'N-Korea test gifgas uit op gevangenen'

Noord-Korea heeft politieke gevangenen gebruikt voor experimenten met gifgas en andere chemische wapens. Hierbij zijn proefpersonen om het leven gekomen....

Van onze buitenlandredactie

De voormalige attaché, die naar eigen zeggen in 1993 Hoofd Bewaking was in het politieke strafkamp 22, vertelde de tv-verslaggeefster van de BBC dat hij met eigen ogen had gezien hoe een gezin werd vergast. 'Ik zag hoe een heel gezin bij een proef met een verstikkend gas in de gaskamer om het leven kwam', vertelde de Noord-Koreaan, die zich sinds zijn overlopen Kwon Hyuk noemt. 'De ouders braakten en waren stervende, maar tot hun laatste snik probeerden ze hun zoon en dochter te redden met mond-op-mondbeademing.'

Bij de dood van de kinderen voelde Kwon Hyuk 'niet het minste medelijden, want mij was geleerd dat het allemaal vijanden waren en dat alle problemen van ons land hun schuld waren.' Gevangenen waren volgens hem 'als varkens of honden'. De eerste drie jaar is het leuk ze te folteren, 'maar dan gaat de lol eraf en neemt iemand anders het over'.

Hoewel het onmogelijk is het verhaal van de overloper bevestigd te krijgen doordat andere getuigen ontbreken, bestaat er een document dat het ondersteunt. Het betreft een formulier uit februari 2002, waarin staat dat een zekere Lin Hun-hwas vanuit kamp 22 moet worden overgebracht 'voor het doel van menselijke experimenten met vloeibaar gas voor chemische wapens'.

Het document is in het bezit van de Koreaanse mensenrechtenactivist Kim Sang-hun. 'Het heeft een Noord-Koreaans formaat, de kwaliteit van het papier is Noord-Koreaans en er staat een stempel op van instanties die bij de experimenten betrokken zijn', zei hij tegen de BBC.

Aan het bestaan van politiek strafkamp 22 zelf valt nauwelijks te twijfelen. Er bestaan satellietfoto's van, waarvan de echtheid in 2002 is bevestigd door de tot dan toe enige bekende overloper uit dat kamp, ex-bewaker AhnMyong Chol. Volgens hem herbergt het kamp rond de vijftigduizend gedetineerden, meest familieleden van politieke delinquenten. Volgens hem komen er jaarlijks vijftienhonderd tot tweeduizend gevangenen om van de honger. Ieder jaar worden ongeveer tien mensen geëxecuteerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden