'N-Korea geeft toe te werken aan een kernbom'

Noord-Korea is bezig met de bouw van kernwapens en heeft het verdrag uit 1994 dat dit verbiedt geannuleerd. Volgens de Amerikaanse regering heeft Noord-Korea dit toegegeven....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Al sinds begin deze maand was Washington op de hoogte van deze onthutsende bekentenis. Een hoge Amerikaanse regeringbron zei dat het ongeveer hetzelfde was wanneer de Iraakse president Saddam Hussein zou hebben erkend, of gebluft, dat hij atoombommen had of snel zou krijgen.

Volgens diezelfde bron kan het Amerikaanse systeem geen twee grote militaire crises tegelijk aan. Daarom heeft president Bush de tijd genomen. Ten slotte is besloten de Noord-Koreaanse uitdaging met diplomatieke middelen te beantwoorden. Welke dat zullen zijn, is nog onduidelijk.

Op 4 en 5 oktober legde onderminister van Buitenlandse Zaken James Kelly in Noord-Korea de Amerikaanse eisen op tafel. Hij wilde garanties dat Noord-Korea geen kernbommen, raketten of biologische wapens produceert of exporteert.

Na Kellys vertrek zei Noord-Korea dat hij zich 'vijandig' had gedragen. Het is nu duidelijk waarop dat sloeg. Kelly heeft zijn gastheren 'bewijsmateriaal' getoond over een nucleair programma dat Noord-Korea zou uitvoeren. Eerst spraken de Noord-Koreanen dat fel tegen. Daags daarop gaven ze toe dat ze een geheim kernwapenprogramma hebben op basis van verrijkt uranium.

Een lid van de Amerikaanse delegatie onthulde dat de Noord-Koreanen hadden gezegd 'dat ze ook nog krachtiger dingen hadden'. Daaruit leidt Washington af dat Kim Jong Il beschikt over andere massavernietigingswapens. Het is onduidelijk of Kim de bom nu al heeft. Kernproeven heeft Noord-Korea nooit gedaan.

In 1994 beloofde Noord-Korea zijn kernprogramma te bevriezen in ruil voor de levering door de VS, Zuid-Korea, Japan en de EU van twee conventionele atoomcentrales voor de opwekking van elektriciteit. Het doorgaan van het project hangt af van de inspectie van Noord-Korea's nucleaire installaties.

Pyongyang acht zich echter niet meer gebonden aan de afspraken van 1994. De verklaring van deze ommezwaai is niet duidelijk. Het ligt het meest voor de hand dat Noord-Korea, net zoals bij de ontvoering van Japanse burgers, eindelijk de halve of hele waarheid heeft gesproken, om uit onderhandelingen maximale geldelijke winst te slaan.

Als een frontale botsing met de VS de opzet is, dan wijst dat op diepe tweespalt binnen het regime. Kim Jong Il probeert juist met de VS tot een vergelijk te komen. Tegen de Japanse premier Koizumi zei hij dat nucleaire wapeninspecteurs welkom waren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden