N-Korea erkent wens kernwapens

Noord-Korea heeft voor het eerst publiekelijk toegegeven dat het kernwapens wil hebben. Deze verklaring versterkt de positie van de Amerikaanse 'superhaviken', die het land militair willen aanpakken voordat het een kernmogendheid wordt....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Nucleaire afschrikking, zo meldde het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA maandag, is niet bedoeld om wie ook te chanteren, maar om de conventionele bewapening te verminderen en het daardoor uitgespaarde geld te besteden aan economische ontwikkeling en een verbetering van de levensstandaard.

Noord-Korea zal volgens KCNA slechts van de ontwikkeling van kernwapens afzien als Washington zijn vijandige politiek tegenover het land opgeeft. Als onderhandelingen mislukken, lopen de opties van de VS uiteen van een bombardement op de nucleaire centrale Yongbion tot een blokkade van Noord-Korea's export, die voornamelijk bestaat uit raketten, drugs en valse dollarbiljetten.

De Amerikaanse regering wil een front vormen van alle landen die er belang bij hebben dat Noord-Korea zijn kernwapenprogramma opgeeft. Dat zijn Zuid-Korea, Japan, China en Rusland. President Bush heeft de afgelopen weken in Washington, Texas, Sint-Petersburg en Evian met de leiders van deze landen gepraat over de Noord-Koreaanse crisis. Hij wil onderhandelingen van alle belanghebbende landen met Noord-Korea.

De eensgezindheid gaat vooralsnog niet verder dan ieders vurige wens dat Noord-Korea zijn nucleaire programma opgeeft. Over de vraag hoe dat moet gebeuren, denken ze verschillend. Washington wil dreigen met sancties. Zuid-Korea, China en Rusland zijn daar tegen, uit angst voor onbeheersbare Noord-Koreaanse reacties.

Japan begint meer op de Amerikaanse lijn te komen. Dat bleek ook uit het mislukte bezoek, afgelopen weekeinde, van de Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun aan Japan. Vrijdag gaf het Japanse parlement de regering militaire volmachten met het oog op een mogelijke Noord-Koreaanse raketaanval.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden