N-Korea en VS bespreken nucleaire crisis

Vertegenwoordigers van Noord-Korea, China en de Verenigde Staten vergaderen volgende week in Peking over de crisis rond het Noord-Koreaanse nucleaire programma....

Volgens het Japanse persbureau Kyodo staan de besprekingen voor woensdag op het programma. Allereerst zullen Noord-Korea, de Verenigde Staten en China, waar de besprekingen plaatshebben, zich buigen over de problemen. In de volgende fase zal ook Zuid-Korea aanschuiven gevolgd door Japan en Rusland in de derde stap, meldde Kyodo op gezag van Amerikaanse regeringsfunctionarissen.

Noord-Korea gaf afgelopen zaterdag voor het eerst aan bereid te zijn tot de 'multilaterale dialoog' waarom de Verenigde Staten steeds hebben gevraagd. Tot die dag wilde Noord-Korea alleen rechtstreeks met de VS zaken doen. Washington stond erop de crises gezamenlijk te bespreken met China, Rusland, Japan en Zuid-Korea. De bijeenkomst met nu alleen China erbij zou een compromis zijn waarmee Washington kan leven.

Noord-Korea, dat volgens de VS net als Irak en Iran behoort tot de 'as van het kwaad', heeft recent een kernreactor opgestart omdat het zegt kernenergie nodig te hebben. De energiebehoefte is volgens het stalinistische land het directe gevolg van de gestaakte levering van Amerikaanse olie.

De VS stopten die levering nadat was gebleken dat Noord-Korea in weerwil van afspraken een clandestien kernprogramma had. Pyongyang stapte vervolgens uit het verdrag dat de verspreiding van kernwapens verbiedt. VN-wapeninspecteurs werd de deur gewezen. Pyongyang heeft sinds het uitbreken van de jongste crisis steeds gezegd een niet-aanvalsverdrag te willen sluiten met Washington.

De Amerikaanse afgevaardigde die volgende week naar de Chinese hoofdstad gaat is onderminister James Kelly van Buitenlandse Zaken. Zijn deelname is opmerkelijk omdat juist zijn bezoek aan Noord-Korea in oktober vorig jaar tot de crisis leidde. Na terugkeer maakte Kelly namelijk duidelijk dat Noord-Korea er in weerwil van internationale afspraken een geheim kernprogramma op nahoudt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden