N-Korea begroet Obama met provocatie

Achtergrond..

AMSTERDAM Slechts twee minuten duurde het treffen op zee en de Zuid-Koreaanse premier Chung Un-chan haastte zich dinsdag om de beschieting ‘een ongeluk’ te noemen. Volgens een functionaris van het Witte Huis leek het incident, het eerste op zee in zeven jaar tussen de marines van Noord- en Zuid-Korea, geen ‘provocatie’.

Niettemin is, twee dagen voor de eerste Aziëreis van president Obama, Pyongyang er weer in geslaagd de spanning in de regio te verhogen. En is het beeld weer bevestigd van een regime dat terugvalt op verkapte dreigementen en provocaties om zijn zin te krijgen: direct overleg met de VS.

Al een klein jaar probeert de Noord-Koreaanse president Kim Jong-il Washington te dwingen tot rechtstreekse onderhandelingen over ontmanteling van Noord-Korea’s kernwapenprogramma, in ruil voor ruime Amerikaanse financiële hulp. Intussen komt aan het Noord-Koreaanse sabelgekletter maar geen einde.

De reeks incidenten is lang: een test van een intercontinentale raket, een tweede atoomproef, lancering van korteafstandsraketten, het weer opstarten van de stilgelegde Yongbyon-kerncentrale en het verrijken van uranium.

Vorige week maakte Pyongyang bekend, kort nadat het had gedreigd zijn kernwapenarsenaal uit te breiden, dat het zijn hoeveelheid plutonium heeft uitgebreid; die is nu genoeg voor nog een atoombom. Noord-Korea beschikt al over plutonium voor zes tot acht kernwapens. Dinsdag volgde de beschieting voor de Koreaanse westkust bij het eiland Daecheong.

De acties van Noord-Korea, die tijdens het bezoek van Obama aan Japan en Zuid-Korea hoog op de agenda zullen staan, lijken nu toch vruchten af te werpen. De VS, zo werd dinsdag bekend, sturen binnenkort een gezant naar Pyongyang. Het zou het eerste directe contact op hoog niveau zijn tussen de regering-Obama en het regime van Kim Jong-il.

Washington hoopt dat de besprekingen uiteindelijk leiden tot hervatting van het ‘zespartijenoverleg’ tussen Noord-Korea en de VS, China, Japan, Zuid-Korea en Rusland over ontmanteling van het kernwapenprogramma. Pyongyang weigert hardnekkig nieuw internationaal overleg, na de VN-sancties die het land werden opgelegd als straf voor de rakettest en de atoomproef begin dit jaar.

Het gedrag van het Noord-Koreaanse regime, dat er niet voor terugdeinst de groeiende atoommacht volop in de strijd te werpen, is een tegenvaller voor Obama, die een dialoog met de ‘schurkenstaten’ tot een kernpunt van zijn buitenlandse beleid heeft gemaakt. Maar nog voor het nieuwe beleid in de praktijk kon worden gebracht, begon Pyongyang met de reeks ‘provocaties’, zoals de lancering in april van de intercontinentale raket Taepodong-2, die in theorie Alaska kan treffen. In mei volgde de kernproef, de tweede in drie jaar.

Washington zit nu met een fors probleem: hoe krijg je een onberekenbaar regime, dat zich bewust is van zijn groeiende atoommacht en forse economische tegemoetkomingen eist, weer aan de onderhandelingstafel? De grote vraag is, als het bezoek van Obama’s speciale gezant binnenkort niets oplevert, met welk antwoord Noord-Korea opnieuw de wereld zal verrassen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden