N-Jemen zou bestand hebben geschonden

Zuid-Jemen heeft Noord-Jemen donderdagavond van een 'lafhartige' schending van het staakt-het-vuren beschuldigd, dat om zes uur in de middag was ingegaan....

Reuter, AFP, AP

ADEN/SANA

De Zuidjemenitische melding kon niet worden bevestigd. De Noordjemenitische president Saleh, op wiens initiatief het bestand was afgekondigd, had eerder op de dag gezegd dat zijn troepen de wapenstilstand 'gewetensvol' zouden eerbiedigen. Het gaat om het tweede staakt-het-vuren in drie dagen.

Saleh, die zich zelf als de enige wettige machthebber van Jemen beschouwt, deed zijn uitspraak in aanwezigheid van de speciale afgezant van de Verenigde Naties, de Algerijnse oud-minister van Buitenlandse Zaken Lakhdar Ibrahimi. De gezant, die woensdag in Sana aankwam, heeft opdracht de mogelijkheden te onderzoeken voor een dialoog tussen noord en zuid.

Ibrahimi zei dat de Noordjemenieten hem ervan hadden verzekerd met de 'andere partij' te willen praten, maar een aantal voorwaarden hadden gesteld. Hij maakte een optimistische indruk, zonder in details te treden.

Volgens diplomatieke bronnen wil Saleh dat zijn zuidelijke rivaal Ali alBeidh de Zuidjemenitische onafhankelijkheidsverklaring van 20 mei intrekt. Bovendien zou Ibrahimi te verstaan zijn gegeven dat Al-Beidh, noch vijftien andere Zuidjemenitische leiders, aanvaardbare gesprekspartners zijn. Ibrahimi vertrekt vandaag naar Jordanië, om van daaruit naar Aden of het driehonderd kilometer oostelijker gelegen Mukalla af te reizen. Al-Beidh zetelt in Mukalla.

De Zuidjemieten hebben de VNafgezant verzocht hoe dan ook Aden te bezoeken om de verwoesting met eigen ogen te zien. Volgens de zuidelijke vice-president Al-Jifri zijn sinds zondag tussen de 120 en 250 doden gevallen ten gevolge van beschietingen op voorsteden van Aden. De stad kampt met een nijpend watertekort. Epidemieën kunnen ieder ogenblik uitbreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden