N-Hollandse coalitie stapt op en gaat door

Gedeputeerden stappen op vanwege fiasco met in IJsland gestald belastinggeld...

Van onze verslaggever Peter de Waard

HAARLEM VVD, CDA, PvdA en GroenLinks in de Provinciale Staten van Noord-Holland willen een doorstart van het door hen gesteunde college van Gedeputeerde Staten. Woensdag besloten alle zeven gedeputeerden ontslag te nemen.

Hiermee namen de provinciebestuurders de politieke consequenties voor het feit dat 78 miljoen euro aan bij de moeder van Icesave gestald belastinggeld oninbaar is.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat alle gedeputeerden van een provincie gelijk opstappen. De gedeputeerden vinden overigens dat hun direct niets is te verwijten over het kwijtgeraakte geld, omdat ze de ondergang van de bank door de kredietcrisis niet hadden kunnen voorzien. Maar de betrokken politici vinden dat vanwege de ernst van het verlies een politiek signaal moet worden afgegeven.

Commissaris van de koningin Harry Borghouts blijft wel aan, hoewel hij in deze kwestie het meest zijn nek heeft uitgestoken. ‘De positie van een benoemde functionaris is anders dan die van gekozen politici’, verklaarde Borghouts.

Hij zal maandag als enige zittende bestuurder de confrontatie met de Provinciale Staten kunnen aangaan over een onderzoeksrapport, waarin het college het overtreden van de eigen regels wordt verweten.

Niet alle fracties zijn er gelukkig mee dat met het collectief aftreden de angel uit dit debat wordt genomen. Inmiddels zijn de collegepartijen wel al druk bezig een nieuw college te vormen, waarin een aantal van de gedeputeerden weer gewoon zal terugkeren. Fractievoorzitter Tjeerd Talsma van de PvdA is aangewezen dit beraad te leiden.

Pagina 3 Reconstructie

Pagina 11 Commentaar

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden