Myx, een maandblad mét kabouterstrip

Ooit had je Pep, Sjors, Kuifje en Robbedoes, stripbladen waar de top van het tekenaarsgilde in publiceerde, met oplagen die boven de 100.000 uitstegen....

Joost Pollmann

Maar in de jaren tachtig kwam de klad erin, computerspelletjes raakten in zwang, internet was in aantocht en eind jaren negentig waren alle grote titels, op Donald Duck na, verdwenen. Big Balloon, de grootste stripuitgever, stopte in 1998 met het weekblad Striparazzi. Vanaf dat moment leek heel ondernemend Nederland de stripwereld te negeren.

Heel Nederland? Nee, een kleine uitgever bleef moedig weerstand bieden aan de teloorgang van het beeldverhaal. Silvio van der Loo, eigenaar van stripwinkel Silvester in Den Bosch, pakte de draad weer op en brengt nu tekenaars op de markt die een goed podium verdienen. Mark Retera met Dirk-Jan, Hanco Kolk en Peter de Wit met Gilles de Geus, Marq van Broekhoven en Anton Daamen met Peer de Plintkabouter hebben bij Silvester onderdak gevonden. En deze week geeft Silvester het eerste nummer van het maandblad Myx uit, in een oplage van 35.000 exemplaren.

'Je moet veel schieten om iets te vangen', zegt Van der Loo, die voor zijn 68 bladzijden tellende tijdschrift bekende namen heeft weten te strikken. Jean-Marc van Tol (van Fokke & Sukke) bijvoorbeeld, met de kabouterstrip Kort & Triest. Peter de Wit is ook van de partij met Eb en Vloed, dat in nog minder lijnen wordt getekend dan Sigmund. De jonge tekenares Linda van Erve vult een pagina met een anekdote uit haar serie Verschilloos, en de Belgische stripmaker Nix geeft in zijn Stripdagboek een verslag van een wedstrijd met het Lot.

Silvio van der Loo is zakenman genoeg om te begrijpen dat je een nieuw product goed moet marketen. Daarvoor gebruikt hij de Stripboekgeschenkdagen, van 21 tot en met 31 mei. Iedereen die bij Ako, Bruna of de stripspeciaalzaak 15 euro uitgeeft, krijgt het album Jan Kruis en de stripkinderen. Kruis, geestelijk vader van Nederlands beroemdste stripgezin, wordt op 8 juni 70 en het gemeentearchief van Rotterdam wijdt dan een tentoonstelling aan zijn werk. Van der Loo heeft Jan Kruis gevraagd materiaal te leveren voor het Stripboekgeschenk en dat heeft een boek in drie delen opgeleverd. In het eerste deel is een biografie van de tekenaar opgenomen. Deel twee is gewijd aan Gregor, de strip die Kruis in de jaren zestig tekende voor Kuifje. Het laatste deel laat de eerste vijftien platen zien van het album Jan, Jans en de Kinderen in Suriname, dat later dit jaar wordt uitgegeven in samenwerking met de Lepra Stichting. Work in progress dus, en de laatste bladzijde eindigt passend met een potloodschetsje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden