Mythe

De mythe rondom de zo geïdealiseerde Nederlandse thuisbevalling wordt eindelijk doorgeprikt. Het Peristat-onderzoek van de Europese Unie wijst uit dat de sterfte onder ongeboren kinderen in Nederland de hoogste is van alle EU-landen....

Amsterdam Joan Veldkamp

Ik ben zelf twee keer bevallen en geloof er geen bal van dat ik door die afschuwelijke baringsweeën meer moeder ben geworden. Ik werd er vooral wanhopig van en het kon me niet meer schelen of mijn kinderen in duizend stukjes of als één geheel uit mijn buik zouden komen. Niet bepaald een moederlijke gedachte.

Gelukkig hoef ik mij over geheimhouding niet meer op te winden: de vernietigende conclusies van het Eurostat-onderzoek zeggen genoeg. Partijen die zich erdoor bedreigd voelen, roepen luidkeels dat de cijfers verschillend kunnen worden geïnterpreteerd. Des te meer redenen om opening van zaken geven.

Ik hoop op verandering. Laten we in Nederland geboortecentra oprichten waar alle apparatuur is om goede controles uit te oefenen en waar – naast vroedvrouwen – ook altijd een gynaecoloog én een anesthesist aanwezig moeten zijn. Zodat zwangere vrouwen de vrije keuze hebben om advies van een medisch specialist in te winnen als ze dat nodig vinden en zélf mogen bepalen of ze pijnbestrijding willen.

Dan kunnen we de barbaarse taferelen overlaten aan vrouwen die per se net zo willen bevallen als hun betovergrootmoeder. Met betere faciliteiten lopen we eindelijk in de pas met de rest van Europa. Het zal tijd worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden