Mystic River, The Godfather, American Hustle

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Bart Koetsenruijter
Mystic River met Kevin Bacon en Sean Penn. Beeld -
Mystic River met Kevin Bacon en Sean Penn.Beeld -

Mystic River (Clint Eastwood, 2003)
Veronica, 23.00-01.35 uur.

Voor de hoofdrol van Mystic River (2003) vroeg Clint Eastwood Sean Penn. De eerste een bekende conservatief, de tweede destijds een fel criticus van de conservatieve Amerikaanse president George W. Bush. Hun samenwerking resulteerde in een dubbelzinnige verfilming van de even dubbelzinnige roman van Dennis Lehane, over drie jeugdvrienden uit een arbeiderswijk in Boston. Zij komen elkaar na enkele decennia weer tegen en dan blijkt een trauma uit hun jeugd nog altijd hun dagelijkse leven te bepalen.

Mystic River gaat over de onmogelijkheid het ouderlijk milieu af te schudden. Al in de allereerste beelden maakt Eastwood duidelijk dat de jongens vastzitten in hun buurt; de camera glijdt over enkele wijken in Boston, om neer te dalen in een aftandse buurt die wordt begrensd door de Mystic-rivier. Van de jeugdvrienden maakt Sean (Kevin Bacon) de grootste sprong voorwaarts. Hij wordt rechercheur. Zijn maatjes Jimmy (Sean Penn) en Dave (Tim Robbins) schoppen het niet verder dan scharrelaars. Ze komen opnieuw met elkaar in contact wanneer Sean de dader van een moord moet zien te vinden. Die opdracht dwingt hem de levens van zijn oude makkers nader te onderzoeken.

De grootste kwaliteit van Mystic River is de permanent aanwezige, grijze ondertoon, die van Boston een spookstad maakt. Een ondertoon die wordt versterkt door de niet door Eastwood bekritiseerde keuze voor eigenrichting van een van de hoofdpersonen - al laat hij wel zien dat die houding geen oplossing biedt. Mystic River schept zodoende verwarring en onderzoekt morele standpunten.

Tekst gaat verder onder video

The Godfather (Francis Coppola, 1972)
RTL 7, 20.30-00.10 uur.

De commerciële zender weet zijn publiek te bedienen deze week. Op 8, voor de dames, is het Sarah Jessica Parker-week en op 7, voor de heren, is drie dagen achter elkaar het epos in evenzovele delen te zien van Francis Coppola: The Godfather. Vanavond deel 1, dat ook bij herzien een verbluffend werk blijkt, waarin elke scène een meesterlijke film op zich is. En het geheel een epos waar je als kijker willoos in wordt gezogen; verzet tegen identificatie met de in en in nare mensen is kansloos.

Tekst gaat verder onder video

American Hustle (David O. Russell, 2013)
Film 1 Spotlight, 22.50-01.05 uur.

Twee films met de uitstekende, aanstekelijke actrice Amy Adams vanavond op abonneezender Film 1. In de heldenfilm Man of Steel (2013) kruipt ze in de huid van Lois Lane. Het erna uitgezonden American Hustle is op haar lijf geschreven. Ze speelt erin een van twee oplichters annex geliefden (de ander is Christian Bale) die na hun arrestatie de FBI bijstaan tijdens een undercoveroperatie. Dat wordt een groteske komedie waarin door de personages veel wordt gelogen en bedrogen en door de acteurs (ook Jennifer Lawrence en Bradley Cooper) heerlijk wordt geschmierd. Wat Adams als geen ander kan. American Hustle kreeg tien Oscarnominaties, waarvan er opmerkelijk genoeg niet één werd verzilverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden