Mystery guests bezoeken Amsterdamse clubs

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat mystery guests inzetten die kijken of portiers van clubs discrimineren aan de deur. Zij gaan vanaf december proberen horecazaken binnen te komen. Daarbij kijken zij of de uitsmijters mensen weigeren omdat zij van een bepaalde etnische afkomst zijn.

ANP

Dat is een van de maatregelen in een plan van de gemeente om discriminatie aan te pakken. Een woordvoerder bevestigde maandag een bericht hierover in Metro.

De mystery guests gaan niet meteen boetes uitdelen als een portier in de fout gaat. Hun doel is allereerst om te registeren hoe vaak discriminatie in het uitgaansleven voorkomt. Op basis daarvan kan justitie eventueel maatregelen tegen clubs nemen.

De gemeente begint verder met een experiment waarbij jongeren via sms kunnen melden als ze zich gediscrimineerd voelen in het uitgaansleven. Reden hiervoor is dat Amsterdam de indruk heeft dat de meldingsbereidheid momenteel niet erg groot is. Amsterdam heeft sinds 2006 een Panel Deurbeleid, waar jongeren terechtkunnen als ze het idee hebben dat uitsmijters hen discrimineren. Daar komen jaarlijks echter maar rond de 35 meldingen binnen. Melden kan nu alleen nog via internet.

De gemeente wil ook discriminatie van homo's verder aanpakken. Om de acceptatie van homoseksualiteit te vergroten, hoopt zij de organisatie van de Gay Games in 2017 of de World Outgames in 2018 binnen te halen. Om ongelijke behandeling op de arbeidsmarkt tegen te gaan, komt er een campagne die Amsterdammers moet wijzen op de mogelijkheid hier melding van te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden