Nieuws

Mysterieuze vriend van spoorloze Chinese tennisster Peng: ‘Ze wil met rust gelaten worden’

Een man die zegt dat hij bevriend is met de verdwenen Chinese tennisster Peng Shuai, beschuldigt de baas van de vrouwentennisbond WTA ervan emails van Peng te hebben genegeerd. Ze zou daarin gevraagd hebben met rust te worden gelaten. Dat schrijft de BBC.

Redactie
Nog altijd is er geen duidelijkheid over de toestand of verblijfplaats van de Chinese tennisster Shuai Peng. Ze is spoorloos sinds ze de voormalige vicepremier Zhang Gaoli van China ervan beschuldigde haar te hebben verkracht. Beeld Getty Images
Nog altijd is er geen duidelijkheid over de toestand of verblijfplaats van de Chinese tennisster Shuai Peng. Ze is spoorloos sinds ze de voormalige vicepremier Zhang Gaoli van China ervan beschuldigde haar te hebben verkracht.Beeld Getty Images

De Chinees Ding Li twitterde een screenshot van een mail, waarvan hij zegt dat Peng die gestuurd heeft aan Steve Simon, het hoofd van de WTA. In de mail zou ze verzoeken ‘haar niet te storen’.

De 35-jarige Chinese tennisster is spoorloos nadat ze eerder deze maand op het Chinese socialmediaplatform Weibo de voormalige vicepremier Zhang Gaoli van China beschuldigde van verkrachting. De WTA en andere organisaties hebben de Chinese autoriteiten verschillende malen verzocht om te laten zien dat Peng veilig is en in goede gezondheid verkeert.

‘Bevriend met Peng’

Er is weinig bekend over Ding Li, schrijft de BBC. Hij beweert bevriend te zijn met Peng. Hij zou een leidinggevende functie hebben bij een bedrijf dat sportevenementen organiseert en de zakelijke belangen van sporters behartigt. Zijn exacte relatie met de Chinese toptennisster is onduidelijk.

Volgens Li heeft Peng mails gestuurd aan Simon, waarin ze schrijft: ‘Ik wil op het moment niet gestoord worden. Meer in het bijzonder, wil je geen hype maken van mijn persoonlijke zaken. Dank voor je bezorgdheid.’

Volgens de BBC verklaarde Li per mail tegenover de omroep dat Simon de mails van Peng heeft ontvangen, maar dat hij haar heeft ‘ontweken’.

Volgens Li heeft de WTA-baas ook haar contactgegevens gegeven aan meer dan tien tennissers en media, waardoor ze ‘lastiggevallen’ wordt met veel telefoontjes. Li zegt dat dat ‘een heel belangrijke reden’ is voor het feit dat Peng geen contact meer heeft met Simon.

‘Vrijheid van bewegen’

Volgens Ding is Peng in Beijing en is ze ‘vrij om te gaan en staan waar ze wil’, aldus de BBC. Ook zegt hij volgens de Britse omroep dat de tennisster ‘absoluut niet onder toezicht of druk staat en ze is ook zeker niet gestraft’.

Op het verzoek van de BBC om met Peng zelf te spreken, zou Li hebben geantwoord dat ‘ze alleen goed wil uitrusten in haar eigen huis’. Daarmee herhaalt hij de woorden die de Chinese staatsmedia recent naar buiten brachten om de afwezigheid van Peng in het openbare leven te verklaren.

Belangenorganisaties, waaronder de WTA, hebben daarover hun twijfels uitgesproken. De VN, de VS en tennissterren als Serena Williams, Naomi Osaka en Novak Djokovic, hebben China gevraagd om informatie over de verblijfplaats van Peng.

Li zegt dat de Chinese autoriteiten niet bezig zijn met een onderzoek naar de beschuldigingen van Peng aan het adres van de vroegere vicepremier van China. Evenmin zouden er sancties volgen vanwege haar uitlatingen. Volgens Li bewijzen de bewuste emails van Peng aan de WTA ‘dat er geen seksuele intimidatie was’. Dat is in tegenspraak met Pengs expliciete bewering dat ze gedwongen werd tot seks met Zhang Gaoli.

De voormalige Chinese vicepremier Zhang Gaoli (rechts) op archiefbeeld uit 2013. Beeld AFP
De voormalige Chinese vicepremier Zhang Gaoli (rechts) op archiefbeeld uit 2013.Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden