Mysterieus Noord-Koreaans 'Agentschap 39' vist naar buitenlands geld

Vorig jaar zomer dook plots in het straatbeeld van Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea, een vloot taxi's op met het logo 'KKG'. Die bleken opvallend succesvol in de concurrentie met andere taxibedrijven, waaronder eentje die aan de geheime dienst was gelieerd. Het riep bij de Financial Times de vraag op waar die letters op de rood-gele taxi's eigenlijk voor staan.

Fokke Obbema
null Beeld anp
Beeld anp

Bijna een jaar later weet de Britse zakenkrant dankzij een knap staaltje onderzoeksjournalistiek te melden dat 'KKG' tot een veel groter, schimmig netwerk behoort. Achter dat verder onvindbare bedrijf gaat een opmerkelijke coalitie schuil. Een in het geheim opererende afdeling van het Noord-Koreaanse regime, luisterend naar de naam 'Kantoor 39', werkt samen met de minstens zo duistere 'Queensway Groep', vernoemd naar een adres in het financiële hart van Hongkong.

Diverse investeerders nemen daaraan deel, aangevoerd door Sam Pa. Die Chinese zakenman onderhoudt zowel goede betrekkingen met de Chinese geheime diensten als met het Noord-Koreaanse regime. Zijn Queensway-groep heeft meegedaan met grote investeringen van China wereldwijd, variërend van Angolese olievelden via vastgoed in Manhattan tot dubieuze beleggingen in Zimbabwaanse diamantmijnen.

Queensway helpt Noord-Korea aan iets wat het regime van Kim Jong-un bovenal nodig heeft: buitenlandse deviezen. Die zijn schaars door economische sancties als gevolg van de Noord-Koreaanse productie van kernwapens en door dalende prijzen van grondstoffen zoals kolen.

Noord-Koreaanse tank. Beeld AP
Noord-Koreaanse tank.Beeld AP

Wapeninkopen

Het geld is van groot belang voor de wapeninkopen die het regime wil doen, nog afgezien van het zichzelf trakteren op luxeauto's, jachten en kaviaar. De taxivloot van KKG, waar Queensway en 'Kantoor 39' achter zitten, rekent dan ook alleen af in Chinese renminbi, dollars en euro's.

De KKG-constructie maakt deel uit van het kat-en-muis-spel waarin de internationale gemeenschap met Noord-Korea is beland sinds het afkondigen van steeds strengere sancties. Het regime toont zich behendig in het verzinnen van telkens nieuwe uitvluchten, zoals het gebruik van 'gelegenheidsvlaggen' op schepen om hun herkomst te verhullen.

Ook het gebruikmaken van 'rechtmatige zakelijke structuren voor onwettige activiteiten' maakt aldus een VN-rapport deel uit van de trukendoos. 'Het Noord-Koreaanse regime doet er echt alles aan om aan buitenlands geld te komen, niet alleen via gewone handel, maar ook drugs- en wapenhandel', zo licht de Franse Noord-Koreakenner Nicolas Levi toe. Hij noemt de banden met Al Qaida, dat Noord-Koreaanse raketten geleverd zou hebben gekregen. 'Maar ook Afrikaanse landen en de georganiseerde misdaad doen zaken met Pyongyang.'

Hacken vormt daarbij een vrij nieuwe bron van inkomsten - zesduizend professionele hackers zouden inmiddels in dienst zijn van het leger, stelde een gevluchte Noord-Koreaanse hoogleraar onlangs. Levi: 'Noord-Korea is bereid gehackte informatie aan welke derden dan ook te verkopen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden