NieuwsDodelijk virus China

Mysterieus longvirus eist eerste dode in China

Een 61-jarige man is donderdag in de Centraal-Chinese stad Wuhan overleden aan de mysterieuze virale longontsteking die daar onlangs uitbrak. Hij is de eerste die aan het virus bezweken is, melden lokale autoriteiten zaterdag.

Redactie
Onderzoek naar het mysterieuze virus. Beeld EPA
Onderzoek naar het mysterieuze virus.Beeld EPA

In Wuhan werd in december het eerste besmettingsgeval van het virus gemeld. Bij zo'n 50 mensen is het virus tot nu toe vastgesteld. Zeven van hen verkeren in zorgwekkende toestand, zei de waakhond van de Chinese gezondheidszorg zaterdag.

De uitbraak is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie mogelijk veroorzaakt door een nieuw type coronavirus. Er is vooralsnog geen bewijs dat het virus van mens op mens overdraagbaar is, zeggen de Chinese autoriteiten. Het gros van de patiënten is waarschijnlijk besmet geraakt op een lokale vismarkt. Die is inmiddels gesloten en gedesinfecteerd.

Bovendien lijkt het ergste leed geleden, volgens het hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding Aura Timen. ‘Voor zover we nu weten, is er de afgelopen week geen nieuwe patiënt meer besmet geraakt. Daardoor lijkt het te gaan om een cluster besmettingen dat zich eind december heeft gemanifesteerd.’

Ziekenhuizen in Hongkong melden zeker 21 patiënten te hebben opgenomen met ziekteverschijnselen als koorts, infecties van de luchtwegen en symptomen van longontsteking. Allen zouden onlangs de stad Wuhan hebben bezocht. Wuhan wordt daarom gezien als bron van de infectie. Sinds de uitbraak van SARS in 2003 is Hongkong alert op overdraagbare aandoeningen. 2000 mensen werden destijds ziek en 300 overleden.

Nieuw aan verkoudheid en sars verwant virus bespringt mens in China

Tientallen inwoners van Wuhan kregen gelijktijdig griepachtige verschijnselen zoals benauwdheid en hoge koorts. Het virus dat erachter zit, blijkt nu een coronavirus: nauw verwant aan diverse gewone verkoudheidsvirussen, maar ook aan het sars-virus dat 774 levens in 2002-2003 in Azië en onder meer Canada en de VS. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat het nieuwe coronavirus ook zo dodelijk is, benadrukt de WHO.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden