'Mysterieus einde aan kerstborrel Nieuwspoort'

Zoals de lerares Frans er op de middelbare school genoegen in schiep om vrijdag het achtste uur voor de vakantie er nog een schriftelijke overhoring uit te gooien, zo moesten de 150 Kamerleden gisteravond, de laatste uren voor het reces, nog even over honderden moties stemmen. Maar om 23.00 uur mocht de horde naar Nieuwspoort voor het bacchanaal van de kerstborrel. En daar wordt traditioneel flink gefeest. Gisteren ook?

© Colourbox Beeld
© Colourbox

Daar waren de politici blij mee. Eddy van Hijum (CDA) twitterde: 'Volgens de Kamervoorzitter was het in veel opzichten echt een 'normaal' parlementair vergaderjaar. Voelt anders... Hoe dan ook: kerstreces!'. Martijn van Dam (PvdA) schreef: 'Stemmingen zitten erop, voor de Kamer begint nu kerstreces. Alvast hele fijne dagen voor iedereen!'. PVV'er Leon de Jong gebruikte het moment om te reflecteren op het afgelopen jaar. 'Parlementaire vergaderjaar zit er op. Het was weer een bijzonder jaar. Grote eer om als volksvertegenwoordiger aan de slag te zijn! #PVV'. 'Maar eerst gaat iedereen naar Nieuwspoort voor feest', voegde CDA'er Pieter Omtzigt terecht toe.

Nu is bekend dat daar dan gezopen, geflirt en gedanst wordt. Probleem: daar mag niet over worden geschreven. De zogeheten Nieuwspoortcode steekt daar een stokje voor. Maar laten de Kamerleden misschien zelf iets los?

Lekker slapen
Weinig helaas: Linda Voortman van GroenLinks laat om 00.22 uur weten: 'Terwijl er in #nieuwspoort nog een feestje gebouwd wordt ga ik lekker slapen. #langedag #welterusten'. Renske Leijten van de SP moest er ook al vroeg vandoor, want zij moest haar trein halen. 00.44 uur: 'Kijk als laatste stoptrein nu áltijd vertraging oploopt omdat andere treinen vóór moeten, wijzig dan gewoon tijden ofzo #NSfail #DHHlem.'

Pikanter wordt het al om 01.05 uur als ChristenUnie-voorman Arie Slob naar Eddy van Hijum twittert: 'Wij zeggen niets #traditie #naarhuis' met daarbij een foto van de verpakking van een xxl-bifi-worstje.

Afterparty?
Om 01.46 uur heeft GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent het over een 'gezellige afsluiting van het vergaderjaar', om 02.18 uur rept Wassila Hachchi (D66) van 'een mooie afsluiting'. Verwarrend. Is de borrel al afgelopen dan? En is er een afterparty?

Het mysterieuze antwoord komt van Arjan El Fassad, ook al GroenLinks. Om 03.19 uur stuurt hij het volgende bericht de wereld in: 'sta voor hoofdingang plein 2.' Of hij binnen is gekomen, wat hij daar ging doen en of hij inmiddels weer thuis is, is niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden