Mysterie rondom verdwenen Nederlander opgelost

De Nederlandse weduwe van de boer Martin Verfondern blijft in het Spaanse gehucht Santoalla wonen, ook nu ze weet dat haar man hoogstwaarschijnlijk is vermoord door haar enige buren in het verder leegstaande dorp.

Foto van het ruinen-dorp Santoalla in de bergen van Galicië. Hier woont Margo Pool, de weduwe van de in 2011 in Spanje verdwenen Martin Verfondern. De twee buur-broers uit het kleine dorp hebben bekend de Nederlander om het leven gebracht te hebben. Beeld Julius Schrank

Martin Verfondern en zijn vrouw Margo Pool streken in 1998 neer in Galicië, Noord-Spanje, om een geitenboerderij te beginnen op de ruïnes van een vrijwel verlaten dorp. Begin 2010 kwam de toen 51-jarige Verfondern niet thuis nadat hij boodschappen was gaan doen bij de Lidl in een dorp 25 kilometer verderop. Jarenlang ontbrak ieder spoor van de tot Nederlander genationaliseerde Duitser.

Pas afgelopen zomer werden zijn half afgebrande terreinwagen en stoffelijke resten bij toeval ontdekt, toen de Guardia Civil in een helikopter op bosbranden controleerde in een afgelegen heuvelgebied op 12 kilometer van Verfonderns woonplaats.

Buren

De sporen die bij de auto werden aangetroffen, leidden de politie naar de zoons van de enige buren die Verfondern en Pool al die jaren hadden in Santoalla. De zwakbegaafde Juan Carlos (47) bekende vorige week aan de politie dat hij heeft geschoten. Volgens de Spaanse pers zou zijn broer Julio (50) hem hebben geholpen het lichaam van Verfondern te laten verdwijnen.

Voor weduwe Margo Pool (61) is het geen reden het gehucht te verlaten. 'Juan Carlos heeft het verstand van een tienjarige, ik denk niet dat je hem dit kunt aanrekenen. Wat Julio betreft snap ik wel dat die heeft geprobeerd zijn gehandicapte broertje in bescherming te nemen. Dat zou ik waarschijnlijk ook hebben gedaan.'

Pool heeft de geitenboerderij de afgelopen jaren zonder haar man voortgezet, met soms tijdelijke hulp van internationale vrijwilligers. 'Santoalla is mijn plek, ik wil hier niet weg. Ik zou ook niet weten waar ik anders naartoe zou moeten.'

Margo Pool Beeld Julius Schrank

Conflict

In de regio werd al langer gespeculeerd over de mogelijke betrokkenheid van de desbetreffende familie. De bejaarde ouders van de twee broers waren met de Nederlanders in een conflict verwikkeld over geld. Het bosbouwbedrijf dat de heuvels rondom Santoalla gebruikt voor houtproductie, betaalt daarvoor jaarlijks een compensatie die is bestemd voor alle dorpsbewoners. Pool en Verfondern kregen echter niets en daagden de familie daarom voor de rechter.

De ouders van de verdachten, beiden in de tachtig, wonen nog steeds naast Margo Pool in het spookdorp Santoalla. Zij willen niet met de pers praten. Jésus, hun jongste zoon, zegt dat zijn ouders kapot zijn van het nieuws dat zijn broer waarschijnlijk iemand van het leven heeft beroofd en zijn andere broer heeft geholpen. 'Ik begrijp er ook helemaal niks van. Juan Carlos is niet agressief, ik kan me niet voorstellen dat hij iemand zou doden. We hebben er al die jaren niets van geweten.'

Lees morgen de uitgebreide analyse in de Volkskrant en op Volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden