Mysterie rond senator VS houdt aan: buurman breekt zes ribben Rand Paul, maar hij zit gewoon thuis

Burenruzie kan gevolgen hebben voor Trumps belastingplan

Een van Amerika's honderd senatoren aanvallen is een ernstig federaal vergrijp dat zwaar bestraft kan worden. De Republikeinse senator Rand Paul liep zes gebroken ribben op toen hij bij het maaien van zijn gazon in elkaar werd geslagen door zijn buurman. En toch zit de boosdoener, een arts, niet in de cel. Sterker nog, de buurman is slechts een licht vergrijp ten laste gelegd.

De Republikeinse senator Rand Paul. Foto AFP

'Als hij een in Syrië geboren fabrieksarbeider was geweest, zat hij nu al lang op Guantánamo Bay in een cel zonder ramen', verbaasde columnist Brian Dickerson van de Detroit Free Press zich dinsdag over het drama rond Paul. En hij is beslist niet de enige.

Wat is er precies gebeurd met de senator uit Kentucky, vorig jaar een van de 16 presidentskandidaten die met Donald Trump vochten om de Republikeinse nominatie? Dat de buurman gewoon thuis zit en slechts een licht vergrijp ten laste is gelegd, is slechts een van de vele vragen die Congresleden, de media en zelfs het Witte Huis bezighouden.

De burenruzie kan verstrekkende gevolgen hebben omdat de Republikeinen de stem van Paul hard nodig hebben om president Trumps forse belastingverlaging deze dagen aangenomen te krijgen in de Senaat. Maar de senator kan mogelijk maanden niet afreizen naar Washington vanwege de gebroken ribben.

Paul (54) zat op zijn grasmaaier in Bowling Green in Kentucky toen hij, volgens eigen zeggen, vrijdag plotseling van achteren werd aangevallen door zijn buurman Rene Boucher. De senator hoorde de 59-jarige Boucher ook niet aankomen omdat hij een koptelefoon op had.

Flink toegetakeld

In het begin leken de verwondingen van Paul wel mee te vallen. Maar op maandag werd duidelijk hoe ernstig hij was toegetakeld door de anesthesist met wie Paul, ook een arts, ooit samenwerkte in een plaatselijk ziekenhuis. 'Senator Rand Paul heeft vijf gebroken ribben, veroorzaakt door brute kracht', aldus Pauls adviseur Doug Stafford in een verklaring over de mishandeling. Op woensdag meldde Paul in een tweet dat het er inmiddels zes waren.

Volgens de adviseur liep de senator ook verwondingen op aan zijn longen en had hij snijwondjes in zijn gezicht. 'Het is niet duidelijk wanneer hij weer aan het werk kan, omdat hij aanzienlijke pijn heeft', aldus de adviseur. De gepensioneerde Boucher, al een kleine twintig jaar buurman van Paul in een keurige, beveiligde wijk van Bowling Green, werd aangehouden. De aanval op de senator ontkende hij niet.

Maar tot verbazing van velen werd hem door de lokale politie, ondanks de verwondingen van de senator, slechts een licht vergrijp ten laste gelegd. Geen zware mishandeling dus. Ook kon Boucher kort daarna weer naar huis, na het betalen van een borg van slechts 7.500 dollar. Wel mag hij niet in de buurt van Paul komen.

Vijf dagen na de plotselinge aanval van achteren, is nog steeds niet duidelijk waarom Boucher zijn bekende buurman aanviel. Wat beiden tegen de politie hebben gezegd, is een groot geheim. Nadat berichten naar buiten kwamen dat Boucher gebrouilleerd was met Paul vanwege diens politieke standpunten en dat hij mogelijk een Democraat was, kwam de advocaat van de buurman in actie. Hij ontkende dat het tweetal al jaren politieke meningsverschillen heeft.

Senator Rand Paul vorige maand met president Trump in het Witte Huis bij de ondertekening van een presidentieel besluit over hervorming van de gezondheidszorg. Foto AFP

Verzwaring aanklacht

'Het was een betreurenswaardig meningsverschil tussen twee buren over een kwestie die de meeste mensen als triviaal zullen beschouwen', aldus raadsman Matt Baker in een verklaring. 'Wij hopen dat het goed gaat met senator Paul en dat deze twee heren weer snel buren kunnen zijn.' Kortom: een celstraf wegens zware mishandeling zou écht onzin zijn.

Omdat ook de senator zijn mond houdt, blijft iedereen zich afvragen waarom Boucher tot de aanval overging. Ging hij door het lint omdat blaadjes of takken op het gazon van Paul op zijn terrein terechtkwamen? Had Paul een stuk van het gazon van de buurman beschadigd toen hij op zijn grasmaaier zat? Ergerde hij zich aan het lawaai van de grasmaaier? 'Kelley en ik waarderen de enorme steun na de onfortuinlijke gebeurtenis van vrijdag', twitterden de senator en zijn vrouw zondag. Verder wil hij niets zeggen over de aanval.

Ondertussen onderzoekt de politie van het Congres in Washington, die gaat over strafbare feiten begaan tegen parlementsleden, of de aanklacht tegen Boucher aanzienlijk verzwaard moet worden. Op sociale media wordt afgevraagd wat er zou zijn gebeurd als Paul die dag plotseling op brute wijze zou zijn aangevallen door een zwarte man, of een latino, en ook zo zwaar door hem was toegetakeld. Zou hij dan ook zo snel zijn vrijgelaten? 'Ik weet dat hij niet ZWART was', twitterde Cindy Quashie op sarcastische toon over de blanke Boucher. 'Omdat hem niet poging tot moord ten laste is gelegd.'