Mysterie achter Bermudadriehoek opgelost

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden.

Hidde Boersma
null Beeld epa
Beeld epa

Eindelijk is duidelijk waarom schepen plotsklaps zinken en vliegtuigen uit de lucht vallen in de Bermudadriehoek, het beruchte stuk zee tussen Puerto Rico, Florida en het eiland Bermuda. Noorse wetenschappers zouden hebben ontdekt dat uitbarstingen van methaangas vlak onder de zeebodem aan de vele mysterieuze verdwijningen ten grondslag liggen. Onder andere het AD en Metro pakten het op.

Het oorspronkelijke onderzoek van de Noren blijkt over de Barentszzee te gaan, die ruim 7.000 kilometer van Bermuda verwijderd ligt. Helemaal aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, ten noorden van Scandinavië. Daar, op de bodem van de zee, bevinden zich brede en diepe kraters, die waarschijnlijk het gevolg zijn van onderzeese explosies van methaan. Die zijn twintig jaar geleden al ontdekt, maar de Noorse metingen vormen een bevestiging van de al eerder geopperde methaanexplosiehypothese. Dat gaan ze in april presenteren op een groot aardwetenschapscongres en nietsvermoedend hadden ze daar een bericht over opgesteld.

Maar hoe komt dat nieuws terecht in de kolk van Bermudadriehoektheorieën? Waarschijnlijk heeft iemand de link gelegd met een van de eerdere verklaringen die het mysterie moest ophelderen en die inderdaad methaan behelst. Methaangas dat opborrelt in de zee verlaagt de dichtheid van het water, wat zorgt voor een lagere draagkracht, die boten doet zinken. Met modelschepen is het wel eens gelukt. Als dat explosieve methaangas vervolgens opstijgt uit zee en grote hoogtes bereikt, brengt het ook vliegtuigen in gevaar.

Maar de curieuze associatie tussen de Bermudadriehoek en de Barentszzee gaat kopje onder, zo benadrukken de onderzoekers. Ze stuurden zelfs een persbericht rond, waarin ze expliciet afstand nemen van de claim. De kraters zijn niet alleen duizenden kilometers verderop gevonden, ze zijn ook nog eens veel te oud om als verklaring te dienen: ze vormden zich vlak na de laatste ijstijd, bijna 12.000 jaar geleden. Door het smelten van het ijs nam de druk op de bodem af, waardoor het methaan dat vastzat vlak onder de zeebodem uitzette en uiteindelijk explodeerde. De situatie is nu volledig anders en de rond Bermuda is al eeuwen explosieloos.

Moeten we dan op zoek naar andere verklaringen? Nee, want er is helemaal geen mysterie. Het stuk zee rond Bermuda is druk en het kan er stormen. Maar er is geen enkele aanwijzing dat schepen of vliegtuigen er vaker dan gemiddeld verdwijnen. Is het toch opgelost.

Oordeel

null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden