Nieuws

Myanmar verhult coronacrisis niet langer en smeekt om internationale steun

De junta van Myanmar zoekt hulp uit de internationale gemeenschap om covid-19 te bestrijden. Het coronavirus grijpt in het Zuidoost-Aziatische land snel om zich heen. Overstromingen maken de situatie nog nijpender.

Casper Luckerhof
Een man wacht bij een fabriek in de Myanmarese stad Mandalay tot hij zijn zuurstofflessen kan laten vullen.  Beeld AFP
Een man wacht bij een fabriek in de Myanmarese stad Mandalay tot hij zijn zuurstofflessen kan laten vullen.Beeld AFP

Legerleider Min Aung Hlaing heeft de internationale gemeenschap in een toespraak opgeroepen hem te helpen om het coronavirus in te dammen. Dat hebben de Birmese staatsmedia woensdag bericht. Myanmar, waar sinds een coup in februari chaos heerst, kampt met ernstige tekorten aan medisch personeel, zuurstof en vaccins. De junta hoopt op financiële hulp van de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen Asean en van andere ‘bevriende landen’.

Het aantal coronabesmettingen groeit in Myanmar exponentieel. Dinsdag rapporteerde het gezondheidsministerie bijna vijfduizend nieuwe patiënten en 338 sterfgevallen. Volgens lokale hulporganisaties moeten de werkelijke cijfers vele malen hoger liggen. Ongeveer 3 procent van de bevolking is gevaccineerd. Myanmar ontving eerder twee miljoen vaccindoses uit China.

De Myanmarese gezondheidszorg is volgens nieuwssite Myanmar Now ingestort sinds het leger op 1 februari dit jaar de democratisch verkozen regering van Aung San Suu Kyi heeft afgezet. Veel artsen en verpleegkundigen behoorden tot de eerste demonstranten tegen de staatsgreep en zijn daarna ondergedoken om arrestatie of erger te voorkomen. Het regime zoekt vrijwilligers en freelanceartsen om de gaten op te vullen.

Overstromingen

Intussen liggen de ziekenhuizen vol. Op veel plaatsen in het land zijn patiënten wanhopig op zoek naar zuurstof. Vooral de dichtbevolkte stad Yangon heeft het zwaar te verduren. Afgelopen weekend nog overleden daar zeker acht patiënten in een ziekenhuis nadat een zuurstofapparaat het had begeven, zo vertelden ooggetuigen aan Myanmar Now. De junta heeft leveranciers opgedragen alleen zuurstof te leveren aan instellingen die onder het gezag van het regime vallen.

Overstromingen in Myanmar maken de situatie er niet beter op. Afgelopen weekend was er sprake van zware regenval in zuidelijke deelstaten, waarbij steden onder water liepen. Medisch personeel moest covidpatiënten overbrengen naar droge gebieden. ‘Van honderden huizen kun je alleen nog de daken zien’, zei Pyae Sone, een maatschappelijk werker in Hlaingbwe, in de deelstaat Kayin, tegen persbureau Reuters.

Het regime probeerde de problemen in de gezondheidszorg tot nu toe te verhullen. Kritische verhalen over tekorten werden afgedaan als verzonnen of als aanval op de junta. Volgens legerleider Min Aung Hlaing was er meer dan genoeg zuurstof. Dat het regime nu toch om hulp vraagt, illustreert de ernst van de situatie.

Het is de vraag of Myanmar kan rekenen op steun uit het coronafonds van de Zuidoost-Aziatische organisatie Asean. De deelnemende landen zijn hopeloos verdeeld over de omgang met het militaire regime. Landen als Thailand, Vietnam, Cambodja en Laos willen de coup accepteren, conform het beleid van Asean om zich niet te mengen in binnenlandse aangelegenheden. Indonesië en Maleisië hebben daarentegen kritiek geuit op het geweld tegen ongewapende burgers en roepen Myanmar op om politieke gevangenen vrij te laten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden