Myanmar sluit wapenstilstand met Karen

Myanmar heeft een staakt-het-vuren getekend met het vrijheidsleger van de Karen (KNU). De twee partijen vechten al meer dan 60 jaar tegen elkaar, maar gingen gisteren om de tafel om te praten over de toekomst.

Karen-leiders toosten met ministers van Myanmar. Beeld afp
Karen-leiders toosten met ministers van Myanmar.Beeld afp

De overeenkomst werd getekend in Hpa-an, de hoofdstad van de oostelijk gelegen staat Karen. Bij de ondertekening was een delegatie van ministers aanwezig, evenals hoge functionarissen van het KNU.

De Karen wonen in het oosten van Myanmar (het vroegere Birma). Nadat Birma in 1948 onafhankelijk was geworden, raakten veel Karen in conflict met de nieuwe leiders. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. Zij wonen nu in onder meer Thailand en Laos, waar ze in kampen zijn ondergebracht. Er zijn ongeveer 3,5 miljoen Karen in Myanmar. Dat is 7 procent van de bevolking.

Hervormingen
Na bijna een halve eeuw door een militaire junta te zijn geregeerd kreeg Myanmar in februari 2011 een burgerregering die hervormingen doorvoert. Oud-militairen bezetten in de regering nog wel de belangrijkste posities, maar er is toch sprake van politieke verschuivingen. Zo zijn er sinds die tijd overeenkomsten gesloten met rebellenbewegingen van minderheidsgroepen, zoals die van de Kachin en de Shan.

Ook op andere terreinen is verandering zichtbaar in Myanmar. Zo werd besloten om oppositieleidster Aung San Suu Kyi mee te laten doen aan een tussentijdse verkiezing voor een parlementszetel. Zij had onder de junta jarenlang huisarrest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden