Nieuws
Myanmar laat bijna 2.300 gevangenen vrij die betrokken waren bij protesten tegen coup
In Myanmar zijn zo’n 2.300 gevangenen vrijgelaten die sinds februari werden gearresteerd bij protesten tegen de militaire coup. De vrijlating wordt gezien als een poging van het regime om de internationale druk te verminderen en goodwill te kweken onder de bevolking.
Naast de vrijlating, nam de regering een opmerkelijke stap door buitenlandse media te waarschuwen het regime geen junta te noemen en niet te spreken over een staatsgreep. Het ministerie van Informatie dreigde donderdag met juridische stappen tegen diverse media als zij zich niet houden aan dit verbod en ‘nepnieuws’ blijven verspreiden.
Volgens de autoriteiten werden vrijwel alle gevangenen, die nu zijn vrijgelaten, vastgezet naar aanleiding van demonstraties tegen de coup. Behalve demonstranten zou het gaan om activisten en journalisten. Alleen al uit de Insein-gevangenis in Yangon werden ruim zevenhonderd gevangenen vrijgelaten. Deze gevangenis in de grootste stad van het land wordt al jaren gebruikt voor politieke gevangenen.
Volgens de staatstelevisie en lokale media gingen de gevangenisdeuren ook open in grote steden zoals Mandalay en Naypyitaw en in diverse deelstaten zoals Chin, een centrum van protest tegen militair bestuur.
Six journalists, including Kay Zon Nway from Myanmar Now, Ye Myo Khant & freelance journalist Soe Yarzar Tun, arrested for reporting anti-coup activities were released from Insein prison today’s evening. More than 2000 prisoners are set to be released.#WhatsHappeningInMyanmar pic.twitter.com/iCkottItnr
— Athens Zaw Zaw (@zaw_athens) 30 juni 2021
Omhelsd
Volgens een militaire woordvoerder hadden de gevangenen die naar huis mochten zich niet schuldig gemaakt aan geweld tegen militairen en de politie bij de protesten. Ook hadden ze geen leidende rol bij de demonstraties. ‘Zij hebben geen misdaden gepleegd’, aldus generaal-majoor Zaw Min Tun, onderminister van Informatie, tegen het Chinese persbureau Xinhua.
Op video’s op social media was te zien hoe voornamelijk jonge gedetineerden die hebben vastgezeten in Yangon, uit bussen stapten en werden omhelsd door blije familieleden. Volgens een actiegroep die de arrestaties bijhoudt, zijn sinds de staatsgreep 5.224 personen gearresteerd die betrokken waren bij de protesten. De militaire regering staat al maanden onder druk om alle betogers vrij te laten.
Onder de vrijgelaten journalisten was Kay Zon Nway, een verslaggever van de nieuwssite Myanmar Now die tot onvrede van de autoriteiten dagelijks bericht over de protesten die nog elke dag plaatsvinden. Zij zat 124 dagen vast wegens opruiing. ‘Net als alle andere politieke gevangenen werd zij ten onrechte gearresteerd’, aldus hoofdredacteur Swe Win tegen het persbureau Reuters. ‘Maar vandaag ben ik blij om haar weer vol goede moed te zien.’
Residents in Taze, Sagaing, continued their daily protests against Myanmar's military regime. Here are images from this afternoon (Jun 30).
— Myanmar Now (@Myanmar_Now_Eng) 30 juni 2021
Photos: CJ#WhatsHappeningInMyanmar pic.twitter.com/HI67uvsA4A
Propagandastunt
Activisten deden de vrijlatingen donderdag af als een propagandastunt van het regime. Volgens U Bo Kyi, secretaris van de organisatie AAPP die zich inzet voor politieke gevangenen, probeert het militaire regime zo vooral de internationale druk te verlichten. De staatsgreep en het neerslaan daarna van de protesten door het leger zijn door veel landen veroordeeld. Diverse landen hebben Myanmar gestraft met diplomatieke en economische sancties.
Vorige maand riep de Algemene Vergadering van de VN in een resolutie op tot een internationaal wapenembargo tegen het land. Ook werd de coup sterk veroordeeld. ‘De junta laat mensen vrij terwijl de arrestaties gewoon doorgaan’, aldus Kyi in een verklaring. ‘De internationale gemeenschap moet dit niet zien als een middel om de spanningen te verminderen. Zonder grote druk zal de junta niet worden verwijderd.’