Myanmar belooft alle militaire acties tegen Rohingya-opstandelingen te staken

Het leger van Myanmar heeft zijn militaire operaties tegen Rohingya-opstandelingen in het westen van het land na vier maanden beëindigd. Dat heeft het bureau van staatsraad en feitelijk regeringsleider Aung San Suu Kyi woensdagavond in een verklaring bekendgemaakt.

Myanmarese Rohingya in een vluchtelingenkamp in Bangladesh. Beeld AFP

Volgens de nieuw benoemde nationale veiligheidsadviseur Thaung Tan is de situatie in de westelijke deelstaat Rakhine gestabiliseerd en onder controle. De avondklok is opgeheven, en een reguliere politiemacht zou weer volstaan om orde en rust te bewaren. Het leger blijft voorlopig nog wel in Rakhine.

De campagne tegen de Rohingya in Rakhine begon oktober vorig jaar nadat negen Myanmarese politieagenten waren gedood bij een aanval van rebellen op drie grensposten langs de grens met Bangladesh. Het leger grendelde een gebied langs de grens af en probeerde de opstandelingen op te sporen. Meer dan 70.000 Rohingya's namen sindsdien de wijk naar Bangladesh.

Kritiek

Het optreden van het Myanmarese leger leidde tot veel internationale kritiek. Volgens de Verenigde Naties is sprake geweest van schendingen van de mensenrechten en mogelijk etnische zuivering. Mensenrechtenorganisaties spreken van moordpartijen, martelingen en massaverkrachtingen. Honderden en mogelijk meer dan duizend burgers zouden zijn gedood.

Kritiek was er ook op de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi. De laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede 1991 zou zich te weinig tegen het geweld tegen de Rohingya hebben uitgesproken. Haar regering heeft alle beschuldigingen steeds van de hand gewezen. Er zou sprake zijn geweest van legitiem legeroptreden waarbij niet meer dan 100 doden zouden zijn gevallen. Wel heeft de regering een commissie ingesteld om de beschuldigingen te onderzoeken.

'Er is geen excuus voor excessief geweld, vergrijpen tegen de mensenrechten en regelrechte criminaliteit. Wij hebben laten zien dat we klaar staan om in te grijpen als er harde bewijzen van misstanden zijn', zou veiligheidsadviseur Thaung Tan volgens de verklaring tegen diplomaten hebben gezegd.

Maleisische vrijwilligers aan boord van een schip met goederen voor de Rohingya komen aan in Myanmar. Beeld AFP

Eiland

Bangladesh heeft de meeste Rohingya-vluchtelingen opgevangen in bestaande kampen in het gebied rond Cox's Bazar. Onlangs maakte de regering echter bekend dat het de Rohingya wil afvoeren naar een eiland voor de kust, van waaruit ze op termijn zouden moeten terugkeren naar Myanmar. Ook hierop kwam veel kritiek: het eiland loopt bij vloed grotendeels onder water.

De 1,1 miljoen Rohingya zijn een gediscrimineerde islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar, het vroegere Birma. Ze leven al eeuwen in de deelstaat Rakhine zonder veel contact met de rest van het land. Volgens de regering zijn het recente immigranten uit Bangladesh.

Een boeddhistische anti-Rohingya groep demonstreert tegen Rohingya's in Myanmar. Beeld AFP

Onbewoond eiland
Het is een onbewoonde zandplaat die bij elke vloed of regenbui onder water loopt. Toch heeft de regering van Bangladesh Thengar Char, een eilandje in de Golf van Bengalen dat op geen enkele kaart staat, uitgekozen om binnenkort tienduizenden statenloze Rohingya-vluchtelingen op te 'herhuisvesten'. Voordat zij weer worden uitgezet naar Myanmar.

Verschoppelingen
Het conflict met de Rohingya-moslims in Myanmar dreigt over te slaan naar de buurlanden, die inmenging vrezen van IS. Bangladesh vangt duizenden vluchtelingen op, in Maleisië werden vijf Myanmarezen vermoord. (+)

'Leger Myanmar vermoordt en verkracht Rohingya'
Het leger van Myanmar vermoordt en verkracht op grote schaal Rohingya-moslims en steekt hun dorpen in brand. Mogelijk is sprake van etnische zuiveringen in de deelstaat Rakhine. Dat stelt het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties in Genève in een rapport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden