MUZIEK

Pierre Courbois, Nippy Noya, Michael Vatcher en drie andere percussionisten besluiten vanavond in de Kratonzaal van de HKA in Arnhem het Slagwerk Na-Slagwerk Festival....

De groep Specs met trompettist Eric Boeren en pianist Guus Janssen speelt vanavond in de Haarlemse Jazz Club.

Willem van Manens Contraband is vanavond in het Amsterdamse BIM-huis, zaterdag in Huis Verloren te Hoorn, en donderdag in het Cultureel Centrum in Winschoten.

Pianist Jasper van 't Hof en de Amerikaanse saxofonist Bob Malach concerteren zaterdag in het Utrechtse SJU-huis, zondagmiddag in Cristofori in Amsterdam, dinsdag in het Rotterdamse jazzcafé Dizzy, en donderdag in de Gigant in Apeldoorn.

Het Amsterdamse BIM-huis presenteert zaterdag het project Haas Speelt Hout met vibrafonist/marimba-speler Hans Hasebos, en donderdag het Ninsk Project van Edwin Wieringa.

Psychodixie for C Melody Saxophone door het Van der Grinten/Herman-kwintet woensdag in O'42 in Nijmegen.

Het Nederlands Jazz Vocalisten Concours, woensdag en donderdag in Odeon, Zwolle.

Saxofoniste Vera Vingerhoeds en gitariste Corrie van Binsbergen spelen donderdag in De Boulevard in Breda.

In Nick Vollebregt's Jazzcafé in Laren donderdag pianist Niels Lan Doky met bassist Ray Brown en drummer Billy Hart.

Radiohead speelt vanavond in de Melkweg in Amsterdam. Voorprogramma: Shed Seven.

Les Charmeurs presenteren vanavond hun cd La nuit in Arena in Amsterdam.

The Meditations (roots reggae uit Jamaïca) spelen vanavond in 't Patronaat in Haarlem en zaterdag in Pavillion 5 in Rotterdam.

Chris de Burgh treedt vanavond op in de Ahoy' in Rotterdam.

Fleetwood Mac geeft vanavond een concert in de Groenoordhallen in Leiden.

GBH en Funeral Dress spelen vanavond in Atak in Enschede.

Vannacht in Paradiso in Amsterdam VIP-club met Dolly Rockers-dj's Gary en Rene.

Metal Church, Vicious Rumours en Riot Killers spelen zaterdag in de Nieuwe Pul in Uden, zondag in Scum in Katwijk en maandag in de Vrijthof in Enschede.

Test Department geeft zaterdag een concert in de Melkweg in Amsterdam.

Penelope Houston speelt zaterdag in Rotown in Rotterdam.

The Tragically Hip geven nog twee concerten: op 3 en 4 december in Tivoli in Utrecht.

Senser staat zondag in de Effenaar in Eindhoven.

Dog Eat Dog & Such A Surge spelen op 4 december in 't Paard in Den Haag.

Bootsy Collins geeft maandag een concert in Paradiso in Amsterdam en dinsdag in Nighttown in Rotterdam.

The Cult speelt op 7 december in de Central Studios in Utrecht.

Slayer is woensdag in de Ahoy' in Rotterdam.

Clock DVA speelt woensdag in Ekko in Utrecht.

The Revolutionary Dub Warriors spelen op 7 december in LVC in Leiden en 8 december in de Melkweg in Amsterdam.

ZZ Top staat donderdag in de Ahoy' in Rotterdam.

Freak Of Nature speelt op 8 december in Tivoli in Utrecht.

Claw Boys Claw begint op 8 december in Doornroosje in Nijmegen aan een lange tournee. Voorprogramma: Henk Koorn.

Mad Professor, Dennis Al Capone en Nolan Irie spelen op 8 december in 't Paard in Den Haag.

James Blood Ulmer Blues Experience speelt donderdag in 't Noorderligt in Tilburg.

Vanavond staat Cheikha Rimitti, moeder van de Algerijnse raï, in Paradiso in Amsterdam.

Muziek van de Bauls, troubadours uit West-Bengalen, vanavond in Soeterijn, Amsterdam en zondag in O'42, Nijmegen.

Liederen van de Griekse Zwarte Zee-kust door Yenovefa Machailidiou & Compania, zaterdag in Rasa, Utrecht en zondag in Paradiso, Amsterdam.

Woensdag in Vredenburg, Utrecht zanger-gitarist Luis Enrique Mejia Godoy uit Nicaragua.

Orkesten: Het Symfonie-orkest Koninklijk Conservatorium met Ravel, Prokofjev, Stravinsky, vanavond in Amsterdam (Beurs van Berlage); Nieuw Sinfonietta Amsterdam en celliste Quirine Viersen met Schnittke/Barshai, Hindemith, Schubert/Mahler, zaterdag om 15 uur Amsterdam (Grote Zaal); het UvA-orkest J. Pzn Sweelinck met Dvorák, Strauss (Vier letzte Lieder door Nicola Ferner-Waite), Copland, zaterdag in Amsterdam (Grote Zaal); het Staats Philharmonisch Orkest uit de Oekraïne met Tsjaikovski en Sjostakovitsj, vanavond in Rotterdam (de Doelen).

Meer orkesten: Het Residentie Orkest met Schubert en Brahms (Pianoconcert nr 2 door John Lill), zondag om 14.15 uur in Den Haag (Philipszaal); Het Brabants Orkest met Van Gilse, Glazoenov (Vioolconcert in a door Boris Belkin), Tsjaikovski, vanavond en zondag om 14.15 uur in Muziekcentrum Eindhoven, dinsdag in Den Bosch (Theater aan de Parade), donderdag in Schouwburg Tilburg; Het Gelders Orkest met Smetana (De Moldau), Mendelssohn (Pianoconcert nr 2 door Homero Francesch) en Dvorák, woensdag in Winterswijk, donderdag in Ede en 9 december in Nijmegen (De Vereeniging).

Tijdens een concert van het Philharmonisch Orkest van Moskou, donderdag in de Rotterdamse Doelen, krijgt de celliste Quirine Viersen de Nederlandse Muziekprijs. Ze zal soleren in het Eerste celloconcert van Sjostakovitsj. Dinsdag speelt het orkest in Amsterdam (Grote Zaal) en vertolkt Nikolaj Loeganski Tsjaikovski's Pianoconcert.

Het Nederlands Blazers Ensemble brengt onder leiding van Frans Brüggen een Mozart-programma: Serenade KV 361 'Gran Partita' en Suite 'Don Giovanni', KV 527. Zondag om 14.15 uur in de Amsterdams Grote Zaal.

De Nederlandse Muziekdagen in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht bieden vanavond, zaterdag en zondag veel premières. Vanavond het Radio Symfonie Orkest met een première van Zuidam, Trance Position (voorts Pijpers Concerto voor piano en orkest door Ronald Brautigam). Zaterdag brengt het Asko Ensemble Produkt van Verbey, het Nieuw Ensemble speelt Walthamstow van Van Rossem en het Koor en Ensemble Nieuwe Muziek voert een nieuw werk uit van De Bondt, Dipl' Ereoo. Zondag het Radio Kamerorkest met werk van Zweers, Hol en Diepenbrock.

Kamermuziek: Marius van Paassen geeft een pianorecital (Saint-Saëns, Beethoven, Rubinstein, Chopin), zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Beurs van Berlage); Escher Trio met Brahms en Ravel, zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Beurs van Berlage); het Auryn Kwartet met Schubert en Mozart, vanavond in Amsterdam (Kleine Zaal); pianist András Schiff speelt Bach, Händel en Brahms, zondag in Amsterdam (Grote Zaal); Wolfs Mörike-Lieder door mezzosopraan Mitsuko Shirai, begeleid door Hartmut Höll op piano, dinsdag in Amsterdam (Kleine Zaal); pianist Niek van Oosterum met Beethoven, Liszt, Debussy en Escher, vanavond in Breda (de Veste), woensdag in Amsterdam (Kleine Zaal); het Skampa Kwartet met Haydn, Janácek, Dvorák, dinsdag in Utrecht (Vredenburg); violist Igor Oistrach speelt, begeleid door Natalia Zertsalova op piano, Beethoven, Brahms, Paganini, Bizet, zaterdag in Muziekcentrum Enschede en zondag om 14.30 uur in Rotterdam (de Doelen); Enrico Page geeft een pianorecital (Mendelssohn, Wagner, Debussy, Stravinsky), woensdag in Den Haag (Philipszaal), 9 december in Rotterdam (de Doelen) en 11 december in Amsterdam (Grote Zaal).

Bernard Haitink dirigeert het Concertgebouworkest in een uitvoering van Erwartung van Schönberg en Bartóks Hertog Blauwbaards burcht. Vanavond in Concertgebouw, Amsterdam. Het Concertgebouworkest wordt op 7, 8 en 9 december geleid door Harnoncourt in Schumann (Vioolconcert door Gidon Kremer) en Bruckner.

Oude muziek: Het Amsterdam Loeki Stardust Quartet met Telemann, Koemans, Wagemans, Bach, zondag om 11 uur in Amsterdam (Kleine Zaal); violiste Monica Huggett en clavecinist Gary Cooper met Bachs Sonates en partitas voor viool en clavecimbel, vanavond in Enschede (Lasonderkerk), zondag in Amsterdam (Waalse Kerk); in de Engelse Kerk in Amsterdam zaterdag Johannes Leertouwer met vioolsonates van Schumann.

In Muziekcentrum Vredenburg is het zondag van 11 tot 23 uur uur 'De Dag van Schnittke', waarop ensembles in verschillende samenstellingen twintig werken van Schnittke zullen uitvoeren. Medewerking verlenen Mark Lubotski, Irina Schnittke, Dmitri Ferschtman, het Ensemble Sweelinck Conservatorium, Nieuw Sinfonietta Amsterdam, Nederlands Kamerkoor, Claron McFadden en vele anderen. Vanavond is het Nieuw Sinfonietta met een Schnittke-programma in Muziekcentrum Enschede.

Nieuwe muziek: Het Asko Ensemble en sopraan Lucy Shelton met Lieberson, Verbey en Del Tredici, dinsdag in Amsterdam (Paradiso), woensdag in Muziekcentrum Enschede en donderdag in Den Haag (Philipszaal).

De Nederlandse Opera heeft Die Fledermaus in de regie van Johannes Schaaf in reprise genomen, met een deels nieuwe cast. Voorstellingen tot en met 26 december, vanaf vanavond, in het Muziektheater in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden