MUZIEK

Orkesten: Het Philharmonisch Staatsorkest van de Oekraïne met Tsjaikovsky en Sjostakovitsj, maandag in Leiden (Stadsgehoorzaal), dinsdag in Amsterdam (Grote Zaal); woensdag in Oss, donderdag in Gouda, op 2 december in Rotterdam (de Doelen) en 3 december in Zutphen; het Orkest van het Oosten met Beethoven, Rachmaninof (Pianoconcert nr 1 door...

Hirokami met Respighi, Ibert (Fluitconcert door Marieke Schneemann), Takemitsu, Haydn, donderdagavond en vrijdag (14.30 uur) in Rotterdam (de Doelen); het Nederlands Kamerorkest met Beethoven (Pianoconcert nr 1 door Philippe Entremont), Mozart, zaterdag in Amsterdam (Grote Zaal), zondag in Utrecht (Vredenburg), maandag in Den Haag (Philipszaal); het Rotterdams Philharmonisch Orkest met Bartók (Vioolconcert nr 2 door Ivry Gitlis), De Falla, vanavond en zondagmiddag in Rotterdam (de Doelen); het Radio Filharmonisch Orkest en de sopraan Angelina Réaux met Bernstein, Ives, Ruggles, zaterdag om 15 uur in Amsterdam (Grote Zaal) en zondag om 15 uur in Utrecht (Vredenburg).

Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van Alfred Schnittke werken Nieuw Sinfonietta Amsterdam en het Nederlands Kamerkoor samen in een programma met Schnittke's Symfonie nr 4 en Concert voor Koor. Lev Markiz dirigeert. Op 1 december in Eindhoven (Muziekcentrum), op 2 december in Enschede (Muziekcentrum) en op 4 december in Utrecht (Muziekcentrum Vredenburg).

Kamermuziek: Een strijkkwartet uit Polen, vocaliste Marja Reinders en pianiste Armanda ten Brink met strijkkwartetten en liederen van Szymanowksi, Chopin en Willem Pijper, vanavond in Muziekcentrum Enschede; zondag om 16 uur in de Amstelkerk (Amsterdam) Roberta Alexander, Tan Crone (piano) en anderen met Ives, Villa Lobos, Diepenbrock; Maria Joéo Pires geeft woensdag een pianorecital in de Aula van de Katholieke Hogeschool Tilburg; leden van het RO met Ketting, Rijnvos, Verbey,VAn Vlijmen, woensdag in Den Haag (Philipszaal); Stanley Hoogland, Han de Vries, Joep Terwey en anderen met Roussel, Schmitt, Debussy, Milhaud, woensdag in Utrecht (Vredenburg); Auryn Kwartet en Rian de Waal met Dvorák en Beethoven, dinsdag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Het Ensemble Bouzignac stelde een concert samen met werken van 'vrouwelijke madrigalisten' ten tijde van Monteverdi, onder wie Barbara Strozzi en Vittoria Aleotti. Vanavond in de Engelse Kerk in Amsterdam, zondag in de Lutherse Kerk, Alkmaar.

Oude muziek: The Amsterdam Baroque Orchestra en Choir met vijf cantates van Bach, zondag Den Haag (Philipszaal); Brahms-programma door klarinettist Eric Hoeprich en Paul Komen op fortepiano, zondag om 14.30 uur in Utrecht (Vredenburg); het Radio Kamerorkest en de pianisten Melvin Tan en Ronald Brautigam met Gade, Mendelssohn, Schumann, zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal), zondag in Rotterdam (de Doelen).

Zaterdag in de Rotterdamse Doelen de finale van het Eduard Flipse Internationaal Pianoconcours.

Nieuwe muziek: Het Meridian Arts Brassquintet Ensemble met Zappa, Strayhorn, Beefheart, vanavond in Utrecht (Kikker), zondag in Arnhem (Luxor); Gerard Bouwhuis met Andriessen-programma, zaterdag in Kloveniersdoelen, Middelburg; violist Marc Lubotsky en pianist Julia Borsjkovskaja met Roslavets, Prokofjev, Schnittke, zaterdag in Amsterdam (De IJsbreker).

Het accordeonfestival in Deventer biedt in Bouwkunde vandaag een workshop 'Argentijnse tango' en vanavond een concert door Che tango; zaterdag in de Deventer Muziekschool een workshop 'Oost-Europa Volksmuziek' en in de Schouwburg een optreden door Taraf de Haïdouks; zondag om 15.30 uur een tangoconcert door Stefan Hussong in de Doopsgezinde Kerk.

November Music in Den Bosch besluit zondag met een concert door het Prometheus Ensemble in Theater a/d Parade.

De culturele zender van BRTN verzorgt zondag een aantal concerten in Amsterdam: in de Waalse Kerk om 18 uur een orgelconcert en om 20.30 uur klavecinist Jos Van Immerseel; in de Brakke Grond om 23 uur Wannes Van de Velde met Cuentos flamencos.

In het Amsterdamse BIM-huis vanavond en zaterdag het gitaar-project The Collectors, met Jacques Palinckx, Piet Hoeksma, Wiek Hijmans, Steve Gibbs en Stuart Hall. Donderdag in het BIM-huis Splinks van Jaap Blonk.

Zaterdag in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht vanaf 15 uur tot diep in de nacht Blues Estafette '94 met Luther Allison, Joe Hughes en Earl King, Cal Valentine, Hosea Leavy, Willie Cobbs en vele anderen.

Willem van Manens Contraband speelt zaterdag in Mahogany Hall te Edam, maandag in Wilhelmina, Eindhoven, en donderdag in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg.

Psychodixie for C Melody Saxophone met het Maarten van der Grinten/Benjamin Herman-kwartet vanavond in de Haarlemse Jazz Club, zaterdag in het Papentheater in Zwolle, en zondag in het Witte Theater in IJmuiden.

Slagwerker Michael Vatcher treedt vanavond met zijn kwintet op in de Kratonzaal van de HKA in Arnhem.

Het Michael Moore-trio met pianiste Marilyn Crispell en drummer Gerry Hemingway, zaterdag in De Spieghel, Groningen, en zondagmiddag in de Azijnfabriek in Den Bosch.

Het pianisten-duo Bert van den Brink en Michiel Borstlap speelt zaterdag in het Utrechtse SJU-huis.

Het Curtis Clark-sextet met Wolter Wierbos en Han Bennink treedt zaterdag op in Popular te Rotterdam, en zondagmiddag in De Purmarijn in Purmerend.

Jubilation Pierre Courbois speelt zondagmiddag in het Rotterdamse Doelencafé.

Pianist Rein de Graaff en saxofonist Marco Kegel zijn zondagmiddag in het Rotterdamse jazzcafé Dizzy.

Oasis speelt vanavond in Paradiso in Amsterdam. Voorprogramma: Julia P. Hershheimer. Aansluitend VIP-club met dj's Robbert, Gijsbert en Per.

In Haarlem het jaarlijkse Eigenwijdse weekend met vanavond in 't Patronaat concerten door Anna Homler, Viola Kramer, Megakronkel en het Virgil Moore Field Ensemble. Zaterdag in de kleine zaal van het Concertgebouw The Simpletones en in 't Patronaat The Biggest Blurt Of It All en X Legged Sally spelen.

New Fads, de voormalige New Fast Automatic Daffodils, geven concerten in de Effenaar in Eindhoven (vanavond), in Rotown in Rotterdam (zaterdag) en Fenix in Sittard (zondag).

Proto-grungegroep The Melvins is vanavond in de Metropool in Hengelo en zaterdag in de Melkweg in Amsterdam.

Steve Wynn Quartet en House Of Freaks spelen vanavond in Para in Breda en zaterdag in de Gigant in Apeldoorn.

The Oyster Band treedt vanavond op in Arena, Amsterdam en zaterdag in LVC, Leiden.

Vanavond speelt de Duke Robillard Band in de Lantaarn in Hellendoorn en zondag op een bluesspecial in de Melkweg in Amsterdam.

The Serenes spelen vanavond in Argus in Alkmaar-noord. De toegang is gratis.

The Godfathers spelen vanavond in Drieluik in Zaandam, zaterdag in de Bliksem in Brummen en zondagmiddag in de Nieuwe Pul in Uden.

Daisy Chainsaw speelt vanavond in Unitas in Wageningen.

Ice T. en Public Enemy treden zaterdag op in Sporthallen Zuid in Amsterdam.

Zaterdag in Paradiso in Amsterdam de laatste editie van Club 802 jazzbop, de succesvolle partyreeks van dj Graham B.

Zaterdag in de Arena in Amsterdam Electric circus, een nieuwe clubavond met dj's Paul Jay en Steve Green en een optreden van The Source Experience.

Spearhead speelt zondag in Doornroosje in Nijmegen en maandag in Paradiso in Amsterdam.

B.B. King geeft concerten in Zwolle (IJsselhal, 26 november), Eindhoven (Muziekcentrum, 29 november) en Den Haag (Congresgebouw, 30 november).

The Tragically Hip is zondag in Noorderligt in Tilburg, maandag in Nighttown in Rotterdam en op 29 en 30 november in Paradiso in Amsterdam.

Laibach speelt maandag in de Melkweg in Amsterdam.

Steve Lukather staat maandag in Vredenburg in Utrecht.

Senser speelt maandag in Fenix in Sittard, dinsdag in de Melkweg in Amsterdam en woensdag in Nighttown in Rotterdam.

The Gipsy Kings staan dinsdag in de Ahoy in Rotterdam.

Cop Shoot Cop speelt op 30 november in de Melkweg in Amsterdam.

De Engelse groepen Stereolab en Pram spelen op 30 november in Doornroosje in Nijmegen.

The Meat Puppets, Stereolab en Soul Coughing spelen op 1 december in de Arena in Amsterdam.

Cubaanse son door Septeto Turquino vanavond in de Melkweg, Amsterdam, zaterdag in Rasa, Utrecht en zondag in Korzo, Den Haag.

Het Internationaal Joods Muziekfestival in Amsterdam met het Amsterdams Synagogaal Koor, zangeres Shura Lipovsky, pianiste Joyce Rosenzweig en The Jerusalem Jazz Band, 26 tot en met 29 november in de Cristofori Salon; zondag de Klezmer Conservatory Band, Di Gojim en Salomon Klezmorim in het Nieuwe de la Mar Theater; de Klezmer Conservatory Band is zondag in Eindhoven (de Effenaar), maandag in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal) en dinsdag in Groningen (de Oosterpoort).

Bozlak, muziek van de troubadours uit Anatolië door Talip Özkan en Neset Erkas, vanavond en zondag in het Soeterijn, Amsterdam, zaterdag in de Doelen, Rotterdam, dinsdag in Vredenburg, Utrecht en woensdag in Korzo, Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden