MUZIEK

Vanavond in het Noorderligt, Tilburg, een Ambient Techno Night met Exquisite Corpse, Cosmic Connection, Budha Building en dj Robob...

Bivouac is vanavond te horen in de Kelder in Amersfoort en morgen in Rotown, Rotterdam.

De Zweedse groep Mental Hippie Blood is, met harde gitaren, vanavond in de Shelter in Brunssum, zaterdag in het Bolwerk in Sneek en zondag in de Blokhut in Rotterdam.

The Loved Ones zien eruit als een stel onvervalste Mods en maken muziek die daar een hoop mee van doen heeft. Vanavond in Breda (Para), zaterdag in Den Haag (Paard), dinsdag in Sittard (Americain), woensdag in Leiden (LVC) en donderdag in Nijmegen (Doornroosje).

UK Subs leeft nog en speelt vanavond in het Drieluik in Zaandam en zaterdag in Staddijk in Nijmegen.

Sick Of It All treedt vanavond op in de Melkweg in Amsterdam.

The Hoax is vanavond in Papillon in Oss, zaterdag in de Lantaarn in Hellendoorn en zondag in Tapaz in Sittard.

Zaterdag houdt LVC in Leiden een benefietconcert voor Amnesty International, met Van Dik Hout, Tulpe Bolle, Leidse Plein en anderen.

Apartment 3G is zondag in Vera, Groningen.

Panache Culture, met Jack Radics, President Brown, Don Youth en anderen, dinsdag in Nighttown, Rotterdam, woensdag in Paradiso, Amsterdam, donderdag in het Paard, Den Haag.

Woensdag speelt Annihilator in de Melkweg, Amsterdam, en donderdag in de Blokhut, Rotterdam.

De door The Breeders geïnspireerde groep Veruca Salt is donderdag te horen in de Melkweg, Amsterdam.

Oxalá van gitarist Fernando Lameirinhas speelt vanavond in het BIM-huis in Amsterdam. Zangeres Clare Foster zaterdag in het BIM-huis, dinsdag in Dizzy, Rotterdam.

Tot en met 29 januari de vijftiende Leidse Jazzweek op vele podia in de stad. In de Waag vanavond Hans en Candy Dulfer; zaterdag Hans Dijkstal & Liberal Swing Formation; maandag Franky Douglas; dinsdag Jan Akkerman; woensdag Rosa King.

Het trio van pianist Rob van Bavel, zondag om 15 uur in Theater a/d Molenlaan, Bussum.

Pictures of Amsterdam combineert foto's van Camilla van Zuylen met muziek door het Robert Jan Vermeulen kwintet; vanavond in Enschede (de Tor), zaterdag in Dordrecht (DJS), woensdag in Arnhem (Conservatorium), donderdag in Amsterdam (BIM-huis).

Sharp Wood van slagwerker Michael Baird is versterkt met twee Europese tuba-virtuozen, Michel Massot en Michel Godard, en speelt Pygmees & Elephants; vanavond Leek (Oude Ulo), zaterdag Utrecht (SJU-huis), maandag Eindhoven (Plaza Futura).

Motion Music van bassist Tony Overwater, met de tuba-virtuoos Michael Godard, geeft zondag om 15 uur een concert in Dodorama, Rotterdam.

'Surinam jazz' door de band van gitarist Patric Sedoc, vanavond in Rasa, Utrecht.

Nueva Manteca brengt een latin-versie van Porgy & Bess, zaterdag en zondagmiddag in Groningen (Oosterpoort), woensdag in Arnhem (Schouwburg).

Gitarist Paul Hock, zondag om 15 uur in de Brouwershoeck, Leeuwarden.

Grupo Bacán speelt een mix van jazz, funk en Braziliaanse muziek, zaterdag in het Tropeninstituut, Amsterdam.

Ihsan Özgen (kemenche), Theo Loevendie (saxen), Guus Janssen (piano) en Martin van Duynhoven (slagwerk) mengen Turkse muziek met eigentijdse improvisatie, zondag in Korzo, Den Haag, donderdag in de Arnhemse Schouwburg, 27 januari in Rasa, Utrecht, 28 januari in de Doelen, Rotterdam en 29 januari in de Rode Hoed, Amsterdam.

Zondag Surinam Roots Night in de Amsterdamse Melkweg, met Papa Touwtjie, Rude Cut, Sukru Sani, Ai Sa Si.

Flamenco de Sevilla: woensdag in Vredenburg, Utrecht, met danser El Torombo, zangeres Montse Cortés, zanger El Falo, en gitaristen Paco Cruz en El Chici. Donderdag ook in Frits Philips, Eindhoven.

Muszikás uit Hongarije geeft woensdag een concert in Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht.

Orkesten: het Radio Filharmonisch Orkest, het Koor Nieuwe Muziek en solist Heinz Holliger, met Ives (Unanswered question, Psalm 67) en Carter (Hoboconcert); zaterdag in de Matinee in de Grote Zaal, Amsterdam, zondag om 14.15 uur in Dr Anton Philipszaal, Den Haag. Ken-Ichiro Kobayashi leidt het Hongaars Nationaal Philharmonisch Orkest met pianist György Sándor, zondag in de Grote Zaal, Amsterdam, in Kodály (Dansen uit Galanta) en Bartók (Derde pianoconcert, Concert voor orkest). Celliste Natalia Gutman en dirigent Hugh Wolff gaan het Rotterdams Philharmonisch voor in Lalo, Haydn en Sjostakovitsj (vanavond en zondagmiddag in de Doelen, Rotterdam). Pianist Piers Lane solieert in Weber en Gershwin, vanavond en zondag 14.15 uur bij Het Brabants Orkest in Frits Philips, Eindhoven. Donderdag paukenist Randy Max in de schijnwerpers bij het Rotterdams Philharmonisch in Eindhoven (Frits Philips): Tsjaikovski, Kraft, Mozart en Tahiti trot van Sjostakovitsj.

Het Residentie Orkest onder Jevgeni Svetlanov vertolkt Sjostakovitsj' Symfonie nr 7 ('Leningrad') in Dr Anton Philipszaal, Den Haag (vanavond) en Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht (zondag).

Roland Kieft dirigeert het Nederlands Studenten Orkest, met pianist Folke Nauta, dinsdag in Amsterdam (Grote Zaal).

Violist Vadim Repin en pianist Misha Muratsch spelen sonates van Grieg, Debussy en Sjostakovitsj; maandag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Het Maarten Altena Ensemble gaat Van Binnen naar Buiten: nieuw werk van Altena, Ron Ford, Michiel Scheen, Vanessa Lann, Richard Ayers en Alison Isadora; woensdag in de Amsterdamse IJsbreker.

Kamermuziek: in de Kleine Zaal, Amsterdam, vanavond Schubert, Beethoven en Mozart in liederenprogramma door de sopraan Marjanne Kweksilber; zaterdag violist Mark Lubotsky en anderen met Schubert (Grand Duo) en Brahms (Hoorntrio); zondag Gruppo Musica di Cremona met Keuris, Sammartini en Brahms; dinsdag de tenor Christoph Prégardien (Schubert en Schumann). Ronald Brautigam is vanavond Meester aan het Klavier in de Doelen, Rotterdam: Beethoven ('Waldheim'), Schubert en Liszt. Vladimir Mikulka speelt werken voor gitaar van Frescobaldi, Torroba, Sor en Torrega; zaterdag in Frits Philips, Eindhoven.

Altviolist Joeri Basjmet is solist bij het Koninklijk Concertgebouworkest onder Valeri Gergjev, woensdag en donderdag in de Grote Zaal, Amsterdam. Voorafgaand aan Stravinsky's Vuurvogel (versie 1910) Bartóks Altvioolconcert.

Oude Muziek: Ton Koopman leidt het Radio Kamerorkest met violist Jaap van Zweden in Händels Concerto Grosso in G, zondag 11 uur in de Grote Zaal, Amsterdam; zondagavond in De Doelen, Rotterdam. Violiste Vera Beths, altviolist Jürgen Kussmaul en cellist Anner Bijlsma vormen samen L'Archibudelli; het trio speelt Boccherini, Schubert en Mozart, zaterdag in Vredenburg, Utrecht. Woensdag meten Sigiswald Kuijken en La Petite Bande aldaar hun krachten met Haydn ('Paukenwirbel' en 'London') en Mozart (KV 216); dinsdag ook in Frits Philips, Eindhoven.

Vijf componisten uit Baku, Azerbeidzjan, staan op het programma van het Nieuw Ensemble onder dirigent Ed Spanjaard. All paths lead to one van Zaur Farsjadov en andere werken; dinsdag in Amsterdam (Paradiso), woensdag in Den Haag (Dr Anton Philipszaal), donderdag in Utrecht (Vredenburg).

Ziezo!, tijdloze liedjes van Annie M.G. Schmidt, gezongen door Hetty Blok. Zondag om 11 en 14.30 uur in Vredenburg, Utrecht.

Saxofonist Arno Bornkamp is solist bij de Koninklijke Harmonie Thorn (Copland, Hindemith, Barber), zondag om 15 uur in Vredenburg, Utrecht.

Onder de titel 'Verhalen getoonzet' brengen Tomoko Mukaiyama (piano) en Jannie Pranger (sopraan) premières van Maarten Altena, Louis Andriessen, Martijn Padding en Gilius van Bergeijk. Vanavond in de IJsbreker in Amsterdam, donderdag in O'42 Nijmegen.

Nieuwe Muziek: Slagwerkgroep Den Haag verkeert onder invloed van Indonesië. Rag for Deena van Benary, Gamelan Allegro van Corner, Tetabeuhan Sumpur van Sjukur en nieuw werk van Wullur, dinsdag in Vredenburg, Utrecht, donderdag in IJsbreker Amsterdam. In de Kloveniersdoelen, Middelburg, zaterdag de pianist Gerard Bouwhuis met Emmer, Termos, Wagenaar, Andriessen en Mengelberg. In Stedelijk Museum Amsterdam speelt de pianiste Marijke van Duin zaterdag om 15 uur werken van Wiel Conen.

Janaceks Het sluwe vosje door Opera Zuid; zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), dinsdag in Venlo (Maaspoort), donderdag in Utrecht (Stadsschouwburg).

Met de scènische première van de Friese opera RIXT van Henk Alkema wordt vanavond de nieuwe Stadsschouwburg in Leeuwarden geopend. Regie en directie zijn in handen van Peter te Nuyl en Jac. van Steen, onder de solisten Annett Andriessen, Charles van Tassel en Brian Galliford.

Nog maar vierduizend van de 36.000 beschikbare kaartjes resteren voor Carmen, het derde grote opera-spektakel in Ahoy' Rotterdam. Première 25 januari.

Erik Vos' regie van Purcells Dido and Aeneas is vanavond nog te zien in Groningen (Stadsschouwburg), zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater). Maandag om 23 uur extra voorstelling in Stadsschouwburg Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden