Muziek

John Scofield

16/3 in het Bimhuis (Amsterdam) en 17/3 in LantarenVenster (Rotterdam).

bimhuis.nl lantarenvenster.nl

Jazzlegende gitarist John Scofield komt deze keer met zijn Organic Trio optreden in Nederland. Met Hammond-organist Larry Golding en drummer Greg Hutchinson geeft Scofield een eigenzinnige draai aan het fenomeen orgeltrio met een set vol funk, jazzklassiekers en hoogtepunten uit het omvangrijke oeuvre van een van de meest populaire jazzgitaristen aller tijden.

Dansé Dramé

17/3 in Podium Mozaïek (Amsterdam).

podiummozaiek.nl

Een Afrikaanse party voor de hele familie. De zesde editie van Dansé Dramé laat een gezelschap van muzikanten uit West Afrika horen en zien. Het evenement neemt je een hele middag mee op feest met onder andere percussionist Thomas Gueï en danseres Sellou Nadège Sordet uit Ivoorkust en uit Amsterdam de band Moussé Dramé. Naast de optredens zijn er dans- en percussieworkshops en kunnen de kids zelf instrumenten maken.

Stuurbaard Bakkebaard

15/3 in Eindhoven (Effenaar), 16/3 in de Melkweg (Amsterdam) en 20/3 in Vera (Groningen). stuurbaardbakkebaard.nl

De Kift en Tom Waits vormde de inspiratie voor Stuurbaard Bakkebaard. Potten en pannen, rauwe mannen en bluesy fanfares vormen de wereld van het trio dat, met een album in het verschiet, terugkeert naar de basis.

Meer muziek

Klassiek

Een van de grote maestro's van deze tijd Toegan Sochjev, die bekend staat om zijn kracht en verfijning, dirigeert het Rotterdams Philharmonisch in de uitvoering van Tsjaikovsky vierde symfonie; 15/3 en 17/3 in de Doelen (Rotterdam). Het Radio Filharmonisch viert o.l.v. Hans Graf het einde van de Romantiek met Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen en Die Seejungfrau van Alexander Zemlinksy. Mezzosopraam Bernarda Fink is solist. Op 16/3 in het Concertgebouw (Amsterdam) De Nederlandse Bachvereniging doet traditioneel de Matthäus Passion. Peter Dijkstra dirigeert, tenor Marcel Beekman zingt de rol van evangelist en het Kampen Boys Choir zorgt voor versterking. 16/3 in Vredenburg Leidsche Rijn (Utrecht), 18/3 in De Doelen (Rotterdam), 19/3 in Muziekgebouw Frits Philips (Eindhoven) en 20/3 in het Concertgebouw (Amsterdam). Nog meer passie. Cappella Amsterdam en het Vlaamse barokgezelschap Il Gardellino voeren onder leiding van Daniel Reuss gezamenlijk Bachs Johannes Passion uit. 17/3 in het Muziekgebouw (Amsterdam).

Pop

Pien Feiths indiepop met subtiele gitaarpartijen is te horen op 14/3 in Bitterzoet (Amsterdam) Undergroundhelden uit de jaren tachtig Yo La Tengo hebben een nieuw album uit en staan weer op het podium. 17/3 in Paradiso (Amsterdam) Uit Brooklyn, een beetje de schatkamer van de indiecultuur tegenwoordig, komen ook The Men. Ruige maar mooie liedjes van de band zijn te horen 17/3 in Paradiso (Amsterdam) en 20/3 in Nijmegen (Merleyn) Een mengeling van hypnotiserende polyritmiek, electronica en een indie attitude: The Foals spelen 16/3 in Paradiso (Amsterdam) Racoon, de winnaar van de Popprijs 2012, viert zijn vijftienjarig bestaan op 17/3 in de Heineken Music Hall (Amsterdam).

Jazz

De New Yorkse klarinettist/saxofonist Anat Cohen vermengt latin en jazz tot een eigen unieke stijl en speelt vanavond in het Bimhuis (Amsterdam) Jonge honden jazz funk van Snarky Puppy, het volgende überhippe ding uit Brooklyn en een act die zijn label deelt met onder andere Christian McBride en Roots drummer Questlove. Vanavond in het North Sea Jazz Café (Amsterdam) en 15/3 in de Schouwburg in Arnhem Meesterpianist Monty Alexander komt met zijn trio weer een eclectische mix van jazz, calypso en reggae brengen. 15/3 in het Bimhuis (Amsterdam) Als saxofonist is Paul van Kemenade een prikkelende improvisator die samen met pianist Stevko Busch een warm en toegankelijk duo vormt. 17/3 in De Roode Bioscoop (Haarlem).

Dance

De uit Los Angeles afkomstige Jason Chungalias Nosaj Thing maakt mysterieuze kruisbestuivingen tussen hip hop, dubstep en elektronica, 17/3 in de Melkweg (Amsterdam) Bij de opening van Beachclub Vroeger in Overveen wordt het seizoen afgetrapt met onder andere The Partysquad, Lucien Foort en dj Jean. 17/3 in Beachclub Vroeger (Overveen) Michel de Hey viert het zesjarig bestaan van zijn radioshow Hey Muzik! met de Hey Muzik! Party in Air met o.a. De Hey zelf, Benny Rodrigues en Klankarbeit. 15/3 in Air (Amsterdam) De Duitse Gerd Janson, dj, journalist en baas van het label Running Back, drukt met twee draaitafels zijn liefde voor deephouse uit. 15/3 in Trouw (Amsterdam).

Wereld Hij wordt als niet minder dan de koning van de Afrikaanse blues beschouwd. De zeventigjarige Malinese Boubacar Traoré speelt zijn eenvoudige maar krachtige liedjes 17/3 in het Bimhuis (Amsterdam). Jiddische liederen, gypsy jazz en Oost-Europese volksmuziek vormden traditioneel het repertoire van Nikitov, een akoestisch Nederlands/Amerikaanse ensemble dat zich nu vrijelijk door allerlei genres beweegt, 16/3 in het Muziekgebouw Frits Philips (Eindhoven) De Hongaarse band Söndörgö speelt Slavische volksmuziek op onder andere de tambura, een soort mandoline die zijn oorsprong in de Balkan heeft. 20/3 in het Bimhuis (Amsterdam).

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden