MUZIEK

Marokkaanse berbermuziek door het ensemble A Said ou Ali, vanavond in het Muziekcentrum Enschede, zaterdag in Rasa, Utrecht en zondag in de Evenaar, Rotterdam....

Wayan Wija, Nyoman Sudarna en ensemble Irama spelen wayang uit Bali, vanavond in Rotterdam (de Evenaar), zondag in Utrecht (Rasa), dinsdag in Leeuwarden (Theater Romein); zondagmiddag is het gezelschap in Paradiso, Amsterdam.

Festival Cultureel Gekleurd presenteert zangeres Houria Ahi uit Algerije, vanavond in Vlissingen (Arsenaal Theater), zaterdag in Oosterhout (de Bussel), zondag in Breda (Concordia); het Soedanese dansorkest Abdel Gadir Salim is zaterdag in Goes ('t Beest) en woensdag in Amsterdam (Tropeninstituut).

Kamermuziek: Het Raphael Kwartet met Tsjaikovski, zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Kleine Zaal); werk van Quilter, Warlock en Schubert door The Eloquent Songbook met Carolyn Watkinson en Maarten Koningsberger en vertellers Nelly Frijda en Bart Kiene, zondag in Amsterdam (Kleine Zaal); het Ciurlionis Kwartet dinsdag en woensdag in Utrecht (Vredenburg); het Quatuor Sine Nomine met Schubert, Webern, Puccini, Verdi, op 27 en 29 april in Amsterdam (Kleine Zaal); een pianorecital door Bruno Leonardo Gelber (sonates van Brahms en Liszt), vanavond in Rotterdam (De Doelen); Marjanne Kweksilber zingt, begeleid door Leen de Broekert op fortepiano, Haydn, Schumann, Mendelssohn, vanavond in Engelse Kerk, Middelburg; tenor Guy de Mey en clavecinist Guy Penson met Monteverdi, Haydn, Mozart, maandag in Utrecht (Vredenburg).

Het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor voert onder leiding van Kees Bakels Roberto Devereux van Donizetti uit. Solistische medewerking aan deze Nederlandse première verlenen de sopraan Nelly Miricioiù, de tenoren Don Bernardini en Marten Smeding en bariton Roberto Servile. Zaterdag om 14 uur in het Concertgebouw in Amsterdam.

Orkesten: Het Nederlands Kamerorkest met Schnittke, Mozart, Haydn, zaterdag en dinsdag in Amsterdam (Grote Zaal) - idem met Prokofjev, Mozart (Pianoconcert door Elizabeth Leonskaja), Schnittke, Haydn, woensdag in Muziekcentrum Eindhoven; het Concertgebouworkest/Chailly met Hindemith, Stravinsky, Tsjaikovski (Eerste pianoconcert door Lazar Berman), op 27, 28 en 29 april in Amsterdam (Grote Zaal); het Residentie Orkest met Brahms' Pianoconcert nr 1 (door Peter Donohoe) en Strauss' Also sprach Zarathustra, vanavond, zaterdag, zondag (14.15 uur) in Den Haag (Philipszaal) en dinsdag in Utrecht (Vredenburg); het Rotterdams Philharmonisch Orkest en pianiste Tatjana Nikolajeva met Tsjaikovski, Borodin, Rachmaninov, vanavond in Rotterdam (De Doelen); Het Brabants Orkest met Wagenaar, Mozart (Pianoconcert nr 23 door Lorenzo Canino), Schumann, vanavond in Muziekcentrum Eindhoven; het Noord Nederlands Orkest met Holst, Elgar (Celloconcert door Colin Carr), Schumann, op 28 april in Emmen en 29 april in Groningen.

De Italiaanse pianist Antonio Coppola legt zich al jarenlang toe op het begeleiden van stommefilms. In Filmhuis Lumière in Maastricht geeft hij vandaag een workshop en speelt hij op 23 en 24 april bij de vertoning van Murnau's Faust en op 25 en 26 april bij Don Juan et Faust van L'Herbier. De avonturen van Prins Achmed van Lotte Reiniger begeleidt hij zondagmiddag in het Haags Filmhuis, woensdag in Rialto, Amsterdam, 28 april in Filmtheater Jeroen, Den Bosch en op 1 mei in Plaza Futura, Eindhoven.

Nieuwe muziek: Het Hex Ensemble met werk van tien componisten uit Nieuw-Zeeland, vanavond De IJsbreker, Amsterdam; studenten van het Koninklijk Conservatorium presenteren zich vanavond in De Unie, Rotterdam; zaterdagmiddag in het Stedelijk Museum Amsterdam presentatie Componisten Overbodige Muziek; het Ives Ensemble met Fox, Cage, Ives en Ayres, dinsdag in Paradiso, Amsterdam; het Dufy Kwartet met Webern, Pijper en Straesser, donderdag in De Unie, Rotterdam.

Het Nederlands Kamerkoor met Nielsen, Gieg, Sibelius, Stenhammar, zaterdag in Amsterdam (Beurs van Berlage);

Oude muziek: Het solistenensemble Cappella Figuralis met Nederlandse muziek uit de Gouden Eeuw, woensdag in Utrecht (Geertekerk), donderdag in Amsterdam (Beurs van Berglage), op 29 april in Naarden (Grote Kerk); Anima Eterna/Van Immerseel met Arriga, Mozart, maandag in Rotterdam (De Doelen); Engelse en Duitse barok door de sopraan Midori Suzuki en anderen, zaterdag in Engelse Kerk, Amsterdam; The Spirit of Gambo, zaterdag in Huis Bergh, 's-Heerenberg, zondag om 11 uur in Fraeylemaborg, Slochteren en donderdag in Slot Loevestein.

In Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht woensdag het Festival Jiddische Muziek '94 met medewerking van het Amsterdams Synagogaal Koor, Brave Old World en Kapelye (klezmer).

De Koninklijke Militaire Kapel begeleidt vijfhonderd mannenstemmen op een Kroonprinsconcert ten bate van Unicef, woensdag in Den Haag (Philipszaal).

Het Engelse pianoduo Peter Rostal en Paul Schaefer reizen de wereld af met hun Grand Piano Classics, variërend van Rhapsody in Blue tot Ravels Bolero. Zondag om 14.15 uur in het Amsterdams Concertgebouw.

Het Salisbury Cathedral Choir geeft vanavond een concert in Rotterdam (Laurenskerk) en zaterdagavond in Utrecht (Dom), samen met Schola Davidica.

Misha Mengelbergs ICP-orkest en het Trio Jorrit Dijkstra met violist/banjoïst/gitarist Stuart Hall, zaterdag in O'42, Nijmegen. Zondag is Dijkstra om 15 uur in de Azijnfabriek, Den Bosch.

Pianist Leo Cuypers opent zaterdag om 15 uur het Swing Jazz Workshop Festival in De Lieve Vrouw, Amersfoort: twee dagen workshop-orkesten en beginnende groepen; zaterdag om 21 uur kwela-jazz van Lebombo (met saxofonist Sean Bergin), zondag om 16 uur het Ben van den Dungen/Jarmo Hoogendijk kwintet.

Five Up High, vanavond in Parkers, Utrecht, zondag om 16 uur in Parkzicht, Gorinchem en 's avonds in 't Hijgend Hert, Breda.

Zaterdag een Swingnight in Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht, met Toots Thielemans, Madeline Bell, Batida en de Gigantjes.

Toots Thielemans is zondag in Theatre de Paris, Apeldoorn.

In Korzo, Den Haag, vanavond improvisatiekwartet Bauer/ Beukman/Prins en Houtkamp.

In Dizzy, Rotterdam, zondag om 16 uur het Jasper van 't Hof kwartet.

Het BIM-huis in Amsterdam presenteert vanavond de Duitse trombonist Albert Mangelsdorff, zaterdag saxofonist Dewey Redman, woensdag trio Frisell/ Motian/ Lovano, donderdag 'Organ Grinder Swing', met saxofonist Red Holloway en organist Carlo de Wijs.

Fra Fra Sound is zaterdag in het SJU-huis, Utrecht.

Mike Manieri & Steps Ahead, dinsdag en woensdag in Parker's, Amsterdam.

Vanavond in Paradiso in Amsterdam London calling met de Engelse bands Blur, Slowdive, Beatnik Filmstars, Jacob's Mouse en Big Geraniums.

Victims Family is vanavond in Tivoli in Utrecht en zondag in Atak in Enschede.

In Doornroosje in Nijmegen dit weekeinde het Fast Forward Festival met groepen en artiesten van de nieuwe home-tapeunderground. Naast muziek ook poëzie, schilder- en stripkunst en animatie. Vanavond treden op Eugene Chadbourne, Mecca Normal, Joost Visser, Smog, Tall Dwarfs, Judy Dunaway & Evan Gallagher, Alastair Galbraith (super-8) en Billy Childish & Sexton Ming. Zaterdag de groepen Dump, Peter Jefferies & Alastair Galbraith, Billy Childish & Sexton Ming, Barbara Manning en Sebadoh - met in de kleine zaal Plover, Chris Knox en de van sixties-groep The Fugs bekende Tuli Kupferberg.

The Tall Dwarfs zijn zondag bovendien in de Arena in Amsterdam (met Tuli Kupferberg).

Smog treedt dinsdag op in Simplon in Groningen.

Dead Moon speelt zaterdag in 't Patronaat in Haarlem, zondag in de Effenaar in Eindhoven, woensdag in Fenix in Sittard en op 28 april in 't Paard in Den Haag.

Peter Jefferies en Alastair Galbraith spelen maandag in Kikker in Utrecht, op 26 april in Simplon in Groningen en 27 april in Rotown in Rotterdam.

Trouble is zondag in 't Paard in Den Haag.

Lucky Dube staat zondag in Musis Sacrum in Arnhem.

Israel Vibration is zondag in Tivoli in Utrecht, op 25 april in de Oosterpoort in Groningen en 28 april in Nighttown in Rotterdam.

George Clinton geeft maandag een extra concert in Escape, Amsterdam.

Crash Test Dummies spelen op 25 april in de Melkweg in Amsterdam.

Des'ree, Roachford en Misty Oldland staan op 25 april in Paradiso in Amsterdam.

Woensdag in Paradiso in Amsterdam een presentatie van het Kelt-label, met Spo-Dee-O-Dee, Landlords, Sexy Dex en Vicious Railroad.

Autechre, een van de grote beloftes van het Engelse Warplabel, geeft woensdag een eenmalig concert in Amsterdam: op de Lucid interval van dj Steve Green in Mazzo, Amsterdam.

Luther Allison staat donderdag in Paradiso in Amsterdam.

Hunters & Collectors en David McComb spelen op 28 april in de Melkweg in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden