MUZIEK

Orkesten: Evgeni Svetlanov dirigeert het Residentie Orkest in Beethoven (Ouverture Leonore III), Rachmaninov, Mendelssohn en Wagner; vanavond in Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven, zaterdag in Dr Anton Philipszaal, Den Haag....

Dennis Russell Davies dirigeert het Radio Filharmonisch, Groot Omroepkoor en de solisten Laura Polverelli, Thomas Mohr, John Bröcheler, Henk van Heijnsbergen en Nicolas Mansfield in het kerstoratorium L'Enfance du Christ van Berlioz. Zaterdag in Vredenburg, Utrecht.

Oude muziek: Vanavond het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir onder leiding van Ton Koopman met Mozarts Krönungsmesse in Utrecht (Vredenburg). Het Freiburger Barockorchester en Collegium Vocale Gent brengen Bachs Weihnachtsoratorium, dinsdag (delen 1, 2 en 3) en donderdag (overige delen) in de Grote Zaal, Amsterdam; woensdag integrale uitvoering in Vredenburg, Utrecht. 'Rondom de Pariser Quartette van Telemann' door Ensemble Amphion, vanavond in Fries Museum, Leeuwarden, zaterdag in Cellebroederskapel, Maastricht, zondagmiddag in Lutherse Kerk, Alkmaar.

Maria Vespers van Monteverdi, door Koor en Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging en Concerto Palatino onder dirigent Jos van Veldhoven; vanavond in Amsterdam (Westerkerk), zaterdag in Groningen (Oosterpoort), zondagmiddag in Leeuwarden (Harmonie), maandag in Utrecht (Vredenburg), dinsdag in Den Haag (Dr Anton Philipszaal), donderdag in Naarden (Grote Kerk), vrijdag 23 december in Enschede (Muziekcentrum).

Kamermuziek: dinsdag in de Kleine Zaal, Amsterdam het Orlando Kwartet en Rian de Waal met Brahms en Tanejew. Het Allegri Kwartet speelt Van den Sigtenhorst Meyer, Brandts Buys en Bordewijk Roepman (Triptiek voor Beiaard), zondagavond in Vredenburg, Utrecht. Pianist Sumiko Nagaoka brengt daar woensdag een Beethoven-programma (Sonaten nrs 13, 90 en 111, Bagatellen opus 126).

Gennadi Rozdjestvenski leidt het Rotterdams Philharmonisch Orkest in een programma met Schnittke (Monoloog voor altviool en strijkers), Schubert/Berio (Rendering), Brahms/ Berio (Altvioolsonate) en Schnittke/Rozdjestvenski (Suite uit Dode Zielen), vanavond en zondagmiddag in de Doelen, Rotterdam. Solist is de altviolist Joeri Basjmet.

Nieuwe muziek: Theo Verbey maakte een bewerking van Moessorgski's liedcyclus De Kinderkamer, uit te voeren door Nieuw Sinfonietta Amsterdam en de sopraan Judith Mok. Zaterdag in Amsterdam (Concertgebouw), dinsdag in Enschede (Muziekcentrum), woensdag in Almere (Stadhuis), 23 december in Eindhoven (Muziekcentrum). In de serie Rumori in Frascati, Amsterdam, zondag om 16 uur het Carduelis Carduelis Kwartet van toetsenspeler Cor Fuhler, de formatie Voice Crack en het trio Kooistra, Sparnaay en Abe. In de Beurs van Berlage, Amsterdam, zaterdag Canto Ostinato van Simeon ten Holt, door Kees Wieringa en Polo de Haas. Pianist Fred Oldenburg en het Doelenensemble spelen Boesmans, Loevendie, Keuris en Goeyvaerts, zondag in De Doelen, Rotterdam. In het Apollohuis, Eindhoven, vanavond Zeena Parkins (harp en electronica). Circle Percussion presenteert vanavond in de IJsbreker, Amsterdam, een 'theatraal slagwerkspektakel voor iedereen' met Cage, Globokar, Kubik en Reich. In de IJsbreker-serie Saxofoon Plus zondag 16.30 uur werk van Badings, Strietman, Heppener en Borstlap, door het Aurelia Saxofoonkwartet en pianist Ivo Janssen.

De schilder en boogie-woogieliefhebber Mondriaan wordt ter gelegenheid van de grote Mondriaan-expositie in Den Haag ook muzikaal geëerd. Gunther Schuller dirigeert de Ebony Band en het Nederlands Kamerkoor in Muziek voor Mondriaan, met werk van Vogel, Ruyneman en Hauer en de wereldpremière van een nieuwe compositie van Schuller; zaterdag in Amersfoort (De Flint), zondag in Amsterdam (Beurs van Berlage), dinsdag in Utrecht (Vredenburg). Zondag om 15.30 uur nòg een wereldpremière: Iannis Xenakis' strijkkwartet ERGMA door het Mondriaan Kwartet in Den Bosch (Theater Bis); op het programma ook Janssen, Feldman, Webern en Mossolov. Pianist Marcel Worms brengt zondag om 12 uur een Mondriaan-programma (Breuker, Andriessen, Padding) in het Gemeentemuseum Arnhem. Tenslotte vanavond, zaterdag en zondag in het Haagse Koninklijk Conservatorium de Promenoir: een 'licht-klankruimte' geënt op Mondriaans opvattingen over neo-plastische muziek.

Zondag 16 uur in het Veem-theater, Amsterdam, Calling en Miss for Bingo van Dirk Dekker en Monomidimatch van Bernard van den Boogaard.

Zaterdag in de Amsterdamse Rai de 'operabelevenis' Tosca, door koor en orkest van de Russische Staatsopera, met solisten van de Scala van Milaan.

Zangeres Aïcha Redouane uit Marokko zingt klassieke Egyptische muziek, vanavond in het Soeterijn, Amsterdam, zaterdag in de Doelen, Rotterdam en zondag in Rasa, Utrecht.

Klassieke muziek uit India door violiste Sangeeta Shankar en tablaspeler Subhanka Bannerjee, vanavond in het Tropeninstituut, Amsterdam.

In Rasa, Utrecht, zaterdag een Brazilian Night met Afrobraziliaanse jazz door O Septeto.

Zondag een Nuit des griots in Paradiso, Amsterdam, met Kasse Mady (Mali), Hadja Doumbouya (Guinee) en Amadou Sodia (Guinee).

Claw Boys Claw zet zijn tournee na verschijning van het aangenaam klinkende album Nipple voort in Eindhoven (Effenaar, vanavond), Utrecht (Tivoli, zaterdag) en Rotterdam (Nighttown, donderdag). Henk Koorn, zanger van Hallo Venray, verzorgt een voorprogramma. In Utrecht zijn bovendien The Chords te horen.

The Jack Of Hearts bestaat zeven jaar en viert dat deze week met 7 Day Itch, een tournee van een week. Vanavond in Oirlo (De Linde), zaterdag in Groessen (Rinoceros), zondag in Bergen (Taverne), maandag in Groningen (De Kar), dinsdag in Den Haag (Zwarte Ruiter), woensdag in Deventer (Elegast) en donderdag in Paradiso, Amsterdam, als voorprogramma van De Dijk.

Mary Beats Jane is vanavond in Sneek (Bolwerk), zaterdag in Hengelo (Metropool) en zondag in Rotterdam (Blokhut).

Zaterdag van 10 tot 17 uur wordt in de Maashal van Ahoy', Rotterdam, een 'gigantische' internationale cd- en platenbeurs gehouden.

Het Engelse neo-soulwonder Jamiroquai treedt zaterdag op in Paradiso, Amsterdam.

De Kenny Neal Band (blues uit Louisiana) is zaterdag in de Melkweg, Amsterdam.

Bettie Serveert zaterdag in Het Beest in Goes, zondag in Vera, Groningen, en donderdag in Doornroosje, Nijmegen. In het voorprogramma staat Julia P. Hersheimer.

The Cranes en Pale Saints spelen zaterdag in de Melkweg, Amsterdam, en zondag in de Effenaar in Eindhoven.

Zaterdag is Channel Zero in Dynamo, Eindhoven.

In LVC, Leiden, treedt zaterdag de Nederlandse band Mendoza Dance Parti op.

The Wedding Present speelt zondag in de Melkweg, Amsterdam.

De theatertournee van Golden Earring doet dinsdag Almere aan (Metropole). Woensdag is de groep in Venray (Beejekurf), donderdag in Maastricht (Theater aan 't Vrijthof).

Die Toten Hosen staan woensdag in de Schouwburg in Sittard.

Het Belgische Wizards Of Ooze speelt donderdag in het Paard in Den Haag.

Vanavond in het BIM-huis in Amsterdam de WDR Big Band, zaterdag het Brusselse trio AKA Moon.

Saxofoniste Vera Vingerhoeds speelt vanavond in de Haarlemse Jazzclub.

Het SJU-huis in Utrecht presenteert zaterdag het duo van Mark Alban Lotz (fluiten) en Tjitze Vogel (bas), en het trio Williamson, Armus & De Boo. Zondag lezing door Hans Dulfer over pop en jazz.

Gitarist Franky Douglas krijgt donderdag in het Amsterdamse BIM-huis de VPRO Boy Edgar Prijs 1994. Er wordt opgetreden door Douglas' Sunchild, Sean Bergin's MOB, Mildred Douglas, Misha Mengelberg en anderen.

In het kader van het Duke Ellington Project aan het Hilversums Conservatorium vanavond Ellington-repertoire door het Metropole Orkest met trompettist Benny Bailey en andere solisten.

This, That & the Other van cellist Tristan Honsinger is vanavond in de Verkade Zaal, Zaandam.

Het Van der Grinten/ Herman kwintet speelt in het Diekhuus, Middelharnis (vanavond), het Doelencafé, Rotterdam (zondag 15.30 uur), Van Merlen, Den Haag (zondag 21.30 uur).

In Popular, Rotterdam, zaterdag het Arend Niks Project.

De gitaristen Tal Farlow en Doug Raney, met trio Rein de Graaff; vanavond in Groningen, (Oosterpoort) zaterdag in Utrecht (Vredenburg), zondag in Den Haag (Theater aan het Spui), maandag in Rotterdam (Dizzy).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden