MUZIEK

Het kwartet van Maarten Ornstein speelt een mengeling van funkjazz, soul en jazzdance, zaterdag in het SJU-huis, Utrecht (met het Tiny Bell Trio van trompettist Dave Douglas)....

The Hugh Hopper Band geeft zaterdag een concert in Vredenburg, Utrecht. In het voorprogramma Richard Sinclair.

Cabra y Cabrones is een Singspiel van Martin van Duynhoven, geïnspireerd door een 'Bokkenrijderslied'. Met beeldend kunstenaar Toon Verhoef, de formatie Loos en een slagwerkensemble. Deze kameropera is zaterdag in Edam (Mahogany Hall), 10 maart in Haarlem (Muziekcentrum Zuid-Kennemerland), 12 maart in Purmerend (Purmarijn, 15:30 uur), 17 maart in Zaandam (Verkadezaal), 18 maart in Amsterdam (BIM-huis), 19 maart in Bussum (Theater Molenlaan, 15 uur), en in Utrecht (Utrechtse School, 20.30 uur), 31 maart in Rotterdam (Boymans-van Beuningen).

Het Fred Berkemeier kwartet treedt zaterdag op in De Soeffleur, Leerdam, woensdag in de Kaasbeurs, Alkmaar.

Saxofonist Frans Vermeerssen, pianist Niko Langenhuijsen, bassist Egon Kracht en drummer Pierre Courbois vormen samen Brevis, zaterdag in Popular, Rotterdam.

Gitarist Olaf Tarenskeen speelt zondag om 16 uur in Theater aan het Spui, Den Haag.

Bassaxofonist Klaas Hekman en saxofoniste Mariëtte Rouppe van der Voort vertolken nieuw werk van Rouppe van der Voort, pianist Reinier van Houdt speelt Scelsi, maandag in Lokaal 01, Breda.

Donderdag Bird's Night in Nick Vollebregt's, Laren: muziek van Charlie Parker, door het trio Rein de Graaff, met trompettist Rolf Ericson, altist Herb Geller en tenorist Billy Root. Op 10 maart in De Spieghel, Groningen, op 11 maart in Vredenburg, Utrecht.

Het Nationale Operatheater Moesorgski uit Sint-Petersburg, dat eerder Pique Dame en Jevgeni Onegin bracht, maakt nu een tournee met Boris Godoenov. Woensdag in Groningen (Stadsschouwburg), donderdag in Enschede (Twentse Schouwburg).

Het Nederlands Kamerkoor, organist Leo van Doeselaar, cellist Lucia Swarts en Margaret Urquhart op violone met Bach-programma, zaterdag om 15 uur in het Amsterdams Concertgebouw. Zondag brengt het Nederlands Kamerkoor Bach en Brahms in De Oosterpoort,

Groningen.

Oude muziek: The Amsterdam Baroque Orchestra met Händel, Bach, Biber, Vejvanovsky, zaterdag in Amsterdam (Grote Zaal); het Combattimento Consort Amsterdam, hoboïst Toon Durville en organist Patrick Ayrton met Bach-programma, zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Kleine Zaal); More Maiorum met Frescobaldi, Castello, Rossi, Bassano, vanavond in Muziekcentrum Eindhoven; The Palladian Ensemble met Locke, Blow, Purcell, woensdag in Delft (Genestetkerk), donderdag in Slot Loevestein; cantates van Bach en Bernier, zaterdag in Engelse Kerk, Amsterdam.

Nieuwe muziek: Het Blazersconsort Holland, violist Vera Beths en pianist Marja Bon met Zuidam, Berg en Van Delden, zaterdag in Amsterdam (Kleine Zaal); het Asko Ensemble met Kurtág, Ligeti, zondag in Utrecht (Vredenburg); de pianist Marcel Worms met een première van David Little (Pictures at a Mondrian Exhibition), zaterdag om 15 uur in Stedelijk Museum, Amsterdam; zondag in de Doelen in Rotterdam de finale van het Gaudeamus Vertolkers Concours, vanavond in De Unie in Rotterdam een concert door deelneemster Julia Whybrow op blokfluit; Ives Ensemble met Barlow, Wolpe, Stockhausen, Zimmermann, zondag om 12.30 uur in Theater Bis, Den Bosch; pianist Ananda Sukarian met nieuwe werk van Marco, Halffter, Berio, Boulez, Camarero, Burgers, zondag in De Utrechtse School; het Schönberg Ensemble en Asko Ensemble met nieuw werk van Brophy, Janssen en Loevendie, maandag in Den Haag (Philipszaal); ter gelegenheid van de opening van het Bonnefantenmuseum in Maastricht presenteert de Stichting Intro op 9, 10 en 11 maart in de Kruisherengang Klankkabinetten met werk van Fox, Bastien, De Marez, Kuhn, Ford en Blonk.

Orkesten: Het Limburgs Symphonie Orkest en pianist Rian de Waal met Rossini, Martinu, Dvorák, zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal); het Nederlands Kamerorkest met Tsjaikovski, Kabalevski (Eerste violoncelconcert door Herre-Jan Stegenga), Stravinsky, maandag, dinsdag en woensdag in Amsterdam (Grote Zaal); het Radio Kamerorkest en pianist Jozef de Beenhouwer met Schumann-programma, vanavond en zaterdag in Utrecht (Vredenburg), zondag in Rotterdam (de Doelen); het Limburgs Symphonie Orkest, koren en solisten, onder wie Robert Holl, Ellen van Lier, Robert Brooks met Schuberts Mis in As en Lazarus, vanavond in Rotterdam (de Doelen); het Rotterdams Philharmonisch Orkest/Flor met Elgar (Celloconcert door Lynn Harrell), Sjostakovitsj' Symfonie nr 10, donderdag in Rotterdam (de Doelen); Het Gelders Orkest met Sibelius, Prokofjev (Pianoconcert nr 1 door Andrei Gavrilov), Ravel (Pianoconcert in D), Tsjaikovski, woensdag in Tiel, donderdag in Zutphen, 10 en 12 maart in Nijmegen; het Philharmonisch Orkest van Donetsk en vocale solisten met Rachmaninov's Pianoconcert nr 3 (door Marietta Petkova) en de opera Aleko, woensdag in Leeuwarden, 10 maart in Rotterdam (de Doelen), 12 maart in Amsterdam (Grote Zaal).

Kamermuziek: Het pianoduo Katia en Marielle Labèque en I Fiamminghi met Von Weber, Mozart, Ravel en Saint-Saëns, zondag in Amsterdam (Grote Zaal); het Guarneri Trio met pianotrio's van Beethoven, woensdag in Amsterdam (Kleine Zaal); Jaap van Zweden speelt, begeleid door de pianiste Karin Lechner, Mozart, Webern, Brahms en Franck, donderdag in Amsterdam (Kleine Zaal); het Silezisch Kwartet met Prokofjev, Gorecki, Dvorák, maandag in Utrecht (Vredenburg); het Osiris Trio met Sjostakovitsj, Schubert, vanavond in De Nieuwe Veste, Breda.

De vrolijke rampestamp-muziek van Toy Dollz wordt 'pretpunk' genoemd. Het Engelse gezelschap, al sinds 1980 aangevoerd door zanger Olga, speelt in de Vrijhof in Enschede (vanavond), de foyer van de Stadsschouwburg in Sittard (zaterdag), 't Paard in Den Haag (zondag), Paradiso, Amsterdam (maandag) en Tivoli, Utrecht (dinsdag).

De Canadese singer-songwriter Jann Arden geeft vanavond een concert in Paradiso in Amsterdam.

Vanavond in 't Paard in Den Haag een cd-presentatie van de nieuwe Haagse rockgroep Easy Meat. Voorprogramma: Teenagers From Hell en Sandja.

The Levellers, de Britse folk-rockgroep die immens populair is bij de rondreizende Engelse crusties en travellers spelen vanavond in Tivoli in Utrecht (uitverkocht), Nighttown, Rotterdam (zaterdag, uitverkocht), zondag in de Hanehof in Geleen, maandag in de Oosterpoort in Groningen, en dinsdag in 't Noorderligt in Tilburg.

De Amerikaanse punk-funkgroepen Downset en Shootyz Groove spelen vanavond in Rotterdam (Basement), zaterdag in Amsterdam (de Melkweg) en zondag in Den Bosch (Willem II).

Motorpsycho uit Noorwegen is vanavond in Arena in Amsterdam (met Done Lying Down), op 5 maart in Doornroosje, Nijmegen, 6 maart in de Effenaar, Eindhoven, 7 maart in de Azijnfabriek in Roermond, 8 maart in 't Paard in Den Haag en 9 maart in Vera in Groningen (met Come).

Jeff Dahl en God Bullies geven vanavond een concert in 't Patronaat in Haarlem. Zaterdag is Jeff Dahl in Hengelo (de Metropool) en dinsdag in Amsterdam (Arena). God Bullies zijn op 6 maart in Groningen (Vera), 7 maart in Amsterdam (Arena) en 8 maart in Sneek ('t Bolwerk).

Mc 99 Ft. Jesus, alias Mark Griffin, is een blanke Amerikaanse rapper, wiens experimentele stijl balanceert tussen jazzy grooves en industriële dansmuziek. Ter gelegenheid van zijn derde album One step ahead of the spider geeft MC 900 Ft. Jesus concerten in de Effenaar in Eindhoven (vanavond), Arena in Amsterdam (zaterdag) en Doornroosje in Nijmegen (zondag).

Shane MacGowan, voormalig zanger van The Pogues, geeft zaterdag, begeleid door zijn nieuwe groep The Popes, een concert in Paradiso, Amsterdam.

Chemistry is de naam van een nieuwe clubavond in Escape in Amsterdam. Zaterdag opent Chemistry met dj's Eddy de Clercq, Dimitri en Marcello.

Zaterdag in Ekko in Utrecht The return of the Smiley: een acid-party, met dj In 10 City en een live-jam van Barry Human.

Acid Junkies spelen zaterdag op de Dance night in Doornroosje in Nijmegen.

The Hugh Hopper Band staat zaterdag in Vredenburg in Utrecht.

De Philip Walker Blues Band (USA) is vanavond in Groningen (de Oosterpoort), zaterdag in Zaandam (Drieluik) en op 7 maart in Muziekcentrum Eindhoven.

Done Lying Down, een nieuwe Engelse gitaargroep, speelt vanavond in Arena, Amsterdam (met Motorpsycho) en zaterdag in 't Paard in Den Haag.

De metalgroepen Bolt Thrower, Cemetary en Brutality spelen zondag in Vera in Groningen.

Siouxsie & The Banshees, van wie afgelopen maand de cd The rapture verscheen, staan op 7 maart in Vredenburg in Utrecht.

Woensdag in de Amsterdamse Melkweg de zwarte Newyorkse rockgroep 24-7 Spyz, die recent werd heropgericht in de originele bezetting. Donderdag in Romein in Leeuwarden.

Come (USA) is op 8 maart in 't Paard in Den Haag en 9 maart in Vera in Groningen (met Motorpsycho).

Saint Vitus en Revelation, twee Amerikaanse doem-metalgroepen, spelen op 9 maart in de Melkweg in Amsterdam.

Javier Plaza en zijn salsa-orkest Grupo Sabroso staan vanavond in de Melkweg, Amsterdam.

Op het Festival Leading Ladies de Frans-Algerijnse Berberzangeres Houria Aïchi, de 'morna'-zangeres Cesaria Evora uit Kaapverdië en jazzdiva Denise Jannah, woensdag in Vredenburg, Utrecht.

Manos Moundakis en zijn ensemble spelen volksmuziek uit Kreta, vanavond in Vredenburg, Utrecht en zondag in Paradiso, Amsterdam.

Flamenco de Jerez met danser Antonio el Pipa, zangers Juañares en Toni Maya, en gitaristen Antonio Jero en Paco Cruz, op 8 en 10 maart in Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden