MUZIEK

Shellac, de nieuwe groep van Steve Albini, speelt vanavond in de Effenaar in Eindhoven (Ti-Foon-festival, met Space Streakings), en zaterdag in Vera in Groningen....

De Newyorkse straatzanger Bobby Sichran treedt vanavond op in de Vloer in Utrecht, zaterdag in 't Paard in Den Haag (met Space Streakings).

Morf en Mouse On Mars zijn vanavond in 't Paard in Den Haag.

In Paradiso in Amsterdam het tweede deel van het TegenTonen-festival. Vanavond met Peril, Huge Baby, Disco Inferno en Skullflower, zaterdag Jorge Reyes, Mouse On Mars, 13th Planet en Morf.

Space Streakings spelen vanavond in de Effenaar in Eindhoven (Ti-Foon), zaterdag in 't Paard in Den Haag en zondag in Vera, Groningen.

Otis Grand geeft vanavond een concert in 't Noorderligt, Tilburg.

Minxus speelt vanavond in Korso, Den Haag.

Atrocity en Crematory spelen vanavond in de Metropool in Hengelo en zaterdag in Kiehool in Bergum.

Zaterdag in de Effenaar in Eindhoven Fluid presents the magic of the third dimension, met dj Deep en Lady Aïda.

Zaterdag in de Utrechtse Vloer Jazz all over the place, met All The Kings Men.

Madball speelt zaterdag in Scum, Katwijk en zondag in Willem II, Den Bosch.

Manu Dibango geeft concerten in Amsterdam (de Melkweg, vanavond) en Eindhoven (de Effenaar, zondag).

Zaterdag in Doornroosje in Nijmegen Dance night, met dj Steve Green en Pure.

H-Block speelt zaterdag in de Arena in Amsterdam, zondag in Popular, Rotterdam.

Annihilator speelt zondag in Dynamo in Eindhoven.

Baaba Maal geeft maandag een concert in Paradiso in Amsterdam.

Giant Sand speelt op 21 februari in Doornroosje, Nijmegen en 22 februari in de Melkweg, Amsterdam.

Deus speelt op 22 februari in 't Paard in Den Haag en 23 februari in Paradiso, Amsterdam.

Godflesh is op 23 februari in Nighttown, Rotterdam en 24 februari in Arena, Amsterdam.

Israel Vibration is donderdag in Nighttown, Rotterdam.

Het BIM-huis in Amsterdam presenteert zondag een soloconcert door de Amerikaanse pianiste Geri Allen; donderdag de formatie Vandoorn van zangeres Ineke van Doorn.

Misha Mengelberg's Instant Composers Pool speelt vanavond in Amsterdam (BIM-huis), zaterdag in Utrecht (SJU-huis), zondag om 15 uur in Leeuwarden (Brouwershoeck).

De formatie Kenvermogen speelt nieuw werk van Wiek Hijmans, Michiel Scheen en Hans Hasebos. Dinsdag in Plaza Futura, Rotterdam, donderdag in Theater Molenlaan, Bussum.

Het kwartet van saxofonist Frans Vermeerssen en formatie Distorzio, vanavond in De Spieghel, Groningen.

In O'42, Nijmegen, donderdag presentatie van de cd Haw Hawaaaw door de groep Yeti van bassist Jan Hans Berg, met drummer Martin van Duynhoven.

Solo-recital door pianist Guus Janssen, zaterdag in Popular, Rotterdam.

Slagwerker Bobby Sanabria is te gast bij het latinjazz-octet Nueva Manteca, woensdag in de Oosterpoort, Groningen.

In Wilhelmina, Eindhoven, maandag Project door de Britse saxofonist Evan Parker, met Peter van Bergen (saxofoons) en Michael Vatcher (slagwerk).

Altsaxofonist Piet Noordijk speelt zondag om 15.30 uur in de Agnietenkapel, Gouda.

De tweede Thunderclap, vanavond in het Haagse Korzo theater, biedt improvisaties door Eugene Chadbourne, Luc Houtkamp, Sainkho Namchylak en de Britse groep Minxus. Pianist John Snijders en trio Peijnenburg/ Konink/ Andriessen spelen Ives en Feldman. Dj Gilius van Bergeijk verzorgt de entr'acts.

De band van bassist Eric Calmes speelt een mix van jazz en muziek uit de Nederlandse-Antillen, vanavond in de Oosterpoort, Groningen en zaterdag in het Bimhuis, Amsterdam.

De Oezbeekse popzangeres Yulduz Usmanova staat vanavond in Unitas, Wageningen, zaterdag in Willem II, Den Bosch, zondag in O'42, Nijmegen en woensdag in Willem I, Arnhem.

Weshm brengt een mengeling van Marokkaanse, Afrikaanse en westerse muziek, zaterdag in het Soeterijn, Amsterdam.

Orkesten: Het Nederlands Kamerorkest met C.Ph.E. Bach, J.C. Bach (Sinfonia concertante voor hobo en violoncel door Hans Meijer en Herre-Jan Stegenga) en Mozart, vanavond in Amsterdam (Grote Zaal); Concertgebouworkest en de sopraan Barbara Hendricks met Harbison, Previn, Barber en Copland, zaterdagavond en zondagmiddag in Amsterdam (Grote Zaal); het Concertgebouworkest en de sopraan Sylvia McNair met Debussy, Roussel en Ravel, 22, 23 en 24 februari in Amsterdam (Grote Zaal); het Radio Kamerorkest met Weber, Verhulst/Strietman, Schumann, Berlioz, zaterdag in Utrecht (Vredenburg), zondag in Rotterdam (de Doelen); het Symfonie Orkest Utrechts Conservatorium met Von Weber, Vieuxtemps, Sjostakovitsj, zaterdag in Amsterdam (Beurs van Berlage), maandag in Utrecht (Vredenburg); het Symfonie Orkest Sweelinck Conservatorium Amsterdam met Stravinsky, Strauss, Ravel, zondag in Den Haag (Philipszaal), dinsdag in Amsterdam (Beurs van Berlage); het Rotterdams Philharmonisch Orkest met Dvorák, Britten (Serenade voor tenor, hoorn en strijkkwartet door John Mark Ainsley en Martin van de Merwe), Tippett en Janácek, vanavond en zondagmiddag in Rotterdam (de Doelen); het Rotterdams Philharmonisch Orkest met Sibelius, Bernstein, Beethoven, Nielsens (Klarinetconcert door Eddie Daniels), op 22, 23 en 24 februari in Rotterdam (de Doelen).

Beethovens Missa Solemnis wordt uitgevoerd door La Chapelle Royale, het Orchestre des Champs-Elysées en het Collegium Vocale Gent olv Philippe Herreweghe, zondagavond in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

Kamermuziek: De bariton Boje Skovhus brengt, begeleid door Helmut Deutsch op piano, liederen van Mahler, Mendelssohn en Zemlinsky, zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal in Amsterdam; het Rondje Ensemble met Schubert, Mozart en Brahms, donderdag in Amsterdam (Kleine Zaal); klarinettist Eddie Daniels en het Osiris Trio met Beethoven, Schulhoff, Bartók en Brahms, maandag in Utrecht (Vredenburg); de bariton Maarten Koningsberger en het Nadia Boulanger Ensemble met Hol, Orthel, Brandts Buys, Van Regteren Altena,

H. en L. Andriessen, N. en L. Boulanger en Ravel, dinsdag in Utrecht (Vredenburg); de pianist Alexander Lonquich met Schumann, vanavond in Rotterdam (de Doelen); Mikhail Rudy geeft zaterdag een pianorecital in Muziekcentrum Eindhoven (Brahms, Janácek, Stravinsky).

Het VU Kamerorkest met Verbey, Mozart, Beethoven, Brahms, vanavond in Utrecht (Lutherse Kerk) en zaterdag in Amsterdam (Waalse Kerk).

Musici van het Nieuw Ensemble voeren werk uit van György Kurtág en David Bedford, woensdag om 14.30 uur in De IJsbreker in Amsterdam waar Theo Loevendie voor kinderen een compositieworkshop geeft.

Oude muziek: Amsterdamse Bach Solisten met Telemann-programma, vanavond in Utrecht (Geertekerk), zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal); Mendelssohn en Mozart door Archibudelli, zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Kleine Zaal) en woensdag in Utrecht (Vredenburg); Capilla Flamenca met Ockeghem, Desprez, De la Rue, Susato en Verdelot, vanavond in Muziekcentrum Eindhoven en zaterdag in Utrecht (Vredenburg); het oratorium Theodora van Händel door koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging en solisten, vanavond in Amsterdam (Westerkerk), zaterdag in Rotterdam (Laurenskerk), zondag in Naarden (Grote Kerk) en dinsdag in Utrecht (Vredenburg).

Nieuwe muziek: Nieuw Sinfonietta Amsterdam met Kantsjeli, Moesorgski/Verbey, Sjostakovitsj, zondag in Amsterdam (Grote Zaal), maandag in Eindhoven (Muziekcentrum), dinsdag in Enschede (Muziekcentrum), donderdag in Rotterdam (de Doelen); het Utrecht String Quartet en saxofonist Arno Bornkamp met Lourié, Stallaert, Busch, Bartók, dinsdag in Amsterdam (Kleine Zaal); De Volharding en zangeres Astrid Seriese met Andriessen, Van der Meulen, De Vriend en Butler, zondag om 15 uur in Utrecht (Vredenburg), 26 februari in Nijmegen (O'42); de pianist René Eckhardt met Boulez en Cage, zaterdag in Amsterdam (De IJsbreker) en zondag in Utrecht (Vredenburg); het Nieuw Ensemble met een première van Misha Mengelberg, voorts Stockhausen, Donatoni, Kagel, Janssen, dinsdag in Paradiso, Amsterdam en donderdag in De IJsbreker, Amsterdam; James Avery, Eun Ju Kim & John Snijders met Webern, Boulez (Structures 1 met toelichting van Peter Struycken), woensdag in Amsterdam (De IJsbreker); het Schönbergkwartet met Kunst, De Vries, Pijper en Andriessen, zaterdag in Korzo, Den Haag.

De Nationale Reisopera brengt zaterdag de première van Macbeth van Verdi met Henk Poort in de titelrol. De Franse sopraan Sylvie Valaye zingt Lady Macbeth. In de regie van Friedrich Meyer-Oertel en onder muzikale leiding van Gabriele Bellini. Zaterdag in de Twentse Schouwburg in Enschede, 23 en 25 februari in de Rotterdamse Schouwburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden