MUZIEK

Vanavond in Den Haag het jaarlijkse Koninginnenach-festival met Dave Alvin, Big Sugar, Joanna Connor, The Paladins, Luther Allison, Barrelhouse, Arthur Ebeling, The Loved Ones en Walter Trout....

Southern Culture On The Skids speelt vannacht in Den Haag ('t Paard), zaterdag in Rotterdam (Rotown), zondag in Eindhoven (de Effenaar) en op 5 mei op 't Bevrijdingsfestival in Leeuwarden.

Vanavond in Paradiso in Amsterdam B-boy extravaganza, met Illegal Sound, Deams, The Grizzly's, Emperess, Guess Who?, 5-Point Bros, 2-Tuff-ENuff en Darkside.

The Organization speelt vanavond in Willem II in Den Bosch, zaterdag in Staddijk in Nijmegen en zondag in de Blokhut in Rotterdam.

Skyclad speelt vanavond in Kiehool in Bergum en zaterdag in 't Noorderligt in Tilburg.

The Paladins spelen zaterdag in de Lantaarn in Hellendoorn, op 4 mei in Doornroosje in Nijmegen en 6 mei in de Effenaar in Eindhoven.

Heather Nova is vanavond in de Effenaar in Eindhoven en maandag in Arena, Amsterdam.

Big Sugar speelt vanavond na de Koninginnenach om 01.00 nogeens in 't Paard in Den Haag; zaterdag in Porgy & Bess in Terneuzen, zondag in Atak in Enschede en 6 mei in 't Noorderligt in Tilburg.

Pendragon, Jadis en Everon geven zaterdag een concert in Vredenburg in Utrecht.

Voodoo Cult is zaterdag in 't Noorderligt in Tilburg.

Biohazard en Dog Eat Dog spelen op 30 april in 't Paard in Den Haag en 1 mei in 't Bolwerk in Sneek.

Zaterdag in Paradiso in Amsterdam Israel Vibration & Roots Radics Band.

Fireworks spelen zondag in Eindhoven (de Effenaar) en woensdag in Groningen (Vera).

Dr. John & Band staan maandag in Paradiso in Amsterdam. Voorprogramma: Cactus Brothers.

Primal Scream geeft op 5 mei een concert in Paradiso in Amsterdam. Dj: Kris Needs.

Een kleine greep uit de Bevrijdingsfestivals op donderdag 5 mei: in het Haarlemmerhout in Haarlem (met onder meer The Walkabouts en Ten Sharp), op de Dam in Amsterdam (met The Bob Color en Hans Dorrestijn), op Plein 1940 in Rotterdam (The Serenes, Transglobal Underground en African Headcharge) en in het Geusseltpark in Maastricht (Hallo Venray en Jonathan Richman).

Urban Species is op 4 mei in 't Paard in Den Haag en 5 mei in Tivoli in Utrecht.

Metal Church speelt op 4 mei in de Effenaar in Eindhoven en 5 mei in Nighttown in Rotterdam.

In Arena in Amsterdam op 5 mei Acoustival met Tom Robinson, Hans Theessink & Blue Groove en Terry Lee Hale.

Traditionele muziek uit Uganda door Kamu Kasata en zijn groep, vanavond in het Soeterijn, Amsterdam en zaterdag in Rasa, Utrecht.

Romantische ghazal-liederen uit India gezongen door Chandan Dass, dinsdag in het Tropeninstituut, Amsterdam.

Arabische popmuziek door Rachid Taha en zijn band uit Algerije, woensdag in Rasa, Utrecht.

De Zuidafrikaanse zangeres Busi Mhlongo en haar band luisteren donderdag de bevrijdingsfestivals op in Leeuwarden ('s middags) en Zwolle ('s avonds).

In het Muziektheater in Amsterdam gaat vanavond Symposion van Peter Schat, op een libretto van Gerrit Komrij, in première. In deze produktie van De Nederlandse Opera neemt Dale Duesing de rol van Tsjaikovski op zich en is Thomas Randle neef Vladimir met wie Peter Iljitsj een verhouding zou hebben gehad. Hans Vonk leidt het Nederlands Philharmonisch Orkest. Voorstellingen tot en met 22 mei.

Onder muzikale leiding van Ed Spanjaard gaat zaterdag in Maastricht (Theater Vrijthof) bij Opera Zuid La Bohème van Puccini in première. Met Miranda van Kralingen als Mimì. Dinsdag in Breda, op 5 mei in Heerlen en daarna in Rotterdam (7), Eindhoven (10), Sittard (12), Utrecht (14), Venlo (17), Tilburg (19), Roermond (21), Den Bosch (24) en Bergen op Zoom (26 mei).

Orkesten: Het Radio Filharmonisch Orkest met Cage, Loevendie, Bartók, zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Grote Zaal); het Kyoto Civic Philharmony met Ishiketa, Saint-Saëns (Violoncelconcert in a door cellist Anner Bijlsma), Berlioz, zondag in Amsterdam (Grote Zaal); het Symfonieorkest Utrechts Conservatorium met Dvorák, Berg, Wagner, Janacek, zondag in Amsterdam (Beurs van Berlage), maandag in Utrecht (Vredenburg); het Radio Symfonie Orkest en Groot Omroepkoor met Beethoven (Christus am Ölberge), Mozart, Mendelssohn (cantate Lauda Sion), woensdag in Utrecht (Vredenburg); het Concertgebouworkest met Debussy/Constant, Tomasi (Trompetconcert door Peter Masseurs), Berlioz, op 5 mei in Utrecht (Vredenburg), 6 mei in Amsterdam (Grote Zaal); het Rotterdams Philharmonisch Orkest/Schiff met Beethoven, Mozart (Klarinetconcert door Sabine Meyer), Prokofjev, op 3, 4, 5 en 6 mei in Rotterdam (De Doelen); het Noord Nederlands Orkest met Escher, Martin, Stravinsky, op 5 mei in Drachten en 6 mei in Groningen.

In de Internationale Pianoserie van het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht vanavond een recital door Jevgeni Kissin. Maandag geeft Kissin een concert in het Amsterdams Concertgebouw. Hij speelt Schubert, Chopin, Schumann en Liszt.

In de Anton Philipszaal in Den Haag geeft Het Residentie Orkest vanavond (19.30 uur) een jeugdconcert met Assepoester van Prokofjev (Edwin Rutten vertelt) en zaterdag een 'Koninginneconcert' met medewerking van de violisten Theo Olof en Jarin Walta - dit concert wordt zondag in Utrecht (Vredenburg) herhaald.

Gustav Leonhardt speelt op clavecimbel Capricci en toccata's van Frescobaldi, maandag in het Concertgebouw in Amsterdam.

Woensdag 4 mei verzorgt de Ebony Band om 21 uur een gratis toegankelijk Herdenkingsconcert in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Programma: Eisler, Schulhoff, Vogel en Revueltas.

Het Russisch Nationaal Orkest staat dinsdag in het Concertgebouw in Amsterdam. Onder leiding van Mikhail Pletnev, voert het orkest Tsjaikovski's Derde suite uit, Rachmaninovs Dodeneiland en Poème de l'extase van Skrjabin.

Nieuwe muziek: In Studio CNM in Hilversum zondag om 16 uur het Aurelia Saxofoonkwartet met Keuris, Andriessen, Van Emmerik (nieuw werk); zaterdag in Utrecht (Utrechtse School) een 'Soundmovie'-demonstratie door Jaap Dercksen, die wordt begeleid door trompettist Reijer Dorresteyn (Ligeti, Berio); donderdag in de Utrechtse School het Blindman Kwartet (saxofoon).

Oude muziek: Conversations Galantes met Bach, Rameau, Couperin, Telemann, vanavond in Middelburg (Stadhuis), zaterdag in Muiderslot, zondag om 14.30 uur in Utrecht (Vredenburg); dinsdag Die schöne Müllerin van Schubert door Sanford Sylvan en David Breitman, dinsdag in Muziekcentrum Eindhoven; blokfluitist Walter van Hauwe en consorten met Telemann, Bach, zondag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Kamermuziek: De sopraan Felicity Lott zingt, begeleid door Graham Johnson op piano, liederen van Purcell, Britten, Duparc, Hahn, dinsdag in Amsterdam (Kleine Zaal); het Emerson Kwartet met Schubert, Sjostakovitsj, dinsdag in Utrecht (Vredenburg); pianist Ivo Janssen met Schumann, Ravel, Lauba, donderdag in Utrecht (Vredenburg).

Orgelconcerten: Albert de Klerk, zaterdag om 15 uur in Bavo Basiliek, Haarlem; Jan van Westenbrugge, zaterdagavond in Hervormde Kerk, Wateringen; Herman van Vliet geeft zaterdag een orgelconcert in de Lutherse Kerk, Den Haag.

Het Daniel Kwartet met werk van Klein, Ullmann en Krása, gecomponeerd in Theresienstadt, maandag in Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht.

Gitarist Steve Kahn & TrioLectric (met drummer Dennis Chambers) speelt zaterdag in Maastricht (Stadsschouwburg), maandag in Groningen (de Oosterpoort), dinsdag en woensdag in Amsterdam (Parker's). Zondag een sessie met Steve Kahn in de Spieghel, Groningen.

Het Theater aan het Spui in Den Haag begint een serie jazzconcerten op zondagmiddag. Openingsconcert op 1 mei om 16 uur door het Extended Ensemble van pianiste Myra Melford.

In de Stadsschouwburg in Maastricht vanavond Tribal Tech van Scott Henderson en Gary Willis.

Eric Boeren & Specs, vanavond in het BIM-huis in Amsterdam, woensdag in O'42, Nijmegen en donderdag in Paradox, Tilburg.

Joris Teepe/Don Braden quartet, zaterdag in de Burght, Leiden, zondag om 15 uur in SJUhuis, Utrecht, dinsdag in Middelburg (Schuttershof) en donderdag in Amsterdam, BIM-huis.

Organ Grinder's Swing, kwintet met Red Holloway, Carlo de Wijs en Wim Overgaauw is zaterdag in Utrecht (Vredenburg), zondag om 16 uur in Rotterdam (Dizzy). Maandag is Holloway met Rein de Graaff in Eindhoven (Wilhemina).

Fra Fra Sound speelt donderdag om 14.15 uur buiten op het Noorderplantsoen in Groningen en 's avonds in Korzo, Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden