MUZIEK

The Beastie Boys, Urban Dance Squad, Luscious Jackson en Hurricane geven vanavond een concert in de Haagse Statenhal...

Senser speelt vanavond in de Effenaar in Eindhoven, zaterdag in Tivoli in Utrecht.

Pat Travers treedt vanavond op in Paradiso in Amsterdam.

Heather Nova speelt vanavond in Doornroosje in Nijmegen en 12 februari in Tivoli in Utrecht.

Green geeft vanavond een concert in Para in Breda.

Vanaf woensdag in Doorn-

roosje in Nijmegen het Muitende muzikanten-festival, met de groepen Faust, Guv'ner en Brise Glace. Donderdag spelen Morf, Mouse On Mars en Jorge Reyes in Doornroosje.

Live speelt vanavond in Tivoli, Utrecht en zaterdag in de Melkweg, Amsterdam.

Beatnik Filmstars en Pleasure Fuckers spelen vanavond in de Arena in Amsterdam en 12 februari in de Goudvishal in Arnhem.

The Cords treden vanavond op in Atlantis in Alkmaar.

Porcupine Tree en Kava Kava spelen vanavond in Willem II in Den Bosch, zaterdag in Pan in Silvolde en 12 februari in 't Paard in Den Haag.

The Makers geven vanavond een concert in Vera in Groningen.

Donderdag 16 februari begint in Paradiso in Amsterdam het driedaagse TegenTonen-festival met concerten door Guv'ner, Faust, Space Streakings, Brice Glace en Shellac.

Zaterdag in Paradiso in Amsterdam het rock 'n roll feest met Sugar Ray's Flying Fortress, Torrelo's Jive Bugs en Sitting Duck.

Helios Creed en Velvet Crush spelen zaterdag in Arena in Amsterdam.

De Newyorkse straatzanger Bobby Sichran geeft concerten in Brouwershoeck in Leeuwarden (12 februari), Rotown in Rotterdam (15 februari) en de Effenaar in Eindhoven (16 februari).

Bootsy Collins speelt op 12 februari in Nighttown in Rotterdam en 13 februari in Paradiso, Amsterdam.

Israel Vibration is op 14 februari in Paradiso in Amsterdam.

Throwing Muses, Chris & Carla en Come spelen op 15 februari in Paradiso in Amsterdam.

Het vijfentwintigkoppige dansorkest Zaiko Langa Langa brengt soukous uit Zaïre, vanavond in de Melkweg, Amsterdam.

Klassieke muziek uit Azerbeidzjan door het Karyagdy Ensemble, zaterdag in de Doelen, Rotterdam en zondag in O'42, Nijmegen.

Het Dastan Ensemble speelt klassieke kamermuziek uit Iran, zondag in Rasa, Utrecht.

De Boedapest Klezmer Band, maandag en donderdag in Vredenburg, Utrecht.

Zondag om 11.30 uur in museum Kranenburgh, Bergen, een duo-optreden door Willem Breuker en Han Bennink, in het kader van de tentoonstelling Lucebert, een eerbetoon.

Het trio van rietblazer Hans Koch, cellist Martin Schütz en drummer Fredy Studer, donderdag in Smr, Waagtheater, Delft.

De Action Freaks van bassist Harrie van Lier en Carlo Jones and the Surinam Troubadours openen zaterdag de nieuwe bovenzaal van het Groningse Grand Theatre met een dubbelconcert.

In het BIM-huis, Amsterdam, vanavond de Afro-funk-jazz-formatie Sogomougou van Jan Kuiper; zaterdag Mike del Ferro/Frank Vaganee Group; donderdag het kwartet van de Australische pianist Walter Lampe.

Het trio van rietblazer Maarten Ornstein, met gitarist Paul Jan Bakker, zondag om 16 uur in Theater aan het Spui, Den Haag.

In Provadja, Alkmaar, zaterdag het Yuri Honing trio en het Trio San Francisco (met Danielle D'Agaro).

The Houdini's Play the Big Five, zondag om 15.30 uur in Casino, Den Bosch.

Eddie Daniels is 'clarinetmaster' bij het trio Rein de Graaff, vanavond in de Oosterpoort Groningen, zaterdag in Vredenburg, Utrecht.

Zondag om 16 uur Toots Thielemans met 'New York Rhythm Section' in Porgy & Bess, Terneuzen.

The Ex & Han Buhrs, vanavond Leiden (JC Stadhuis), zaterdag Gouda (So What), zondag Groningen (Vera).

Orkesten: Het Nederlands Philharmonisch Orkest met Röntgen, Schumann (Pianoconcert door Alexander Lonquich), Brahms, vanavond en zaterdag in Amsterdam (Grote Zaal), maandag in Utrecht (Vredenburg); het Nederlands Kamerorkest en vocale solisten met Bach en Mozart, 14, 16 en 17 februari in Amsterdam (Grote Zaal); het Radio Symfonie Orkest en Groot Omroepkoor met Bruckner (Mis in e), Brahms, vanavond en zondag in Utrecht (Vredenburg); Radio Kamerorkest met Bach, Milhaud, zaterdag in Utrecht (Vredenburg); het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepvrouwenkoor met Mahlers' Symfonie nr 3, donderdag in Utrecht (Vredenburg); het Rotterdams Philharmonisch Orkest met Dvorák, Britten, Janácek, op 16, 17 en 19 februari in Rotterdam (de Doelen); het Residentie Orkest en pianist Richard Wilson met Schumann, Wilson (Pianoconcert), Mozart (Concert voor twee piano's door Wilson en Blanca Uribe), vanavond en zondag om 14.15 uur in Den Haag (Philipszaal).

Meer orkesten: Het Brabants Orkest met Van Amelsvoort, Brahms (Concert voor viool, cello en orkest door Saskia en Quirine Viersen), Sjostakovitsj, dinsdag in Oss, donderdag in Den Bosch, 17 februari in Muziektheater Eindhoven, 18 en 19 februari in Schouwburg Tilburg; het Symphonie Orkest van Maastricht brengt zijn Vastelaovesconcert woensdag in Venlo, donderdag in Kerkrade en daarna in Venray (17), Heerlen (18), Maastricht (21), Weert (22), Geleen (23), Roermond (24), Sittard (25 februari).

John Adams leidt het Schönberg Ensemble in een programma met eigen werk: Shaker Loops, Vioolconcert en Fearful Symmetries. Vera Beths soleert in Adams vioolconcert. Zaterdag in het Concertgebouw in Amsterdam en zondag in Utrecht (Vredenburg).

Nieuwe muziek: De Ebony Band met Delage en Harsanyi, vanavond in Utrecht (Vredenburg), zaterdag in Amsterdam (Kleine Zaal); het Nederlands Kamerkoor met koormuziek van Stockhausen, Nono, Boehmer, Takemitsu, Kerstens, vanavond in Centrum Nieuwe Koormuziek, Amsterdam en zaterdag in Beurs van Berlage, Amsterdam, zondag in Antoniuskerk, Breda; componist Gene Carl en fluitist Ann La Berge, vanavond in Korzo, Den Haag; in De Unie in Rotterdam op 16, 19, 23 en 26 februari uitvoeringen van werk van Giancinto Scelsi, door de pianist Reinier van Houdt, altvioliste Esther Apituley en Frances-Marie Uitti.

Kamermuziek: Het Viotta-ensemble met Röntgen en Beethoven, zondag om 11 uur in Amsterdam (Kleine Zaal); de pianist Stanley Hoogland en anderen met Wolf, Fuchs, Bruckner, zondag om 13.30 uur in Amsterdam (Kleine Zaal); pianist Marja Bon en anderen met Beethoven, Röntgen, Spohr, zondag om 16.15 uur in Amsterdam (Kleine Zaal); Alfred Brendel brengt zondagavond in de Amsterdamse Kleine Zaal opnieuw vier sonates van Beethoven; cellist Steven Isserlis en pianist Kelvin Grout met Schumann, Britten, Schubert, Sjostakovitsj, zondag in Rotterdam (de Doelen), maandag in Amsterdam (Kleine Zaal); de violist Yayoi Toda brengt, begeleid door Jean-Claude van den Eynden op piano, sonates van Beethoven, Enesco, Busoni en Bloch, dinsdag in Amsterdam (Kleine Zaal); het Guarneri Trio met Beethoven, woensdag in Amsterdam (Kleine Zaal); Ysaöe Kwartet met Haydn, Dutilleux, Mozart, dinsdag in Rotterdam (de Doelen), donderdag in Amsterdam (Kleine Zaal); het Orlando Kwartet met Mozart, dinsdag in Utrecht (Vredengburg).

Meer kamermuziek: De sopraan Miranda van Kralingen brengt, begeleid door Tan Crone op klavecimbel, Strauss, Brahms, Debussy, Fauré, woensdag in Utrecht (Vredenburg); Christiaan Bor, Larissa Groeneveld en Rian de Waal met pianotrio's van Sjostakovitsj en Smetana, zondag om 14.30 uur in Rotterdam (de Doelen); cellis Tim Kill en pianist Marietta Petkova met sonates van Beethoven, zaterdag in Amsterdam (Beurs van Berlage); Han de Vries, Henk Guittart, Ivo Janssen met Klughardt, Kahn, Mozart, zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Beurs van Berlage); Schubert-programma door Anne Grimm (sopraan), Hein Wiedijk (klarinet) en Frank van Laar (piano), donderdag in Amsterdam (Beurs van Berlage); het Orpheus Kwartet met Bartók, Janácek, zaterdag in Muziekcentrum Eindhoven.

Janine Brogt schreef het libretto van Persians, een opera van Boudewijn Tarenskeen, die in de regie van Lodewijk de Boer maandag in première gaat in Frascati, Amsterdam. In deze op de tragedie van Aeschylos geïnspireerde voorstelling zingen Charles van Tassel, Judith Mok en Romain Bischoff de belangrijkste rollen. Tot en met 18 februari in Frascati.

In de serie Tomaat in Perspectief in het Theater Instituut, Amsterdam, discussiëren Peter Schat en Lodewijk de Boer maandag om 18 uur over het Nederlandse muziektheater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden