Muziekstudenten voelen zich bedrogen

Van onze verslaggever Gerard Reijn

Die misleiding begon twee jaar geleden. Het conservatorium van Amsterdam besloot toen vol enthousiasme mee te gaan in de toen nog kakelverse trend in het hoger onderwijs: de bachelor-masterstructuur. Bovenop de gewone opleiding (die voortaan bachelor ging heten) werd een tweejarige mastersopleiding aangeboden. Daarmee liep Amsterdam voor op alle andere conservatoria.

Dacht de directie.

Ongeveer 75 studenten van over de hele wereld lieten zich verlokken en betaalden per jaar rond 1300 euro collegegeld. Ook Olsson bleef in Amsterdam, verlekkerd door het vooruitzicht straks een mastersdiploma te bemachtigen. 'Anders was ik ergens anders gaan studeren', zegt hij nu.

Al spoedig rees her en der twijfel: is deze opleiding wel écht een masters-opleiding? Olsson herinnert zich dat de directie die onzekerheid wegwoof: 'Studenten hoeven zich over zulke zaken geen zorgen te maken', werd er letterlijk gezegd. Zelfs de leraren wisten van niets. Rond kerstmis 2003 vroegen de docenten het de directie op de man af. Toen pas kregen zij te horen dat het bepaald onzeker was of de NVAO, de organisatie die in Nederland moet vaststellen of een opleiding voldoet aan de criteria, bijtijds zijn goedkeuring zou geven. Weer enkele maanden later werden de studenten ingelicht.

Olsson is er razend over. 'Toen ik begon met dit programma wisten ze al dat het niet zeker was of ze op tijd die masters-accreditatie zouden krijgen, maar ze hebben niets gezegd. Dat bedrog hebben ze een jaar later zelfs herhaald, want ook het tweede jaar werd gelokt met de term masters.'

Bijna de helft van de 'masters'-studenten komt uit het buitenland, uit landen als Japan, Argentinië, Canada en de Verenigde Staten, zegt Olsson. 'Daar zijn ook mensen bij uit arme landen, uit arme families. Die hebben enorm veel geld betaald om hun kinderen hier te laten studeren. Dat vind ik nog het ergste.'

Olsson heeft een diploma gekregen van de 'voortgezette opleiding' van het conservatorium van Amsterdam, met daarbij een bijlage van anderhalve pagina van het Nuffic, de instantie die diploma's internationaal vergelijkt. Het Nuffic stelt dat de opleiding vergelijkbaar is met masters-opleidingen in andere landen, en merkt verder op dat het conservatorium verwacht dat nog dit jaar de opleiding wordt geaccrediteerd als een officiële masters-opleiding.

Olsson ondervindt nu al dat zijn diploma vragen oproept: 'Ik wil verder studeren aan de universiteit van Lund, in Zweden. Met een masters-opleiding zou dat geen probleem zijn, maar nu moet ik schriftelijk werk opsturen dat ik hier heb gemaakt, zodat zij de opleiding kunnen beoordelen.' Een Amerikaanse medestudent heeft al gemerkt dat een document van het Nuffic niet overal in de wereld meteen wordt erkend.

Onder de studenten gaat het gerucht (te verifiëren is het niet; de complete directie van het conservatorium is onbereikbaar) dat de pas afgestudeerden later misschien toch nog een masters-diploma kunnen krijgen. Dan zouden ze zich wel weer opnieuw moeten inschrijven, en enkele aanvullende tests doen. Olsson knapt bijna uit zijn vel. 'Moet mijn mede-student uit Taiwan dan even een paar maanden terugkomen naar Amsterdam, en opnieuw betalen voor iets waar hij allang voor had betaald?'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden