Muzieksite Noisey legt bloot hoe De Telegraaf z'n eigen vuurtje opstookt

Muzieksite Noisey legt bloot hoe De Telegraaf z'n eigen vuurtje opstookt en DasMag wil nergens bij horen, maar wel naar het bal.

Paul Onkenhout
Hiphopformatie Smib treedt op op Noorderslag in Groningen. Beeld anp
Hiphopformatie Smib treedt op op Noorderslag in Groningen.Beeld anp

Top

Een journalist van De Telegraaf met weinig kennis van hiphopzaken besnuffelde het programma van het Utrechtse Bevrijdingsfestival, haalde zijn neus op voor de groep SMIB en rook een relletje.

'De rappers uit de Bijlmermeer staan niet bekend om hun hoofse teksten', schreef hij. 'Vrouwen worden voornamelijk bitch genoemd. Het vrouwelijke geslacht placht ook met de term slut, hoes (prostituees, red.), teef en wijf te worden aangeduid.' Dat strookt niet met de huisregels van het festival, luidde zijn constatering. Seksisme! Belediging!

'Je moet hier echt een streep trekken', tekende de journalist op uit de mond van het Utrechtse raadslid Maarten van Ooijen (ChristenUnie). 'Laat de organisatie z'n eigen huisregels toepassen op artiesten.' Ook de VVD 'fronst de wenkbrauwen'.

Het bericht werd op diverse nieuwssites overgenomen. Muzieksite Noisey liep na hoe een en ander was gegaan. Dat leverde een recept op voor homemade ophef. Men neemt de telefoon en vraagt nietsvermoedende politici of ze de komst van SMIB opmerkelijk vinden. Hebben ze nog nooit van SMIB gehoord? Maakt niet uit. Stuur een nummer en de tekst op. Score!

Ook de Noisey-journalist schoot raak, door de vinger te leggen op een panklaar scoringsmechanisme.

Gidi Heesakkers

Flop

Over het Boekenbal bestaan veel misverstanden, bijvoorbeeld dat het op deze avond om schrijvers gaat. Dat is niet zo. De naam van de organisator zegt het al: Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Boek. Niet schrijvers. Boek. Elk jaar is het weer een gevecht om kaarten. Altijd vallen de woorden 'uitgeversfeestje' en 'boycot'.

Schrijvers die buiten de boot vallen, wijzen er steevast sikkeneurig op dat boekhandelaren, redacteuren, bn'ers en, nog erger, 'pr-meisjes' wel in ruime mate vertegenwoordigd zijn in de Stadsschouwburg of, dit jaar, Paradiso. Terwijl boekhandelaren, redacteuren en pr-meisjes voor Het Boek van onschatbare waarde zijn. (De bn'ers zijn er om de zaak enig cachet te geven.) DasMag, de lekker rebelse uitgever die het allemaal anders doet, beklaagde zich er deze week op hoge toon over dat drie van zijn succesvolste auteurs, Lize Spit, Jelle Brandt Corstius en Walter van den Berg, vrijdag niet mogen meefeesten.

Jezelf uitnodigen voor een feest van een organisatie waarvan je zelf geen deel wilt uitmaken, ja ja, ook dat is het Boekenbal. Ga ergens anders dansen, adviseerde uitgever oude stijl Joost Nijsen op Facebook de geweigerden. Goede tip. En neem er vooral wat te drinken bij.

Paul Onkenhout

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden