Muziekruilbeurs op internet boekt overwinning

Een gerechtshof in San Francisco heeft twee muziekruilbeurzen op internet in hoger beroep vrijgepleit van inbreuk op auteursrechten. De uitspraak betekent opnieuw een grote nederlaag voor de Amerikaanse muziek-en filmindustrie....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

De drie rechters bevestigden het vonnis dat een federale rechtbank in Los Angeles vorig jaar al uitsprak in de zaak tegen Grokster en Streamcast Networks, die de dienst Morpheus aanbieden. Hiermee kunnen gebruikers muziek, films en andere digitale bestanden uitwisselen. Volgens de industrie gaat het om vrijplaatsen voor piraterij.

De genoemde internetbedrijven hebben volgens het Court of Appeals echter geen invloed op het mogelijk illegale gebruik van de software. Daarom hoeft die niet verboden te worden. Dit in tegenstelling tot Napster, de populaire ruilbeurs die wten onder ging na rechterlijke uitspraken.

Grokster en Streamcast beheren, evenals concurrent Kazaa, geen centrale catalogus met bestanden. Zij verspreiden louter software waarmee gebruikers elkaars computers virtueel aan elkaar kunnen knopen. (In jargon: ze vormen een zogeheten decentraal peer-to-peer-netwerk). Op deze manier kunnen ze op elkaars pc naar bestanden zoeken en deze uitwisselen. Napster beschikte wel over centrale computers.

De rechter verwees, net zoals in de procedure in eerste aanleg, naar een uitspraak over Sony's videorecorder uit 1984. In deze 'Betamax-zaak' probeerde de filmindustrie vergeefs de videorecorder te laten verbieden. De eis werd afgewezen omdat het apparaat ook tal van legale toepassingen kent. Het is immers niet de technologie of de fabrikant zelf die eventuele inbreuken op andermans rechten veroorzaakt; dit doet de gebruiker.

Nog niet duidelijk is of de muziekindustrie verder zal procederen en naar het Amerikaanse hooggerechtshof stapt. Eerder mislukte voor de Nederlandse rechter een poging om Kazaa, nog steeds de meest gebruikte uitwisselingsdienst voor digitale bestanden, het zwijgen op te leggen. Kazaa zetelt formeel in Nederland.

Nu de pogingen om de betrokken internetbedrijven aan te pakken stranden, moet de industrie zich behelpen met het aanpakken van individuele computergebruikers die rechten zouden hebben geschonden. Voor zover bekend zijn tegen 3900 personen rechtszaken gestart.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden