Muziekonderwijs, en het bespelen van een instrument, worden in Nederland weer iets voor een elite

De ingezonden brieven van donderdag 15 maart.

Muziekles in Etten-LeurBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: muziekonderwijs wordt weer iets voor de elite

Het bericht dat minister Van Engelshoven de komende jaren meer geld in cultuuronderwijs stopt, lijkt mooi, maar is een doekje voor het bloeden voor het Nederlands muziekonderwijs dat in de afgelopen jarenis gesloopt (Ten eerste, 13maart).

Muziekonderwijs, en het bespelen van een instrument, worden in Nederland weer iets voor een elite. De lessen worden steeds duurder en korter, subsidies zijn geminimaliseerd, steeds meer muziekdocenten verliezen hun baan en menige muziekschool is gesaneerd.

Op basisscholen zijn zelden meer muziekleerkrachten aan het werk. Komt u nog wel eens langs een school waar wordt gezongen?

Terwijl voor sport steeds meer geld wordt uitgetrokken, iser bij het muziek- en cultuur-onderwijs steeds meer bezuinigd.

Muziek verbindt en is, net als sport, goed voor de ontwikkeling van kinderen.

De extra's van Van Engelshoven dienen dus enkel als een kleine hersteloperatie.

Angelique van der Velden,'s-Hertogenbosch

Schrijfster of schrijver

Marlies Krämer heeft een punt, als ze eist als vrouw te worden aangesproken (Ten eerste, 14 maart). Het Duits moge preciezer zijn dan het Nederlands, onze taal heeft niet voor niets vrouwelijke woorden als schrijfster, kapster, verpleegster enzovoort. Het genderneutrale 'mensen' vind ik heel wat anders dan een schrijfster een schrijver noemen. Waarom zouden wij vrouwen genoemd willen worden met een woord dat oorspronkelijk naar een man verwijst, zoals de Volkskrant met goede bedoelingen, maar met een verkeerd effect, tegenwoordig doet? Mag huisvrouw dan wel of wordt zij voortaan huisman?

Franca Corthals, Nieuwegein

Verpleegkunde was cool

'De zorg, ook heel geschikt voor mannen' (Economie, 14 maart). Je meent het? Toen ik 40 jaar geleden op de HBOV zat, bestond de klas voor de helft uit jongens. Inderdaad, Michel Koppes, er waren ook een paar homo's. Verpleegkunde was cool. Al bestond dat woord nog niet. We voelden ons een elite. We keken neer op kantoorpikken. Wij hielden ons bezig met anatomie, psychiatrie, sociologie, geneeskunde.

Ergens is het mis gegaan. Waarschijnlijk toen hbo's en mbo's allerlei onzinvakken gingen aanbieden. Ook het eindeloos gezeur over werkdruk en slechte betaling heeft het imago geen goed gedaan. Ik werk bijna 40 jaar in de zorg en ben nog steeds niet aan de bedelstaf. Verpleging is nog steeds een prachtig vak.

Chris van der Spek, Enschede sociaal-psychiatrisch verpleegkundige

Milieuvignet

Nogal wat steden hebben een milieuvignet ingevoerd, met uiteenlopende eisen. Nu gaat Maastricht dat ook doen (Ten eerste, 13 maart). Het zou interessant zijn een proces uit te lokken of het invoeren van milieuvignetten in overeenstemming is met EU-wetgeving over het vrij verkeer van personen, goederen en diensten en niet in strijd is met het verbod een ongerechtvaardigd onderscheid te maken op grond van nationaliteit (zie bijvoorbeeld EU werkingsverdrag art. 18). Immers, en daar duidde de Maastrichtse wethouder Krabbendam al op, de gegevens van buitenlandse auto's kunnen niet gecontroleerd worden. De facto worden Nederlandse autobezitters dus anders behandeld dan de buitenlandse autobezitters en worden er verboden opgelegd die niet (kunnen) worden opgelegd aan buitenlandse auto's.

Zonder nu op alle juridische aspecten in te gaan, kan de vraag gesteld worden of de invoering van milieuvignetten stand houdt die deze ongelijke behandeling met zich meebrengt.

Pim Hol, Amsterdam

Vrouwen aan de top

Als de salarissen van topbestuurders nu flink omlaag gaan, dan krijgen we vanzelf meer vrouwen aan de top. Die krijgen immers altijd 25 procent minder betaald! Hebben we twee problemen in één keer opgelost.

Pauline Heijkoop, Boskoop

Zeldzaam talent

Hoge salarissen worden betaald bij extreme schaarste of zeer zeldzaam talent. Welnu, ik ben er van overtuigd dat het in deze tijd moeilijker is een goed gekwalificeerde verpleegkundige te vinden dan een bankdirecteur. Misschien wil de politiek daar ook nog eens over nadenken.

Wim de Leur, Papendrecht

Muziek maakt slim

Het artikel over muziekonderwijs in twee gemeenten in Nederland is mij uit het hart gegrepen (Ten eerste, 13 maart). Als ex-leerkracht weet ik maar al te goed hoe bedroevend het gesteld is met het muziekonderwijs op veel basisscholen. En dat koningin Máxima daar aandacht voor heeft gevraagd, is fantastisch, maar schijnt niet door te dringen tot de besturen.

Ik heb zelf met een lerarenbeurs van het ministerie van Onderwijs een post-hbo-opleiding muziekeducatie gedaan van 2 jaar. Geld van de belastingbetaler dus. Maar er was helemaal geen ruimte voor een vakleer- kracht muziek. Ik ben voor de groep blijven staan en gaf met plezier muziekles in groep 8, maar de meeste leerlingen konden nog geen canon zingen. Om de werkdruk te verminderen zou iedere school een vakleerkracht moeten hebben. Muzieklessen vragen meer knowhow dan de meeste leerkrachten op de pabo hebben opgedaan. Muziek maakt slim en is nog leuk ook.

Marjolijn Daudt, Waddinxveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden