(MUZIEK)THEATER

Festival De Betovering (4-12), Haags festival met theater, dans, beeldende kunst, architectuur, muziek, dichten en workshops in ruim twintig Haagse instellingen (o.a Theater a/h Spui, De Regentes en de Vrije Academie)....

Kids, een jeugdtheaterfestival in Maastricht, brengt zeven theatervoorstellingen voor kinderen in alle leeftijden. Boswachters (5+) van Huis a/d Amstel (zondag), De magie van het theater (7+) door Het Vervolg (maandag), Het spook van het Derlon Theater (6+) door Jeugdtheaterschool Partoet (dinsdag), De band krijgt kinderen (4+) en Bil! (8+) door Theater Artemis (woensdag), Het jaar van de haas (9+) door Stella Den Haag (vrijdag), Liedjes uit de kelder (7+) door Het Laagland en Rhythmmm (8+) door het Internationaal Danstheater voor de Jeugd (zaterdag), Villa Fink (4+) door Laika/Blauwe Engel (zondag). Van 19 t/m 26 oktober in het Derlon Theater en Theater a/h Vrijthof in Maastricht.

Wissewaswinkel (8+) door Tafel 5 en De Toneelschuur. Regie: Aike Dirkzwager. Decor: Rieks Swarte en Francy van den Heuvel. Ferdinand, handelaar in droom- en wondergoed, probeert Alice te verleiden met gekke zaken uit zijn verzameling. Op 15 oktober in Alkmaar (De Vest), 16 oktober in Ede (Cultura), 17 oktober in Zaandam (Zaantheater), 18 oktober in Leiden (Schouwburg), 19 oktober in Haarlem (Toneelschuur).

De kleurenvanger (8+), jubileumvoorstelling van De Krakeling naar de roman van Peter Verhelst. Regie: Giselle Vegter. Sprong ze van de brug of werd ze geduwd? In elk geval is ze verdronken. Haar lief gaat reis op zoek naar de kleur van haar haar. Van 9 t/m 13 oktober in De Krakeling in Amsterdam.

Engelen (8+) door Nochem & Van Luyn. Twee engelen nemen de verkeerde persoon mee naar het hiernamaals. Regie: Wannie de Wijn. Op 11 oktober in Amsterdam (Ostadetheater), 14 en 15 oktober (première) in Utrecht (Kikker), 17 oktober in Druten (Agoratheater).

Bil! (8+) door Theater Artemis. Tekst: Pietjan Dusee. Regie: Matthijs Rümke. Vier broers maken elkaar dagelijks aan het lachen met het trekken van maffe bekken. Op 10 oktober in Leiden (Schouwburg), 11 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui), 12 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg), 15 oktober in Delft (De Veste) 16 oktober in Barendrecht (Het Kruispunt), 19 oktober in Drachten (De Lawei), 22 oktober in het Derlon Theater in Maastricht, 24 oktober in Zaandam (Zaantheater), 26 oktober in Amstelveen (Schouwburg).

Blowing (15+) door Het Laagland. Regie: Bas Zuyderland. Tekst: Jeroen van den Berg. Over de schijngezelligheid in een gezin, waar 's ochtends de blauwe plekken van de nachtelijke ruzies worden weggeschminkt. Van 16 t/m 18 oktober in het Rozentheater in Amsterdam.

Wereldfeest (5+) door Samba Salad. Muziek uit alle windstreken, onder meer uit Cuba, de Caraïben, Noord- en Zuid-Amerika en Afrika. Met een Braziliaanse finale in de Amsterdamse Jordaan. Op 15 oktober in De Meervaart in Amsterdam.

Een sprookje van steen (4+) door Virga Lipman. Theater met levensgrote poppen. Lars gaat op bezoek bij zijn vader in IJsland waar lachende reuzen onder de grond leven. Op 12 oktober in Tilburg (Theaters Tilburg), 15 oktober in Emmen (Muzeval), 16 oktober in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 18 oktober in Den Haag (Volksbuurtmuseum).

Villa Fink (4+) door Laika/Blauwe Engel. Script en regie: Noël Fischer. Over een hotel voor honderdjarigen die allemaal iets bijzonders kunnen. Ineens komt er een nieuwe gast, een operadiva die iedereen gek maakt. Van 15 t/m 19 oktober in De Krakeling in Amsterdam.

Turks voor beginners (12+) door Theatergroep Max. Een voorstelling in de vorm van een Turkse les. Gewoontes en gebruiken worden belicht als een omgekeerde inburgeringscursus. Op 10 oktober in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 11 oktober in Enschede (Twentse Schouwburg), 17 oktober in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Lef (7+) door Theater Gnaffel. Theater met grote en kleine poppen over Teus die in een wereld woont duizend jaar later. Op 11 en 12 oktober (première) in Odeon in Zwolle. Op 19 oktober in de Rotterdamse Schouwburg.

Boswachters (5+) door Huis aan de Amstel. Tekst: Roel Adam, Peter van Heeringen, Quirine Melssen. Regie: Ria Marks. Twee broers zijn altijd op weg in het bos, maar op een dag is de weg verdwenen. Op 11 oktober in Den Haag (Koorenhuis), 12 oktober in Arnhem (Schouwburg) 15 oktober in Eindhoven (Stadsschouwburg), 17 oktober in Groningen (Kruithuis), 19 oktober in Maastricht (Derlontheater), 21 oktober in Middelburg (Stadsschouwburg), 22 oktober in Zoetermeer (Stadstheater).

Nanna S.O.S. Nanna (7+) door Speeltheater Holland. Regie: Onny Huisink. Nanna is de beschermengel van Martin, een avontuurlijk jongetje dat sleutels verzamelt waar hij allerlei verboden deuren mee opent. Op 12 oktober in Den Haag (De Regentes), 15 oktober in Zoetermeer (Stadstheater), 16 oktober in Amsterdam (Meervaart), 17 oktober in Leeuwarden (Harmonie), 18 oktober in Heerlen (Parkstad), 19 oktober in Purmerend (Purmaryn), 22 oktober in Groningen (Kruithuis).

Jack en de Bonestaak (6+) door Het Woeste Woud. Is het waar dat er boven de wolken reuzen wonen die kinderen eten? Op 12 oktober in Nijmegen (Steigertheater), 14 oktober in Amsterdam-Noord (Kampina Theater), 16 oktober in Amsterdam (Buurthuis Holendrecht), 19 oktober in Voorburg (Tobbe).

Beterschap (4+) door Peggy Olislaegers & Co. Hanne en Flip keren hun ziekenkamer binnenste buiten. Het bed wordt een boot, kussens veranderen in dieren en zelf verdwijnen ze in de kast. Een voorstelling over ziek zijn met liedjes en dans. Op 11 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui), 12 oktober in Leiden (Laktheater) 14 oktober in Amsterdam (Ostadetheater), 16 oktober in Amstelveen (De Meent).

Hans en Grietje (6+) door Theater Sonnevanck. Eigentijdse bewerking van het vermaarde sprookje. Regie: Flora Verbrugge. Muziek: Gerard Beljon. Tekst: Jean Debefve en Sofie Kassies. Op 17 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg), 18 en 19 oktober in Amsterdam (Concertgebouw), 26 oktober in Rotterdam (De Doelen).

Max de Reus (4+) van en door Peter Zegveld. Regie: Mark Whitelaw. Een reus wil bij de mensen wil horen. Maar als hij zwaait waaien de huizen om en na een wind van Max is het vier maanden donker. Op 12 oktober in Het Park in Hoorn, 22 oktober in De Krakeling in Amsterdam.

De hongerende weg (10+) naar het boek van Ben Okri door Huis aan de Amstel. Regie: Rieks Swarte en Liesbeth Coltof. Over een Afrikaanse weg die tegelijkertijd een levensweg is voor de mensen die er wonen. Op 9 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui), 13 t/m 16 oktober in de Rotterdamse Schouwburg, 18 en 19 oktober in Groningen (Grand Theatre).

Alles (14+) door Het Syndicaat. Tekst: Esther Gerritsen. Regie: Daniëlle Wagenaar. Aliens komen naar de aarde en verbazen zich over de maffe gang van zaken hier. Op 10 oktober in Doetinchem (Gruitpoorttheater), 22 oktober in Kampen (Stadsgehoorzaal).

Zabiba en Muzalifa (10+) door Theatergroep Wederzijds. Tekst: Bente Jonker. Regie: Feico Sobel. Twee Afghaanse meisjes ontmoeten elkaar in een vluchtelingenkamp in Pakistan. Op 19 oktober in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Het jaar van de haas door Stella Den Haag. Tekst en regie: Hans van den Boom. Martha is haar moeder kwijt en is boos op de wereld. Elke nacht krijgt ze bezoek van een haas met een grote pan soep. Op 15 oktober in Den Haag (Stella Theater), 22 oktober in Capelle a/d IJssel (Isala Theater).

Pluk van de Petteflet (4+) van Annie M.G. Schmidt door Stichting S.I.P. Over de avonturen van Pluk die in de Torenkamer van de Petteflet woont. Regie: Buun Kuijt. Op 11 oktober in Bergen op Zoom (De Maagd), 12 oktober in Dordrecht (De Kunstmin), 14 oktober in Hengelo (Rabotheater), 15 oktober in Barendrecht (Het Kruispunt), 17 oktober in Harderwijk (CC), 18 oktober in Winterswijk (De Storm), 19 oktober in Apeldoorn (Orpheus), 22 oktober in Zwolle (Odeon). Steeds om 14 en 16 uur.

Buster en Benjamin (4+) door Opus One. Voorleesmusical over twee kleine helden, verteld door prominente Nederlanders. Op 12 oktober in Assen (De Kolk) door Jacques d'Ancona, 13 oktober in Amsterdam (Theater Carré) door Paul de Leeuw, 15 oktober in Amstelveen (Stadsschouwburg) door wethouder Alink, 19 oktober in Ede (Reehorst) door Rob de Nijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden