Muurchecker

'Ochtendgymnastiek? De fitnessruimte in dit bedrijf is beneden hoor.' Een oplettende collega wijst de weg. De suggestie komt nadat Niche op een tafel is geklommen en met een blauw voorwerp de muur afzoekt....

Vrijwel iedereen kent het probleem. Even een nieuw medicijnkastje of spiegel ophangen in de badkamer. Gloednieuw boortje in de boor en daar gaat ie. Dan ontstaan er Stan & Ollie-achtige effecten. Het water spuit uit de muur, een sterke gaslucht wordt waarneembaar of het hele huis zit zonder stroom.

Water- gas-, of elektriciteitsleiding geraakt. Totale paniek. 'That's another fine mess you've got me in to', zou Hardy zijn vriend Laurel toebijten. Paniek, ongemak en onenigheid zijn voortaan te voorkomen met deze stroom- en metaalzoeker.

Het blauwe apparaatje heeft de omvang van een flinke zaklantaarn. Plaats voor het gebruik een 9 volts-batterij, nadat het deksel met een muntje is geopend. Eenvoudig. 'Wanneer het apparaat in de buurt van metaal komt, licht het lampje rood op (...), wanneer stroom wordt gesignaleerd, zal het lampje groen oplichten', weet de bijsluiter.

De reacties op de zoeker (zes euro bij de Hema, plus batterij van 2,43 euro) zijn enthousiast. 'Ik heb ooit een schroef in een gasleiding gezet', bekent een collega. 'Het was wel noodzakelijk daarna de gaskraan even een draai te geven. Tegenwoordig neem ik foto's van muren met elektriciteits-, gas-, en waterleidingen, maar die raak ik steeds weer kwijt.'

Ook thuis in de badkamer probeert Niche het speeltje even uit. Merkwaardig, in deze ruimte weet de zoeker moeilijk te kiezen tussen groen en rood. De muur onder de wastafel geeft verticaal rood aan, klopt. De vloer is groen, ook juist, de verwarming werkt. Een muurtje tussen bad- en slaapkamer geeft beurtelings groen en rood te zien. Dat geeft te denken.

'Wat ben je aan het doen?', informeert de verloofde.

Niche ruikt zijn kans. 'Just checking the walls!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden