Muur van charme

Er is dit jaar van tevoren enorm veel geschreven over Zomergasten en de gouden greep die de VPRO heeft gedaan met dit inmiddels dertien jaar oude programma....

Zoals in de loop der jaren is gebleken, staat of valt een uitzending met de persoon (en het humeur) van de gast en zijn/haar keuze van film- en televisiefragmenten. De presentator kan de pret bederven door zichzelf te veel op de voorgrond te plaatsen of consequent de verkeerde vragen te stellen, maar omgekeerd is een solide presentatie nog geen garantie voor succes. Aan een ongeïnspireerde gast valt weinig eer te behalen.

Wat dat betreft had presentator Adriaan van Dis geen klagen over zijn eerste twee gasten, Mensje van Keulen en Sylvia Tóth. Hoewel sterk verschillend in karakter en levensstijl, legden ze allebei een ontwapenende charme aan de dag en een prettig animo om over hun voorkeuren en interesses te praten. Twee Haagse dames die arrivé maar niet blasé zijn.

In het geval van Tóth is ontwapenende charme misschien niet helemaal de juiste aanduiding. Ze richtte in feite een muur van charme op, waarmee Van Dis duidelijk geen raad wist. Af en toe zette hij er een stalen laddertje tegenaan, maar verder dan een of twee treden kwam hij nooit. 'Ik weet eigenlijk niet of ik zo zakelijk ben', zei Tóth met een stralende glimlach. Intussen gaf ze vaardig en gedecideerd uitleg bij de diverse fragmenten. Ze zorgde ook voor een novum: even na elven ging ze zich verkleden en hulde zich in een ravissante combinatie.

Bij haar selectie viel me op hoe weinig culturele schotten er nog bestaan in Nederland. Niet zo lang geleden zou de keuze van een zomergast uit het zakenleven zich vermoedelijk hebben bewogen tussen de polen Pim Jacobs en Paul van Vliet. Tóth trakteerde de kijker op een fragment uit de film Billy Elliot, rebel Michael Moore bij de hoogste baas van Nike, Valery Gergjev met Sjostakovitsj, Paul de Leeuw als Annie de Rooy. Het merendeel van haar menu had ook dat van een GroenLinks Kamerlid kunnen wezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden