Musici NPO gaan op eigen kracht verder

De musici van het opgeheven Nederlands Promenade Orkest (NPO) blijven op eigen initiatief concerten geven en koren begeleiden...

Van onze verslaggever

Ze proberen een nieuwe organisatie op te zetten onder de verkorte naam 'Promenade Orkest', en hebben een faillissementszaak aangespannen tegen hun voormalige stichting.

De rechter doet vandaag uitspraak over hun eis tot uitbetaling van achterstallig tv-honorarium.

In de zaak die dinsdag diende, betoogde het bestuur echter dat er geen regeling bestaat voor betaling van de musici bij televisie-optredens.

De musici zijn hier verontwaardigd over. Betaling voor speelbeurten als bij de TROS (Una Voce Particolare) zou zijn toegezegd.

Het NPO-bestuur zond de 56 musici onlangs naar huis wegens geldnood. De musici verwijten de leiding zwakke bedrijfsvoering.

Een bedrijfsconcertenplan heeft te weinig opgeleverd, en aan koorbegeleidingen is te weinig aandacht besteed, zegt de altviolist Joep van Brederode.

De musici brengen vandaag een lunchconcert in het Amsterdamse Concertgebouw. Ze spelen met geleende lessenaars, onder lei-ding van hun vaste dirigent Jan Stulen. Die leidt ook op 12 en 13 februari concerten in de Amsterdamse Mozes en Ankerk en Westerkerk, met muziek van Bruch en Bizet.

Het bestuur heeft instrumenten en notenmateriaal achter slot en grendel gezet.

Het Nederlands Promenade Orkest telt veertig musici op basis van de Sociale Werkvoorziening, en zestien met een ID-baan (voorheen Melkertbaan). Het orkest raakte in de problemen toen regels voor 'Melketiers' werden aangescherpt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden