Musical over verzetsvrouw Hannie Schaft in de maak

AMSTERDAM - Na de Soldaat van Oranje en Anne Frank krijgt nu ook verzetsstrijdster Hannie Schaft een eigen theaterproductie. Producent DommelGraaf & Cornelissen Entertainment brengt volgend jaar de muziektheaterproductie Het meisje met het rode haar uit, gebaseerd op het gelijknamige boek van Theun de Vries uit 1956.

In tegenstelling tot de musical Soldaat van Oranje en het toneelstuk ANNE wordt Het meisje met het rode haar een voorstelling die op reis gaat. De première is in oktober 2015 in de Stadsschouwburg Haarlem, de stad waar Schaft woonde en werkte, en gaat daarna uitgebreid op tournee door het land. Vandaag zullen de producenten hun plannen aan de Nederlandse theaters en schouwburgen bekendmaken.

Bedenker van dit initiatief is Hans Cornelissen, artistiek verantwoordelijk bij DommelGraaf & Cornelissen. 'Nee, met deze productie willen wij niet meeliften op alle aandacht die er momenteel in het theater voor de Tweede Wereldoorlog is. Ik had dit idee al lang geleden, toen wij de voorstelling Wat zien ik? maakten naar de film van Paul Verhoeven en het boek van Albert Mol. Welke Nederlandse films zouden nog meer geschikt zijn om een theaterversie van te maken, vroeg ik mij toen af. Ik kwam er op twee: Turks fruit en Het meisje met het rode haar.'

Het meisje met het rode haar, dat in 1981 werd verfilmd door Ben Sombogaard met Renée Soutendijk in de titelrol, gaat over Hannie Schaft die zich als jonge studente bij een verzetsgroep in Haarlem aansloot. Zij schoot enkele collaborateurs dood en werd vlak voor de bevrijding door de Duitsers in de duinen bij Overveen gefusilleerd.

Cornelissen: 'Wat ons fascineert is de overweging van zo'n jong meisje om die ene stap te zetten, om te willen en kunnen schieten. Want voor haar was het niet genoeg om verzetskrantjes te maken. Zij koesterde een grote haat tegen vooral overlopers en NSB-ers. Haar motivatie was vermoedelijk wraak voor datgene wat er met twee Joodse vriendinnen was gebeurd.'

De producent heeft de rechten voor deze theaterbewerking verworven bij uitgeverij Querido, waar De Vries' Het meisje met het rode haar is uitgegeven. Het artistieke team dat de productie gaat maken bestaat uit Allard Blom (script), Tom Bakker (muziek) en Paul van Ewijk (regie), het team dat ook de muziektheaterbewerking van de toneelklassieker Op Hoop van Zegen van Herman Heijermans verzorgde.

Cornelissen: 'Het wordt geen grote musical met allerlei dansers, daar leent dit onderwerp zich niet voor. Het wordt een ingetogen vorm van muziektheater, waarin wij ons ook enkele vrijheden zullen permitteren. Het verhaal wordt niet chronologisch verteld. Het plan is samen met Querido een ingekorte versie van het nogal lijvige boek van De Vries uit te brengen, ook voor educatieve doeleinden.'

DommelGraaf & Cornelissen produceerde enkele jaren geleden naast Op hoop van zegen onder meer een voorstelling over de Zangeres zonder Naam en een nieuwe versie van De Jantjes. Deze producent, die naast Joop van den Ende en Albert Verlinde de derde aanbieder van musicals en muziektheater is, onderscheidt zich vooral door het uitbrengen van voorstellingen over Nederlandse onderwerpen.

Het meisje met het rode haar past in de trend waarin musicals en muziektheater over historische, vaderlandse onderwerpen gaan of over bekende personages (André Hazes, Ramses Shaffy, Wim Sonneveld). De Tweede Wereldoorlog blijkt daarin een belangrijke bron van inspiratie. De musical Soldaat van Oranje trekt al bijna vier jaar volle zalen, het toneelstuk ANNE is in mei in première gegaan. Er wordt in de zomer vooral gegokt op de komst van toeristen. Het is de bedoeling dat Het meisje met het rode haar minstens honderd keer wordt gespeeld. Cornelissen: 'Van Venray tot Stadskanaal.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden