Music for the Duke of Lerma door het Gabrieli Consort &

De bestemming van grote werken uit de Renaisance en de Barok spreekt meestal voor zich, maar veel kleine composities hebben geen duidelijke plek meer omdat de context van weleer is verdwenen....

Voor het herstellen van de natuurlijke ambiance van deze muziek legt Paul McCreesh een bijzondere voorkeur aan de dag. Hij bracht composities van Spaanse componisten als Guerrero, Cabezon en Victoria bijeen en reconstrueerde zo de First Vespers and the Salve Service as it might have been celebrated in October 1617 in the presence of the King Philip III and the Duke of Lerma.

Speculatie dus, maar wel heel fraaie, die een goede indruk geeft van de manier waarop kerkelijke feestelijkheden in de zeventiende eeuw werden vormgegeven. De hertog had de koning uitgenodigd voor een twee weken durende partij met muziek, theater, vuurwerken en stierengevechten. De vespers en de processie ter ere van het Heilig Sacrament in de plaatselijke San Pedro vormden het religieuze hoogtepunt van de festiviteiten. Eenstemmig gregoriaans wordt afgewisseld met polyfonie door zorgvuldig van elkaar gescheiden gehouden vocale, blazers- en strijkersgroepen. Fraaie contrasten zijn het gevolg, door het Gabrieli Consort & Players met gevoel voor stijl uitgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden