Musharraf van paria tot geziene gast

De Pakistaanse president Musharraf praat dit weekeinde met president Bush. Hij verlaat zijn land op een riskant moment...

Voor het eerst sinds 11 september heeft de Pakistaanse president, generaal Musharraf, zijn land verlaten voor een tour langs de wereldleiders. In theorie is het voor hem een riskant moment om weg te gaan terwijl islamitische groepen gewelddadig verzet bieden tegen de steun die Pakistan verleent aan de VS, maar volgens deskundigen heeft Musharraf weinig te vrezen.

De tour van Musharraf was al maanden van tevoren gepland vanwege de jaarlijkse VN- vergadering die dit weekeinde zal plaatsvinden, maar de stops in Iran, Turkije, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben alles met de oorlog tegen het terrorisme te maken. Musharraf wil onder andere duidelijk maken dat hij vierkant achter de Amerikaanse acties blijft staan.

De Pakistaanse president zal vandaag bij president Bush echter wel pleiten voor een pauze in de bombardementen tijdens de vastenmaand ramadan, al is het antwoord van Bush waarschijnlijk 'nee'. Musharraf is het zichzelf echter verplicht om dit verzoek te blijven herhalen - de moslimbevolking in zijn land is verdeeld en de president moet zijn achterban duidelijk maken dat hij de islamitische beginselen niet verkwanselt.

Dat Musharraf als belangrijke partner in de strijd tegen het terrorisme overal met open armen wordt ontvangen, bevestigt dat zijn positie in de wereldpolitiek sinds 11 september enorm aan gewicht heeft gewonnen. Voor die tijd werd hij door westerse leiders zoveel mogelijk gemeden - hij is tenslotte een generaal die middels een coup aan de macht is gekomen. Direct na de coup hadden Amerika en Europa economische sancties tegen Pakistan ingesteld maar die zijn nu, op een paar handelsbeperkingen na, opgeheven.

En blijkbaar acht de president zijn positie in Pakistan zeker genoeg om het land vier dagen te verlaten. Alhoewel er voor vrijdag grote demonstraties en een nationale staking waren aangekondigd, is hij niet thuis gebleven.

Hoewel aan de oproep tot staking massaal gehoor werd gegeven en de demonstraties zeer gewelddadig verliepen, blijft duidelijk dat Musharraf het land nog steeds onder controle heeft. De loyaliteit van het leger is groot. Daarbij is de groep die steeds de straat op gaat een fanatieke, maar kleine minderheid. Als Musharraf zegt dat het grootste deel van de bevolking achter hem staat, heeft hij waarschijnlijk gelijk.

Toch wordt zijn achterban steeds onrustiger. De voortdurende bombardementen op Afghanistan worden bekritiseerd, en de zorgen over het aantal burgerslachtoffers nemen toe. 'We hebben een westerse houding, maar we zijn ook moslims', zegt een vrouw in spijkerbroek op straat. 'En we steunen onze president. Maar ik vraag me ook af hoe lang hij het nog goed kan keuren dat er onschuldige mensen worden vermoord - en dat ons luchtruim daarvoor wordt gebruikt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden