Musharraf ontsnapt aan aanslag

De Pakistaanse president Pervez Musharraf is donderdag aan de dood ontsnapt toen drie zelfmoordenaars zichzelf en twee met explosieven geladen pick-uptrucks opbliezen op het moment dat Musharraf en zijn colonne voorbijreed....

ReutersAP en AFP

Musharraf zelf raake niet gewond; zijn gepantserde wagen liep slechts lichte schade op.

De aanslag werd gepleegd bij Rawalpindi, een stad niet ver van de hoofdstad Islamabad, op enkele honderden meters van de plek waar op 14 december ook al een aanslag op de president werd gepleegd. Daarbij ontploften enkele bommen onder een brug, enkele minuten nadat Musharraf er voorbij was gekomen.

Vooral de tweede aanslag heeft de verantwoordelijken voor de veiligheid van de president in ernstige verlegenheid gebracht, omdat Pakistan binnen een week zeven staatshoofden ontvangt voor de top van Zuid-Aziatische landen.

Een van de daders is geïdentificeerd, aldus de autoriteiten vrijdag. Zij verklaarden dat zeker één dader een buitenlander was en dat verscheidene verdachten zijn opgepakt, maar maakten verder geen bijzonderheden bekend.

Enkele uren na de aanslag verscheen Musharraf (60) op televisie, waar hij islamistische militanten verweet achter de aanslag te zitten. Hij bezwoer 'het land te zuiveren van deze extremisten'. 'Ik voerde oorlogen, ik voerde vele andere gevechten. Ik ren niet weg.'

Musharraf, een bondgenoot van de VS, ligt slecht bij islamitische fundamentalisten sinds hij zijn steun introk aan het Taliban-regime in Afghanistan, hij honderden Al Qa'ida-leden liet arresteren en Pakistaanse extremistische groeperingen aanpakte.

Een dag voor de aanslag was Musharraf de streng islamitische oppositie in zijn land echter tegemoet gekomen met de belofte dat hij voor het eind van 2004 aftreedt als hoofd van het Pakistaanse leger. Een langlopende rel over zijn bevoegdheden, die het parlement lange tijd heeft verlamd, zou hierdoor zijn beëindigd. Musharraf zal wel president blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden