Musharraf ontslaat Pakistaanse hoge rechters

De Pakistaanse opperrechter Said-uz Zaman Siddiqi is woensdag ontslagen door het militaire bewind. Hij had geweigerd gehoor te geven het bevel van generaal Pervez Musharraf een nieuwe eed van trouw af te leggen....

De Mensenrechtencommissie van Pakistan vindt dat de ingreep Musharrafs bewering ondermijnt dat de rechterlijke macht onafhankelijk is gebleven na de staatsgreep van 12 oktober. 'Door de rechters te dwingen een nieuwe eed af te leggen, heeft het regime de pretentie laten vallen dat het land grondwettelijk wordt geregeerd.' De rechterlijke macht is volgens de commissie een werktuig van de militairen geworden.

Siddiqi verklaarde dat hij alleen wilde werken onder de grondwet, niet onder de door het regime van Musharraf gemaakte voorlopige grondwet. Hij werd vervangen door Irshad Hassan Khan, die tegenover president Mohammad Rafiq Tarar wel de nieuwe eed heeft afgelegd.

Volgens juristen hebben vijftien van de meer dan honderd betrokken rechters geweigerd de nieuwe eed af te leggen. 'Hulde aan de rechters die geweigerd hebben de eed af te leggen', zei Asma Jehangir, advocaat en VN-rapporteur voor de mensenrechten.

De maatregel van Musharraf lijkt te zijn ingegeven door de behoefte de positie van zijn militaire bewind te versterken. Bij het hooggerechtshof loopt een door de afgezette premier Nawaz Sharif aangespannen procedure om het nieuwe regime ongrondwettelijk te verklaren.

Woensdag is ook het proces begonnen tegen Sharif, zijn broer en vijf anderen. Zij worden beschuldigd van vliegtuigkaping, ontvoering, terrorisme en poging tot moord. De rechter in Karachi wees een verzoek van de verdediging af om het proces uit te stellen totdat het hof een uitspraak heeft gedaan over de legitimiteit van Musharrafs bewind.

Aminuddin Chaudhry, voormalig directeur van de Pakistaanse Burgerluchtvaart Autoriteit, is de belangrijkste getuige van de openbare aanklager. Chaudhry zei dat Sharif hem op 12 oktober heeft bevolen het vliegtuig met Musharraf en andere passagiers niet te laten landen in Karachi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.