'Musharraf belooft Bhutto af te treden als legerleider'

De Pakistaanse president Pervez Musharraf en oud-premier Benazir Bhutto hebben afgesproken dat Musharraf zal aftreden als opperbevelhebber van het leger....

AP

Een vertrouweling van Musharraf, minister van spoorwegen Rashid Ahmed, wekte eerder woensdag de indruk dat een akkoord over machtsdeling tussen Musharraf en Bhutto een stuk dichterbij is gekomen. De twee praten sinds een maand over machtsdeling, maar Bhutto, die in zelfverkozen ballingschap in Londen woont, heeft steeds gezegd alleen naar Pakistan te zullen terugkeren als Musharraf opstapt als legerleider.

Musharraf wil aanblijven als president, maar Bhutto en andere oppositieleiders stellen dat hij dan moet aftreden als opperbevelhebber van het leger. In september of oktober wil Musharraf een nieuwe ambtstermijn van vijf jaar in de wacht slepen, maar hij heeft steeds gezegd tot eind 2007 het recht te hebben om zijn uniform te dragen. Vertegenwoordigers van beide kampen hebben nu gezegd dat in ieder geval de 'uniformkwestie' is opgelost.

Een Pakistaanse rechtbank heeft vorige week geoordeeld dat Nawaz Sharif, de premier die in 1999 het onderspit delfde toen Musharraf zijn coup pleegde en sindsdien in ballingschap leeft, terug mag keren voor de parlementsverkiezingen in januari. Sharif noemt Musharraf een dictator en stelt dat hij van het politieke toneel moet verdwijnen. In een interview met de krant Financial Times zei de ex-premier woensdag dat hij van plan is naar Pakistan terug te keren voor het begin van de ramadan, medio september. Musharraf heeft Sharif gemaand zich te houden aan een afspraak die in 2000 is gemaakt; namelijk dat hij tien jaar in ballingschap verblijft om daarmee een gevangenisstraf te ontlopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden