Museum

In de Amsterdamse Zuiderkerk is nog tot 9 september de tentoonstelling '100M2NL' te zien. Er liggen twee Drentse veenlijken en een museumlijk: het is de eerste én de laatste tentoonstelling van het Nationaal Historisch Museum.

Zes jaar gesteggel en gestuntel dat uiteindelijk culmineert én eindigt in een tentoonstelling van vijf bij twintig meter in de zijbeuk van een kerk: kan het droeviger?

Ik hoop dat er snel iemand een boek gaat schrijven over de doldwaze avonturen van het beoogde NHM. Het wordt een bizar verhaal dat veel zegt over het Nederland van het eerste decennium van de 21ste eeuw, over het bestuur in dat land en over bestuurlijke impotentie. Het wordt een boek over een sneu land waar ze niet eens meer een museumpje van 50 miljoen euro van de grond kunnen krijgen.

Deze week verscheen een volgens de Volkskrant 'alarmerend rapport' van het CPB over de staat van ons onderwijs. Vooral onze beste leerlingen verliezen volgens studies als 'PISA', 'TIMMS' en 'PIRLSA' terrein op buitenlandse leeftijdsgenootjes.

Vergeleken met de meeste andere OESO-landen komt Nederland trouwens nog altijd voortreffelijk uit de bus. Niet dat je dat ergens leest, want dat komt slecht uit. Er is vermoedelijk geen ander land waar zo vol overgave en genot wordt gejammerd over het onderwijs. Dat is misschien ook wel eens een onderzoekje waard - staan we ook weer eens een keer op de eerste plek.

Het 'alarmerende' was dat de neergang, vooral in wiskunde, ons geld gaat kosten: 'enkele procenten' van het bbp. Eén procent is ongeveer zes miljard euro. Die 'alarmerende' conclusie was gebaseerd op één onderzoekje, uit 2009, van Hanushek en Woesman. Niet dat die het zeker weten, maar het zou kunnen.

Het vinden van een sluitend oorzakelijk verband tussen wiskundeniveau en economische groei lijkt me nog tamelijk gecompliceerd. We staan op de wiskundeladder trouwens al jaren een stuk hoger dan Duitsland, waar het economisch niettemin best aardig gaat. De Noorse scholieren bakken er helemáál niks van, maar dat land draait ook lekker - het verband tussen bbp en een flinke bel olie is heel helder.

Terug naar het Nationaal Historisch Museum. Het zou kunnen dat bij ons de opleiding voor museumdirecteuren vergeleken met die in het buitenland enorm achteruit is gehold. Maar ik ben toch benieuwder naar het verband tussen zo'n fiasco en het niveau van onze politici. Misschien kunnen we daar ook eens een PISA, TIMMS of PIRLSA op loslaten.

Gasten nemen alles en iedereen de maat, maar hoe verhouden onze bestuurders zich kwalitatief tot hun buitenlandse collega's? Kunnen we Van Bijsterveldt en het niveau van haar beleid eens vergelijken met dat van haar onderwijscollega's in Finland, Zuid-Korea , Canada en Japan - de toplanden?

Los van hun politieke opvattingen: zijn Rutte, Verhagen, Schippers, Kamp, De Jager, Hille, de mensen die ons door zware tijden moeten loodsen, wel goed genoeg? Rond Het Binnenhof geld je in de ogen van collega's en journalisten al snel als 'briljant', maar zouden ze bij een multinational ook de top halen, of blijven steken in de regio net onder het middenkader?

Als na zes jaar een door de politiek zelf bedacht project als het NHM zo hopeloos in de soep loopt, wat zegt dat dan over de bestuurders die zich ermee bezig hebben gehouden, Ronald Plasterk incluis? Als je niet eens zoiets simpels als een museum succesvol kunt afronden, hoe moet het dan met de écht gecompliceerde kwesties?

De middelmaat die dit land bestuurt, hoeveel kost die ons eigenlijk, in procenten van het bbp?

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden