Museumweekend: drie routes om gratis van te genieten

Dit weekend wordt voor de dertigste keer het Museumweekend gehouden. Van IJzendijke tot Bellingwedde en van Oost-Vlieland tot Cadier en Keer bieden 400 musea zaterdag en zondag gratis of bijna gratis toegang. De kunstredactie heeft alvast drie themaroutes voor u uitgestippeld.

Eise Eisinga Planetarium in Franeker © ANP Beeld
Eise Eisinga Planetarium in Franeker © ANP

Het Museumweekend, het grootste tweedaagse culturele evenement van Nederland, is een initiatief van de Nederlandse Museumvereniging. Volgens de vereniging is het weekend 'gericht op de latente bezoeker die wel tijdens vakantie naar musea gaat, maar verder niet. Hopelijk grijpt die nu het Museumweekend aan om eindelijk eens het museum op de hoek te bezoeken.'

Vorig jaar trok het Museumweekend een kleine miljoen bezoekers. Dat waren er 150 duizend meer dan in 2009. De hoogte van het aantal bezoekers hangt er mede vanaf of het goed 'museumweer' is: niet te warm, niet te nat. Tijdens de andere 51 weken van het jaar komen de Nederlandse musea meestal niet verder dan 200 duizend bezoekers in een weekend.

Het thema is dit jaar 'Laat je trakteren door het museum'. Veel musea organiseren speciale activiteiten, de een wat intensiever dan de ander. Zo trakteert Hoorn op een 'amusetoer' langs vijf musea in de historische binnenstad. Elk museum biedt een passend minihapje - van chocola tot 17de eeuwse (maar desondanks verse) hutspot. Wie naar het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand trekt, maakt kans op een rondvaarttocht met de Koninklijke Marine op het IJsselmeer. Ook ligt de mijnenveger Hr.Ms. Sittard in de kolk voor het museum afgemeerd. Het dorp Parrega vaardigt zijn beste palingroker af naar het Kazemattenmuseum. In het Museum voor Communicatie in Den Haag staat de oudste postsorteermachine ter wereld en ook een oude telefooncentrale.

Niet alle musea doen mee aan het Museumweekend. Onder meer het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en de Hermitage in Amsterdam zijn dit weekend niet gratis. Desondanks stellen in totaal 33 Amsterdamse musea hun deuren zaterdag en zondag gratis of met korting open. Smaakmakers zijn onder meer het Museum Ons' Lieve Heer op Solder en Nationaal Science Center NEMO. Bezoekers met een surplus aan ruimtelijk inzicht kunnen zaterdag en zondag in NEMO een masterclass Rubik's Cube volgen.

In het Allard Pierson Museum worden zondag recepten geserveerd uit het oude Rome - gebakken slaapmuis met pijnboompitten, hopen we, of in rode wijn gekookte perensoufflé. En wie wil weten hoe grachtengordelbewoners er in de pruikentijd bij zaten, moet langs bij Museum Geelvinck.

In het Maritiem Museum in Rotterdam opent de expositie Yin & Jan, over de eeuwenlange wederzijdse beïnvloeding tussen China en Nederland. U kunt er meedoen aan cursussen kalligraferen en tai chi, of kijken naar een klassieke leeuwendans.

Het Museum voor hedendaagse Aboriginal Kunst in Utrecht onderzoekt de dwarsverbanden tussen de Cobrabeweging en Aboriginalkunstenaars als Paji Honeychild Yankarr, Narputta Nangala Jugadai en Paddy Bedford.

In het Rijksmuseum Twenthe in Enschede hangt in de Gobelinzaal het portret van een jonge man, gemaakt door Rembrandt in 1632. En in Tresoar in Leeuwarden loopt de tentoonstelling (G)oud geld, over de handel en munten van de oude Romeinen in Friesland.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden