Museumdirecteur maakt overstap naar Qatar

Museumdirecteur Kees Wieringa verwisselt zijn baan in Bergen (NH) voor een betrekking in het Sheikh Faisal Bin Qassim Al-Thani Museum in Qatar.

Rutger Pontzen
Het Sheikh Falisal Bin Qassim Al Thani Museum in Qatar Beeld .
Het Sheikh Falisal Bin Qassim Al Thani Museum in QatarBeeld .

Een jaar geleden werd Kees Wieringa via een Londens contact getipt. Of hij geen zin had om museumdirecteur in Qatar te worden. Waarom niet, dacht Wieringa. Hoewel nog directeur van Museum Kranenburgh in Bergen, schreef hij 'voor de grap' een sollicitatiebrief. Drie weken geleden kreeg Wieringa (57) vanuit de Golfstaat antwoord: vanaf september gaat hij als algemeen directeur aan de slag bij het Sheikh Faisal Bin Qassim Al-Thani Museum.

Het museum, op 20 kilometer van hoofdstad Doha, ligt als een oase in de woestijn, vertelt Wieringa telefonisch vanaf zijn vakantieadres. Hoewel Wieringa de collectie nauwelijks kent - 'die is verschrikkelijk groot' - heeft het museum veelal historische voorwerpen uit Qatar en de islamitische wereld, maar ook kunstwerken uit de recente geschiedenis.

Wieringa: 'Het is privébezit van sjeik Faisal Bin Qassim, lid van de heersende Al Thani-familie. Het museum bestaat al tien jaar, maar er komen te weinig bezoekers. Dat moet veranderen. Ik weet hoe je een museumbezoek kunt ervaren als een experience; dat je je voelt als in de woestijn.'

Kees Wieringa Beeld .
Kees WieringaBeeld .

Het is snel gegaan met de carrière van Wieringa, die ook als pianist een druk concertprogramma heeft. Vorig jaar lag hij nog in conflict met het bestuur van Museum Kranenbergh. In december nam hij daar ontslag. Nu wil hij wel toegeven dat hij 'meer wilde' in Bergen. 'Mijn ambitie was groter dan het budget toeliet'. De Londense tip, eind vorig jaar, was een uitkomst. Natuurlijk waren er twee opties: het 'conflict' met het Bergense bestuur oplossen of denken: wat maakt het uit. 'Ik koos voor het laatste'.

Wieringa beseft dat zijn toekomst onzeker is in de Golfregio, met musea die eigendom zijn van eigenzinnige sjeiks en emirs. Collega-directeur Michael Huijser van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam moest twee jaar geleden plots het veld ruimen als directeur van een kunsthal in Abu Dhabi.

'Ja, ik ken Michael goed. Het is zoals in de voetbalwereld: een arbeidscontract heeft weinig waarde, maar het vertrouwen is uitstekend. En ze hebben mijn plannen geaccepteerd.'

Wat die inhouden? 'De oase leent zich er voor om muziekfestivals te organiseren. En de collectie gaat ook reizen. Misschien wel naar het Scheepvaartmuseum. Ik heb er met Michael al over gesproken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden