Museum VS wil arbitrage bij teruggave Vlaams paneel

Het Museum of Fine Arts (MFA) in Boston heeft het ministerie van OCW voorgesteld om een 'tribunaal' op te richten dat de eigendomsrechten op een landschap van de zestiende-eeuwse Vlaamse kunstenaar Herri met de Bles moet vaststellen....

Van onze verslaggeefster Lucette ter Borg

Zowel de Nederlandse overheid als erfgenamen van de familie Koenigs beweren recht te hebben op het paneeltje Landschap met brandende stad. Het paneel is vlak na de Duitse inval door de bankier Alois Miedl verkocht aan Rijksmaarschalk Hermann Goering.

De oude eigenaar, de bankier Franz Koenigs, had het schilderij, samen met een grote collectie tekeningen en schilderijen van oude meesters, in april 1940 verkocht. De joodse bank, waar zijn collectie in bruikleen was, liquideerde met het oog op de inval van de nazi's. Na de oorlog dook het paneel op bij een New Yorkse kunsthandelaar, die het verkocht aan het MFA in Boston.

Volgens het MFA moet het 'tribunaal' bestaan uit 'personen die door beide claimers als onpartijdige specialisten worden erkend'. Het museum belooft verder zich te houden aan de beslissingen van dit forum en het kunstwerk te retourneren aan de rechtmatige eigenaar. De kosten van de arbitrage zouden tussen de verschillende eisers verdeeld moeten worden.

Christine Koenigs, kleindochter van Franz Koenigs, heeft het MFA en het ministerie van OCW inmiddels laten weten in te stemmen met de oprichting van een tribunaal. OCW heeft nog geen standpunt over het aanbod ingenomen. 'We kijken met juristen wat de precieze juridische posities zijn', aldus een woordvoerster.

Het is de tweede maal dat het MFA in Boston de Nederlandse overheid heeft ingelicht over het verblijf van het paneel in Boston. Al in 1948 maakte het museum de Nederlandse overheid er op attent, maar het ontving nooit een reactie. In maart 1998 stuitte men opnieuw op de kwestie en werd Nederland opnieuw ingelicht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden